Restriktioner ophæves: Nu må du krydse kommunegrænserne

Sundhedsministeriet oplyser i en meddelelse, at man nu igen må krydse grænsen til de syv nordjyske kommuner, der har været underlagt særrestriktioner.

Kultur -og fritidsliv, caféer, barer og restauranter må genåbne fredag. Ligeledes ophæves restriktioner i den offentlig trafik fra fredag.

Restriktioner for videregående uddannelser, dagtilbud, grundskoler, kost -og efterskoler samt for ungdoms- og voksenuddannelser ophæves fra og med mandag.

Det skriver ældre og sundhedsminister Magnus Heunicke i en meddelse til Covid-19-følgegruppen. 

Restriktionerne skulle ellers gælde frem til d. 3. december. 

Sådan genåbnes de syv kommuner

Torsdag d. 19. november:

 • Kommunegrænserne må igen krydses

Fredag d. 20. november:

 • Åbning af kollektiv trafik
 • Åbning af kultur -og fritidsliv
 • Muligheder for forsamlinger
 • Åbning af restauranter, barer, caféer mv.

Mandag d. 23. november:

 • Videregående uddannelser
 • Dagtilbud
 • Grundskoler
 • Kost -og efterskoler
 • Ungdoms- og voksenuddannelser

 

Restriktioner, der fortsat gælder:

 • Beboerne i de berørte kommuner opfordres til at omgås færrest mulige personer.
 • Vandrende arbejdstagere ved udrejse til hjemlandet opfordres til at lade sig teste forud herfor.
 • Personer med bopæl uden for Danmark opfordres kraftigt til ikke at indrejse i de berørte kommuner.

Borgmestre er informeret: - Det var da en god nyhed

På et møde med sundhedsminister Magnus Heunicke er de nordjyske borgmestre her til formiddag blevet orienteret om, at grænselukningen er ophævet med øjeblikkelig virkning; kollektiv trafik begynder at krydse kommunegrænser mellem de syv tidligere nedlukkede kommuner og resten af de nordjyske kommuner fra fredag, at studerende på videregående uddannelser kan vende tilbage fra mandag, og at caféer og restauranter må genåbne fra fredag. 

- Det var da en god nyhed, og jeg er rigtig glad for, at det er blevet meldt ud. Det er noget, vi har presset på med, så det er dejligt, siger borgmester i Brønderslev Kommune Mikael Klitgaard (V)

Brønderslevs borgmester Mikael Klitgaard (V) mener fortsat, at det var forkert at lukke de syv kommuner. 
Brønderslevs borgmester Mikael Klitgaard (V) mener fortsat, at det var forkert at lukke de syv kommuner. 
Foto: Mette Kristensen

Trods glæden over de nu genåbne kommunegrænser, mener Mikael Klitgaard dog fortsat, at det var forkert af regeringen i første omgang at lukke de syv kommuner ned på en så kontant måde. 

- Man lukker erhvervslivet, selvom vi har klar erfaring for, at arbejdspladser er gode til at hold afstand. At man lukker grænsen til Aalborg slår utallige erhverv i stykker, og det er ærgerligt, når det ikke er der, det smitter, siger han. 

Senere torsdag eftermiddag skal Klitgaard igen til onlinemøde med en regeringsrepræsentant. Denne gang er det erhvervsminister Simon Kollerup, hvor de skal drøfte, hvordan erhvervslivet i de ramte kommuner nu kan blive kompenseret. 

Konservativt folketingsmedlem glæder sig over genåbning

- Vi får bevægelsesfriheden tilbage, siger Per Larsen (K) til TV2 Nord. 

Per Larsen glæder sig over udsigten til at de syv nordjyske kommuner med særrestriktioner kan se frem til genåbnning henover weekenden.
Per Larsen glæder sig over udsigten til at de syv nordjyske kommuner med særrestriktioner kan se frem til genåbnning henover weekenden.
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Efter 70.000 test uden fund af cluster-5 genåbner Nordjylland. Ifølge Per Larsen (K) drejer det sig i første omgang om kollektiv trafik og restauranter.  

- Det var på tide. Jeg har jo undret mig over, at vi skulle have særrestriktioner i og med, at vi har det absolut laveste smittetal, siger Per Larsen og glæder sig over udsigten til genåbning. 

- Det har og har haft store konsekvenser for erhvervslivet. 

Det bekræfter Dansk Industri, der samtidig fortæller, at  restriktionerne for mange har været uklare og frustrerende.

- Det har været to lange uger for Nordjylland, så det er godt nok en vigtig og ventet nyhed. Restriktionerne har skabt store frustrationer og problemer for nordjyske virksomheder og borgere, så åbningen har været ventet og efterspurgt, siger Dansk Industris adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.

Lars Sandahl Sørensen mener, at regeringen og myndighederne skal tage ved lære af forløbet, så restriktioner fremover bliver mere klare og forståelige. 

- Og at der er tilstrækkeligt testkapacitet og hjælp til borgere og virksomheder, når der sker så indgribende restriktioner som her, siger Lars Sandahl Sørensen.

Restriktioner kun i Nordjylland

Statsministeriet afholdt d. 5. november pressemøde om nye restriktioner i de syv nordjyske kommuner: Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Jammerbugt, Vesthimmerland, Thisted og Læsø.

- For jer i Nordjylland vil 5. november blive en skelsættende dato. Det her kommer til at få stor betydning for jer og jeres hverdag. Det er mere end 280.000 borgere og nordjyder i de syv kommuner, der bliver berørt, sagde Mette Frederiksen (S) d. 5. november.

Baggrunden var, at der er en risiko for, at en kommende vaccine ikke kommer til at virke, som den skal.

Hvordan startede minksagen, og hvilke konsekvenser har den haft?

Se TV2 Nords minidok 'Da Nordjylland smed pelsen':

 

Fra mandag 16. november blev nogle af restriktionerne i de syv nordjyske kommuner, der er lukket grundet coronavirus blandt mink, opblødt.

Der er dog fortsat en række restriktioner, der gælder i de syv kommuner.


Seneste nyt

fra Nordjylland