Seneste nyt:

Plejehjemsbeboer død med coronavirus – Vendelbocentret flager på halv

Natten til lørdag døde en beboer på Vendelbocentret i Sindal. Beboeren var smittet med coronavirus.

Der bliver flaget på halv ved ældrecentret Vendelbocentret i Sindal, efter at en beboer døde natten til lørdag.

Beboeren var testet positiv for coronavirus, men man kan ikke sige, om det er det, der er skyld i dødsfaldet, oplyser ældredirektør Leif Serup fra Hjørring Kommune til TV2.

I alt er 32 ansatte og 13 beboere på Vendelbocentret testet positive for covid-19.

Dermed er der konstateret tre smittetilfælde mere blandt de ansatte siden fredag. Fem medarbejdere er hjemsendt med symptomer og venter svar på test.

Fredag aften vendte den første medarbejder tilbage til Vendelbocentret, efter at havde været smittet med covid-19, og mandag vender endnu en ansat tilbage, efter at have været hjemme med coronavirus. Begge er raske igen.

Genetiske undersøgelser slår fast, at det nordjyske coronaudbrud er opstået i Vendsyssel, og det er ifølge forskere godt nyt.

Unik, lokal smittekæde

Siden den første medarbejder på Vendelbocentret blev konstateret smittet med coronavirus 10. juni, har smitten i Hjørring Kommune bredt sig med lynets hast.

Udover smitten blandt beboere og personale på Vendelbocentret, er der også konstateret smitte på flere skoler i Hjørring samt på en minkfarm i området, hvor op mod 11.000 mink er blevet aflivet.

Coronavirussen, som er blevet konstateret på minkfarmen i Sindal, er den samme, som der er blevet fundet på Vendelbocentret. Det oplyser Anders Fomsgaard, der er overlæge og virusforsker på Statens Serum Institut til TV 2.

- De inficerede mink og de covid-19 inficerede personer på minkfarmen har smittet hinanden, og smitten involverer desuden flere covid-19 syge beboere på Vendelbocentret, oplyser han til TV2.

Han fortæller desuden, at der er tale om en lokal smittekæde.

- Vores prøver viser, at denne udgave af covid-19 virus har nogle bestemte mutationer til fælles, som kun findes netop hos disse mink og de syge personer i Sindal. Den dukker ikke op i virus andre steder i Danmark eller Europa, så det drejer sig tilsyneladende ikke om en udenlandsk smitte, siger han.

Endnu en minkfarm undersøges

Også mink på en anden minkfarm i Østvendsyssel bliver testet for coronavirus.

Det er minkavler Peter Nielsen, der ejer minkfarmen i Østvendsyssel, og både han selv og hans kone, som gør rent på Vendelbocentret, er testet positive for covid-19. Han frygter, at minkene ligeledes er smittede, og at hans 4300 mink dermed skal aflives.

- Det vil være forfærdeligt, hvis jeg skulle af med dem, jeg har, siger han fredag til TV2.

Se indslaget med minkavler Peter Nielsen her.

Frederikshavn er klar til at hjælpe

I Frederikshavn Kommune har man genoprettet et ellers nedlagt kriseberedskab.

- Fra nu af er vi nødt til at sove med støvlerne på, så vi er klar, hvis smittetrykket stiger, mange bliver syge, og ting skal lukkes ned. Det må vi forberede os på, sagde borgmester Birgit Hansen fredag til TV2 Nord.

Hjørring Kommune har kontaktet Frederikshavn Kommune, og de to er blevet enige om at hjælpe hinanden.

- Gode naboer hjælper hinanden. Det her handler jo om at kunne yde service til borgere og steder, som bliver ramt. Og bliver vi bedt om at hjælpe med personale til Hjørring, så skal vi gøre det i det omfang, vi kan, og hvis smitten fortsætter med at sprede sig. Vi kigger allerede nu på worst case scenario, sagde Birgit Hansen fredag.

3000 borgere i Hjørring, der modtager hjemmepleje eller hjemmesygepleje har fredag fået brev om, at de kan blive testet i deres eget hjem i næste uge.


230522 Frederikshavn Boligforening

play Presset boligforening får ikke hjælp fra brancheforening

250522 Buster Juubel

play Glæde i Aalborg-lejren efter spændende afslutning: - Det handlede om bare at krige den hjem

Media Drop 250522 1937 ivha

37-årig varetægtsfængslet – kørte med vilje bil med unge af vejen

250522 Casper Steinfath i mål

Nordjyde skriver historie på vandet: - Meget vildere, end jeg havde drømt om

230522 Frederikshavn Boligforening

play Presset boligforening får ikke hjælp fra brancheforening

250522 Buster Juubel

play Glæde i Aalborg-lejren efter spændende afslutning: - Det handlede om bare at krige den hjem

Media Drop 250522 1937 ivha

37-årig varetægtsfængslet – kørte med vilje bil med unge af vejen

Til forsiden

Til forsiden