Minkfarm på Læsø smittet med corona

Én ud af Læsøs otte minkfarme er nu smittet med COVID-19. Fødevarestyrelsen arbejder med alternative teorier omkring smittekilder for at bekæmpe udbruddet, der er eksploderet i Vendsyssel de seneste dage.

For første gang er en minkfarm på Læsø smittet med COVID-19.

Det bekræfter beredskabschef ved Fødevarestyrelsen, Nikolas Kühn Hove.

- Vi fik resultatet fra Statens Serum Institut i dag (onsdag, red.). At der var smitte i den besætning på Læsø, vi havde haft under mistanke, siger han.

Dermed er der nu 37 smittede minkfarme i Danmark: 26 minkfarme i Hjørring kommune, 10 i Frederikshavn kommune og 1 i Læsø kommune.

quote Jeg kan godt forstå, man sidder i Nordjylland og tænker, at det stikker helt af. Vi synes også, det er en bekymrende situation, om vi har sat alle sejl til for at finde en forklaring.

Nikolas Kühn Hove, beredskabschef, Fødevarestyrelsen

Ingen andre steder i Danmark end Vendsyssel er farme smittet med COVID-19. Der er i alt otte minkfarme på Læsø.

Selv om Læsø er et lille samfund, såvel beboermæssigt som geografisk, er der ifølge beredskabschefen ikke noget, der tyder på, at COVID-19 skulle brede sig hurtigere på øen end på fastlandet.

- Nej, det tror vi ikke. Der er jo heldigvis meget få personer smittet med COVID-19 på Læsø, siger han.

Netop nu er to beboere ud af Læsøs samlede befolkning på 1.806 personer smittet med COVID-19.

Her kan du se, hvor i Danmark COVID-19 har ramt minkfarme: 

Kun Hjørring, Frederikshavn og Læsø kommuner er ramt af smitte blandt mink.
Kun Hjørring, Frederikshavn og Læsø kommuner er ramt af smitte blandt mink.

Vi forstår godt nordjydernes bekymring

De seneste uger er antallet af smittede minkfarme eksploderet. Beredskabschefen forstår derfor bekymringen blandt de nordjyske minkavlere og borgerne.

- Jeg kan godt forstå, man sidder i Nordjylland og tænker, at det stikker helt af. Vi synes også, det er en bekymrende situation, om vi har sat alle sejl til for at finde en forklaring på, hvorfor og hvordan smitten breder sig i netop Nordjylland, siger Nikolas Kühn Hove, der ærgrer sig over, at man ikke fik bremset udbruddet i sommer, sådan som man havde håbet.

Fødevarestyrelsen har sendt dyrlæger fra hele landet til de nordjyske farme for at afhjælpe situationen, oplyser han. Indtil nu har man testet mere end 16.000 mink for COVID-19.

- Indtil vi ved, hvordan smitten spreder sig, er det absolut afgørende, at minkavlerne bruger de anbefalede værnemidler korrekt, opfordrer beredskabschefen.

Flagermus kan være smittekilder

Onsdag eftermiddag meldte Miljøstyrelsen, Naturstyrelsen og Fødevarestyrelsen ud, at de nu vil forsøge at fastlægge, om også vilde rovdyr kan være smittet med covid-19 og dermed kan have spredt smitten til minkfarme i det nordjyske.

Nordjyske jægere opfordres derfor til at aflevere de dyr, de skyder, til test.

Som supplement vil Fødevarestyrelsen nu også se på, om flagermus, ræve, vilde mink og mår kan være synderne, når det kommer til at sprede smitten blandt minkfarmene.

- Vi ved allerede nu, at hverken hunde, katte, fugle eller foderet til minkene spreder smitten. Så nu vil vi prøve at kigge på de lidt mindre oplagte muligheder for at sikre, vi ikke overser noget, siger beredskabschef Nikolas Kühn Hove.

quote Indtil vi ved, hvordan smitten spreder sig, er det absolut afgørende, at minkavlerne bruger de anbefalede værnemidler korrekt.

Nikolas Kühn Hove, beredskabschef, Fødevarestyrelsen

Klar til at raskmelde flere farme

Ligesom vi mennesker i langt de fleste tilfælde atter bliver raske, efter at have været smittet med COVID-19, så kommer mink sig også ovenpå sygdommen.

Derfor bliver det snart aktuelt at raskmelde flere af de 37 minkfarme, der ellers har været på listen over smittede.

- Det tager omkring 1-2 uger, fra én mink er smittet til hele besætningen er smittet. Og herefter vil samtlige dyr være raske igen seks uger senere. Men for en sikkerheds skyld skal man ikke kunne finde smittede mink fire uger efter, den sidste er erklæret rask, før man officielt piller farmen af listen, siger beredskabschefen.

I skrivende stund er én minkfarm på Sjælland raskmeldt og fjernet fra Fødevarestyrelsens liste over smittede farme.

Endnu en farm er på vej til at blive konstateret rask og fjernes dermed om kort tid fra listen.


Seneste nyt

fra Nordjylland