Nordjyske lystbådehavne er nærmest tomme: - Det er altafgørende for os, at grænserne er lukket
De nordjyske lystbådehavne mangler gæstesejlere. Siden grænserne blev lukket, er de norske og svenske lystsejlere blevet hjemme - og det kan mærkes i de havne, hvor de plejer at lægge til.
De nordjyske lystbådehavne mangler gæstesejlere. Siden grænserne blev lukket, er de norske og svenske lystsejlere blevet hjemme - og det kan mærkes i de havne, hvor de plejer at lægge til.
Der er i øjeblikket god plads i lystbådehavnen i Skagen. Kun to både ligger til, og de udenlandske sejlere må havnefogeden på grund af de lukkede grænser kigge langt efter.
- Det er altafgørende for os, at grænserne er lukket. Mellem 75 og 80 procent af vores sejlere er udlændinge, så det har jo kæmpestor betydning, siger havnefoged Anitta Falden Jensen fra Skagen Lystbådehavn.
Det er særligt nordmændene, der er savnet i Skagen. De norske sejlere bruger nemlig omkring 2.000 kroner i døgnet, når de ligger i havn i Skagen, mens en gennemsnitlig dansk gæstesejler til sammenligning bruger mellem 400 og 600 kroner i døgnet.
- De går ud og efterspørger tre-retters menu på restauranterne med øl, vin og vand, og de går ud og shopper og bruger vores butikker. Og så er de norske sejlere også nogle af dem, der efterspørger kunst og kulturelle oplevelser, når de er her, siger René Zeeberg, der er turistdirektør i Turisthus Nord.
Kan ikke hente det tabte
- Det er lidt 'jetsettet', der kommer til Skagen, mens de andre havne i Frederikshavn Kommune i højere grad er familiehavne, siger Anitta Falden Jensen.
Butikkerne i Skagen mærker også, at de udenlandske sejlere mangler. Her er der udsigt til en sommer, som nok langt fra lever op til de forrige.
- Det er et stort tab, og vi kommer til at kæmpe for at prøve at indhente en del af det tabte. Vi kan ikke nå at hente det ind, vi har tabt fra coronakrisen begyndte og frem til nu, siger ekspedient Helena Fersters fra Nordic Expedition.
Venter på grænseåbning
Der er sket en stigning i antallet af danskere, som besøger Skagen, mens byen har været gabende tom for udlændinge. De tomme havne har dog - ud over savnet af de købelystne udenlandske sejlere - også en anden negativ effekt på turismen.
- Når der kommer mange lystsejlere i havnene, så bliver det en attraktion for os som destination. Der er mange af dem, som bor på hoteller, campingpladser og i feriehuse, som søger mod havnene for at få nogle gode oplevelser. En havn uden stemning er ikke Skagen eller Sæby, som det plejer at være, siger René Zeeberg.
Det store spørgsmål i Skagen er stadig, hvornår de igen kan byde velkommen til udenlandske sejlere. Statsminister Mette Frederiksen (S) har tidligere sagt, at regeringen senest 29. maj vil præsentere en plan for, hvornår Danmarks grænser kan åbne igen.