Seneste nyt:

Nordjysk minkformand: Minkbranchen kommer igen

Det bliver ikke begyndelsen på enden for det nordjyske minkerhverv, når over en million mink nu skal aflives på grund af coronavirus. Det mener John Elling, der er formand for Nordjyllands Pelsdyravlerforening. Branchen kommer tilbage, fastslår han.

Selv om regeringen nu har besluttet, at op mod 100 minkbesætninger og over en million dyr skal aflives på grund af coronavirus, så er der en fremtid for nordjyske minkfarme.  Det slår John Elling fast i et interview med TV2 Nord.

- Pelsdyravlere er et optismistisk folkefærd, vi skal lige have sliket sårene efter det her, og så jeg er helt sikker på, at vi kommer tilbage, siger John Elling.

Han kan dog ikke udelukke, at der for fremtiden vil være færre aktive minkavlere i Nordjylland. 

- Det er klart, at jeg håber på, at man får forhandlet nogle gode kompensationsordninger igennem til os, således at vi alle kan komme videre, siger John Elling. 

- Det er klart, at der er rigtigt mange overvejelser blandt avlerne lige for tiden, nogle går måske og overvejer at stoppe med at producere, andre der er unge, jamen, de har bygget noget op som deres fremtid, og de kan ikke forestille sig andet end at være pelsdyravler, siger John Elling.

Branchen har tidligere prøvet at sanere farme, som følge af blandt andet sygdommen plasmacytose, en infektionssygdom, der skyldes  et parvovirus.

Lige nu er det coronavirus, der har bidt sig voldsomt fast blandt minkfarme i Hjørring og Frederikshavn kommuner, ligesom også farme på Læsø nu er ramt.  Torsdag meddelte fødevareminister Mogens Jensen (S), at der er konstateret smitte på 41 minkfarme i Nordjylland, mens 20 besætninger er under mistanke.

Det er det højeste antal smittede og formodede smittede farme siden juni, da den første danske minkfarm blev ramt. Den farm ligger i Hjørring Kommune. 

Derfor er der nu truffet en politisk beslutning ud fra et sundhedsmæssigt aspekt om at aflive mink i betydeligt omfang.

- I første omgang kom udmeldingen fra ministeren som en lettelse. Vi har den seneste tid gået med en vis usikker for fremtiden. Der var blandt andet ingen klar regler for, om vi overhovedet måtte pelse vores mink, vi var jo sat under offentligt tilsyn. Så for mig personligt er det en befrielse med den udmelding, og så må vi nu efterleve det på den bedste måde, siger John Elling.

Det har for mig personligt været en lettelse med ministerens udmelding, siger formanden for Nordjylland Pelsdyravlere John Elling 

Kompensationer

John Elling har slet ikke fantasi til at forestille sig de økonomiske konsekvenser for branchen alene i Nordjylland.

- Det er klart, at jeg håber på, at man får forhandlet nogle gode kompensationsordninger igennem til os, således at vi alle kan komme videre, siger John Elling. 

Danmark er verdens største minkavlernation.  En industri som de danske minkavlere traditionelt tjener mange milioner kroner på  som eksportvarer til bla. Kina.  En industri som gennem årerne har været presset, men branchen spåede i begyndelse af 2020  en udsigt til, at året kunne blive det ventede vendepunkt i en cyklisk lavkonjunktur i pelsbranchen.

Det satte corona-krisen en stopper for, da Kopenhagen Fur ikke har kunnet sælge skind i de forventede mængder.  Kopenhagen Fur er verens største auktionshus for pels og et andelsselskab ejet af de danske minkavlere.

Hvilke kompensationsmuligheder, regeringen kommer med, er den nordjyske formand for pelsdyravlerne endnu ikke klar over. 

- Vi har ikke hørt noget. Vi har haft tre farme, som er pelset ned i foråret, og jeg kunne forestille mig, at de tager nogle modeller fra dengang og så overfører og kører videre med, så man kommer up to date med den situation, som vi er i pt, siger John Elling, som ikke kender det præcise indhold af de tidligere aftaler.

Kæmpe pres fra omverdenen

Formanden for de nordjyske pelsdyravlere lægger ikke skjul på, at det har været et kæmpe pres den seneste tid at være minkavler.

Når man bliver ramt af Covid-19 i sin besætning, så rammer det oftest mange - ansatte og familier.  

- Det omgivende samfund har kigget skævt til os, det har vi i hvert fald følt mange af os, det har været et kæmpe pres og gå med det, siger John Elling. 

Det har været et kæmpe pres at være minkavler på det seneste, siger formanden for Nordjylland Pelsdyravlere John Elling 

I Hjørring Kommune har man lige nu landets højeste smittetal for minkfarme, og frygten er - også for byens borgmester Arne Boelt (S), at smitten spredes ud i kommunen og på lokale arbejdspladser.

- Eksempelvis har vi personale, der har tilknytning til en minkfarm, og når det nu smitter, som det ser ud til, det gør og med den risiko, der er i det, er det så ikke en forøget risiko, når man så arbejder på et plejecenter, ind i en hjemmepleje eller ind på et sygehus. Det bør vi tale om nu - det bør ikke være et tabu, sagde Arne Boelt torsdag til TV2 Nord.

Nogle af de 96 tilfælde af coronavirus, der er blevet konstateret i Hjørring og Frederikshavn i løbet af den seneste uge, kan da også spores tilbage til mink.

Sådan lød det fra Kåre Mølbak, faglig direktør på Statens Serum Institut, på et pressemøde torsdag. 

quote Det var det værste, jeg nogensinde har været igennem rent sygdomsmæssigt, det var ganske ubehageligt og jeg håber ikke for andre, at de bliver ramt af det

John Elling, formand for Nordjyllands Pelsdyravlerforening

For formanden for Nordjylland Pelsdyravlere lyder det, at han håber, man fra statens side hurtigt finder en løsning, så de relevante minkfarme bliver slået ned hurtigst muligt. Således at smitten bliver stoppet og ikke spreder sig til andre dele af landet.

John Elling har selv været alvorligt syg med Covid-19

Selv syg med Covid-19

John Elling har selv været alvorligt syg med Covid-19, og det var svært for dels selv at være syg, se sine ansatte blive syge - og samtidig kunne han se, at minkene var syge og led. 

- Jeg havde, før jeg selv blev ramt, troet, at det var ligesom influenza,  og man kommer over den, men jeg vil sige, at det var det værste, jeg nogensinde har været igennem rent sygdomsmæssigt, det var ganske ubehageligt og jeg håber ikke for andre, at de bliver ramt af det. Det var en hård periode, som sætter mange tanker i gang, lyder det fra John Elling.


Forsiden lige nu

def_thumb,50_percent

play Specialcontainer måtte i aktion igen: Tre biler udbrændt i Brønderslev

play Fiskere vil have stoppet nøgenbadning: Stressede rødspætter mister pletterne

010423 60 år på samme arbejdsplads

60 år samme sted: - Jeg vidste ikke, hvad jeg ellers skulle få tiden til at gå med

20230331-204545-L-4964x3309ma

Pirates kan skue finalen i horisonten efter endnu en sejr

def_thumb,50_percent

play Specialcontainer måtte i aktion igen: Tre biler udbrændt i Brønderslev

play Fiskere vil have stoppet nøgenbadning: Stressede rødspætter mister pletterne

010423 60 år på samme arbejdsplads

60 år samme sted: - Jeg vidste ikke, hvad jeg ellers skulle få tiden til at gå med

20230331-204545-L-4964x3309ma

Pirates kan skue finalen i horisonten efter endnu en sejr

310323 310323 Anders Cinicola mind 6529

Testcentre lægges i graven efter 6,5 millioner podninger i Nordjylland

310323 UCN-kursus for indvandrere viaa 6528

play Velfærdsdanmark under pres - Jarunee drømmer om at hjælpe

val

Valgren endelig klar til comeback efter alvorligt styrt

PH 310323 19 IN Børnehave i Rebild Still

play Forældre raser over ordning til deres børn og tager nyt greb i brug for at råbe kommunen op

politi udrykning blå blink genre

play På blot to år: Så mange biler har politiet nuppet og beholdt for vanvidskørsel

aab

AaB-spillere sender stor gestus til fans

310323 310323 Anders Cinicola mind 6529

Testcentre lægges i graven efter 6,5 millioner podninger i Nordjylland

val

Valgren endelig klar til comeback efter alvorligt styrt

portvintyv

play Spøjs tendens hos tyve i Nordjylland: Dét har genbrugstyve og portvinstyve til fælles

Politibil

Musikalsk lastbil kom i kløerne på politiet

20230330-223223-L-5208x3380ma

play Flop? Jan Larsen reagerer på exit

Frank Olsen, Nordjylland Politi

Kæmpe ros til særligt én person i Mia-sagen: - Bør få ridderkorset!

140820 Aalborg Handelsgymnasium

Årets ansøgertal afslører tendens: Flere unge vil på handelsgymnasium

310323 19 IN Bindslev fisketrappe projekt er i gang Still

play Danmarks største: Kæmpe vandplanprojekt er i gang i nordjysk å

gog

Olsen jubler over kvartfinale: - En kæmpe drøm

Naturnationalpark Tranum 1

play Stort naturparks-projekt skaber debat: Derfor ændrede borgmester holdning

møll

Nederlag til GOG er et godt billede, mener Møllgaard

Til forsiden

Til forsiden