Socialt arbejde under pres: Håber på hjælp fra staten
Foto: Michael Schmidt Thomsen
Kirkens Korshær har 240 genbrugsbutikker i Danmark. 35 af dem ligger i Nordjylland. Butikkerne er for tiden lukket på grund af coronakrisen.
For at beskytte de frivillige medarbejdere er Kirkens Korshærs genbrugsbutikker lukkede. Men det betyder manglende indtægter til socialt arbejde, og driftsudgifterne er der stadig.
I Nordjylland har Kirkens Korshær cirka 35 genbrugsbutikker, hvor frivillige medarbejdere sørger for at holde butikkerne kørende. Normalt giver disse butikker årligt fire millioner kroner til socialt arbejde for udsatte.
Sådan er det bare ikke nu. For selv om butikkerne i princippet godt kunne være åbne, har Kirkens Korshær valgt at holde butikkerne lukket af hensyn til de frivillige medarbejderes ve og vel.
Mange af vores medarbejdere er mellem 60 og 70 år – måske ældre, og vi vil ikke risikere at sætte deres helbred på spil.
Jonas Jakobsen, regionschef, Kirkens Korshær, Nordjylland
- Mange af vores medarbejdere er mellem 60 og 70 år – måske ældre, og vi vil ikke risikere at sætte deres helbred på spil, siger Jonas Jakobsen, der er regionschef for Kirkens Korshær i Nordjylland.
Men det er dyrt at holde genbrugsbutikkerne lukket. For der er stadig udgifter til eksempelvis husleje, og det sociale arbejde skal også fortsat fungere.
- Vi er ilde stedt, som situationen er lige nu. Selv om vi kan få henstand med husleje, er der stadig socialt arbejde at udføre, siger Jonas Jakobsen.
Brug for hjælpende hånd
Han håber, at staten vil træde til med en hjælpepakke, så der ikke slækkes på hjælpen til de udsatte.
- Vi kan virkelig godt bruge en hjælpende hånd i denne tid. Og jeg håber, at politikerne får øjnene op for, at det er et fællesanliggende at kunne opretholde det sociale arbejde, siger Jonas Jakobsen.
Han fortæller, at i Nordjylland har Kirkens Korshær i alt udgifter for cirka 20 millioner kroner om året til husleje, administration og ikke mindst det sociale arbejde, der skal udføres. Genbrugsbutikkerne sikrer de fire millioner kroner, og der er kommunale driftstilskud på 11,5 millioner kroner, og resten finansieres ved hjælp af fonde, private donationer og hjælp fra private virksomheder.
- Hvis der er virksomheder eller andre, der har mulighed for at støtte os med donationer, vil det være en meget stor hjælp, siger Jonas Jakobsen.
Han kan også fortælle, at mange af frivillige, som i disse tider er afskåret fra at hjælpe i genbrugsbutikkerne, står og tripper i kulissen.
- De glæder sig bare til komme i gang igen, når coronakrisen er ovre, siger Jonas Jakobsen.