LIGE NU:

Sygeplejersker efterlyser bedre arbejdsforhold under corona

Mange sygeplejersker følte ikke, at de havde ordentlige arbejdsforhold, da coronapandemien ramte i foråret. Derfor blev der i sommer lavet en aftale mellem Dansk Sygeplejeråd og Region Nordjylland, som skulle sikre netop det. Nu kritiserer sygeplejerskerne regionen for ikke at overholde aftalen.

Da coronapandemien ramte Danmark i foråret blev Kate Høgh-Rasmussen sat ind i coronaberedskabet i stedet for sin daglige gang som opvågningssygeplejerske på Farsø Sygehus.

- Det betød, jeg ikke havde indflydelse på hvilke patienter, jeg skulle passe. Så jeg kom til at stå med nogle patienter, som jeg på ingen måde følte mig kompetent til at have ansvaret for. Patientsikkerheden var helt sikkert under pres, siger hun.

Der blev derfor indgået en aftale i juli mellem sygeplejerskerne, Region Nordjylland og fagforeningerne, der netop skulle sikre, at sygeplejerskerne havde ordentlige arbejdsforhold. Men den aftale, mener Dansk Sygeplejeråd ikke, at regionen overholder.

- Vi oplever, at der for en stor dels vedkommende ikke er den dialog og frivillighed, som er hensigten med aftalen, lyder det fra første kredsnæstformand i Dansk Sygeplejeråds Kreds Nordjylland, Christina Windau Hay Lund.

Frivillighed tilstræbes

I aftalen står der: ”I forbindelse med etablering af covid-19 beredskab, vil regionerne i størst muligt omfang søge at anvende de medarbejdere, der selv tilkendegiver, at de ønsker at stå til rådighed for beredskabet.”

Lisbeth Lagoni, der er sygeplejefaglig direktør på Aalborg Universitetshospital, mener imidlertid, at aftalen bliver overholdt.

- I aftalen står der, at det skal tilstræbes at være af frivillighedens vej. Vi kan ikke få alle ind frivilligt, og derfor er vi nødt til at prikke nogle på skulderen, fordi vi skal have vores beredskabsplan til at fungere, siger hun.

- Det er selvfølgelig ikke en optimal situation, men vi har også et ansvar for, at de patienter, der bliver syge med covid-19, bliver passet af det kompetente personale, vi har, siger Lisbeth Lagoni.

Sygeplejerskerne vil have indflydelse

Hos Dansk Sygeplejeråd ønsker man, at sygeplejerskerne rent fagligt bliver klædt ordentligt på til at varetage de opgaver, de ikke er vant til og samtidig, at sygeplejerskerne får mere gennemskuelige vagtplaner, så de kan få hverdagen til at hænge sammen.

- Man bliver nødt til at tage en dialog med den enkelte medarbejder. Sygeplejerskerne vil gerne være med til at finde en løsning, men de vil behandles ordentligt, og de vil have indflydelse på, hvordan de skal arbejde, siger Christina Windau Hay Lund.

Hun bakkes op af Kate Høgh-Rasmussen.

- Hvis vi skal stille op til det her igen, så skal vi have ordentlighed, ordentlig honorering og ordentlig undervisning, siger hun.

Lisbeth Lagoni er lydhør overfor de krav, der kommer fra sygeplejerskerne.

- Nu skal vi høre, hvad der skal til, for at vores plejepersonale føler sig trygge i vores beredskabsplan. Der skal vi have iværksat noget undervisning eller nogle andre tiltag, som kan sikre dem, at de ikke er bange for at deltage i det her, slutter hun.

290321 FO Klitsag i Skagen - Sønder Strand

play Klit-sag fra Skagen fortsætter: Kommunen kræver erstatning

Serenergy

play Russisk spion skal tre år i fængsel - og bliver udvist af Danmark

PH 100521 IN Restauratører mangler arbejdskraft Still

play Teststeder opsluger ung arbejdskraft: - Nogle restaurationer er desperate

20210510-143629-4-1920x1280we

play Fokus: Nordjysk uenighed om skrottede vacciner

290321 FO Klitsag i Skagen - Sønder Strand

play Klit-sag fra Skagen fortsætter: Kommunen kræver erstatning

Serenergy

play Russisk spion skal tre år i fængsel - og bliver udvist af Danmark

PH 100521 IN Restauratører mangler arbejdskraft Still

play Teststeder opsluger ung arbejdskraft: - Nogle restaurationer er desperate

Til forsiden

Til forsiden