Bibliotekerne er i dag klar til at tage imod gæster igen. Men der er dele af biblioteket, som stadig ikke vil være i brug.

Det vil i øjeblikket ikke være muligt at benytte computerne hos bibliotekerne. Foto: Hjørring bibliotekerne

1 af 2

Overblik: Det åbner i dag

Samfundet åbner nu mere op, men det bliver ikke helt som før. Derfor kan det være en god idé, at orientere sig om retningslinjerne de enkelte steder.

Her til morgen kan endnu flere igen slå dørene op efter coronakrisen. Fase to af genåbningen af Danmark er i fuld gang; storcentre er åbnet igen, og sports- og foreningslivet har genoptaget sporten. I dag er turen kommet til en række erhverv samt flere unge menneskers hverdag. 

Det åbner i dag

 • Restaurations- og caféliv og lignende kan igen åbne. Der er dog visse retningslinjer til spisestederne angående åbningstid, fysisk afstand og mere. 
   
 • 6.-10. klasse: De større børn kommer i skole igen. Kommuner og skoler får lokal fleksibilitet til at tilrettelægge den nærmere organisering inden for de sundhedsfaglige retningslinjer, som aftales i sektorpartnerskab. Det gælder også klubtilbud.
   
 • Undervisning og eksamener med krav om fysisk fremmøde. Desuden åbning af STU, EUD og FGU.
   
 • Biblioteker åbner for ind- og udlån. 
   
 • Folkekirken og trossamfund: Åbningen af disse skal tilrettelægges, så det er sundhedsmæssigt forsvarligt. 
   
 • Efterskoler: Der udarbejdes i samarbejde mellem efterskolerne og sundhedsmyndighederne nærmere retningslinjer, der skal sikre, at smitterisikoen mindskes mest muligt. Desuden skal der sikres en model for, at selvisolation af COVID-19 positive personer og eventuelt deres familier vil kunne opretholdes.
  ​​​​​​
 • Zoologiske anlæg, hvor man transporteres i bil.

​​​​
Kilde: Statsministeriet

Se mere

Selvom disse steder i dag åbner, bliver det ikke helt som før coronakrisen. Det kan derfor være en god idé at orientere sig om, hvordan de forskellige erhverv og skoler håndterer åbningen. 

Hos Hjørring Bibliotekerne vil det eksempelvis ikke længere være muligt at komme på biblioteket i den selvbetjente tid, og det vil ikke være muligt at læse tidsskrifter. 

Læs også Må åbne mandag: Stilhed før stormen på aalborgensisk café

Hvis man skal ud at spise, er tingene også anderledes end tidligere. Eksempelvis har Café Vi 2 i Aalborg ændret åbningstider, og det vil i den kommende tid ikke være muligt at reservere et bord. 

De store børn vender også tilbage til undervisningen i dag. Særligt efterskolerne har under coronakrisen slået et slag for, at eleverne kunne nå at få sidste del af efterskoleopholdet med. Mon ikke, det bliver et glædeligt gensyn de fleste steder?