02:14

Krisestemning i den nordjyske turistbranche er afløst af drømme om en sommer med rekordomsætning. Både tyske og norske turister forventes at strømme til landet de kommende måneder, og samtidig har mange danskere også planer om at holde ferie i det nordjyske. Forberedelserne til et par travle måneder er skudt i gang.

Sommerhusbranche: Det tyder på rekordmåneder

Krisestemning i den nordjyske turistbranche er afløst af drømme om en sommer med rekordomsætning. Både tyske og norske turister forventes at strømme til landet de kommende måneder, og samtidig har mange danskere også planer om at holde ferie i det nordjyske.

Sommerhusbranchen mærkede allerede i starten af corona-krisen en øget efterspøgsel på sommerhuse i sommerferien, og nu grænserne igen er åbnet for tyske og norske turister, tegner sommerferiesæsonen godt. Det sker efter et sløjt forår på grund af lukningen af de danske grænser.

-  Vi har oplevet en øget efterspørgsel fra danskerne efter et feriehus i sommerferien – ikke blot i Nordjylland men i hele Danmark. Ugerne 29 og 30 er efterhånden tæt på at være udsolgte, og vi mærker også, at der er rift om uge 28 og 31, så ønsker man et feriehus i disse uger, skal man ikke vente for længe med at booke, skriver Per Dam, administrerende direktør for Sol og Strand til TV2 Nord i en mail. 

Læs også Bookinger vælter ind efter grænseåbning

Rekordmåneder i sommeren

Ved et sommerhus i Egense har det pludseligt skulle gå stærkt. 

- Om vi når at blive færdige? Vi SKAL nå det, siger Kim Mortensen. 

For han og familien skal nå at tilslutte et vildmarksbad, male og lave en sandkasse ved sommerhuset inden der kommer udenlandske turister på besøg. For fra 15. juni er det igen muligt for noske, tyske og islandske turister at besøge Danmark. 

Tursitbranchen har længe ventet på en udmelding fra myndighederne, og endelig kom den fredag. 

- Den kom jo i 11. time op til en hovedsæson, som er ufattelig vigtig for vores turismeerhverv i Nordjylland, siger Peter Krusborg, Direktør, Destination Nordvestkysten. 

Og selvom årets første måneder har budt på lavere omsætning end normalt, er der måske alligevel håb for højsæsonen.

- Hvis man ser på det, på de enkelte måneder, så kommer vi til at have nogle rekordmåneder, er vores vurdering, siger Peter Krusborg. 

Forlænget turistsæson

Bookingerne fra udlandet er begyndt at tikke ind, og samtidig har danskerne fået øjnene op for Nordjylland. 28 procent af danskerne overvejer nemlig ferie i Nordjylland, det viser en måling fra voxmeter. 

Dertil kommer det, at man forventer, at grænseåbningen også betyder at sæsonen for turister bliver forlænget. 

- Vi er ret sikre på, at der i august, september og oktober kommer udenlandske turister - specielt tyskere og nordmænd, siger Kim Mortensen. 

Kim Mortensen og familien skal skynde sig at færdiggøre de mange projekter i sommerhuset, og har derfor måtte droppe deres pinsetradition i Blokhus, men der er alligevel højt humør at spore ved sommerhusudlejeren.