Seneste nyt:

Efter oversvømmelsesmareridt: Diger i Elling holder stand

I Elling er der stor tilfredshed med nyt digeanlæg, der har holdt den ellers vandplagede by fri for oversvømmelser.

For år tilbage frygtede byens borgerne i Elling nord for Frederikshavn udsigten til selv få millimeter regn, men et nyt digeanlæg betyder, at kommunen nemt kan regulere vandstanden i Elling Å, så byen undgår oversvømmelser.

quote Det har virket fantastisk, der har ikke været noget som helst deroppe, og mere kan man ikke forlange.

Karsten Thomsen, Fmd., Teknisk udvalg, Frederikshavn Kommune

- Når det ser sådan ud, så har jeg helt ro i maven, siger teamleder Peter Nielsen om vandstandshøjden i Elling Å. Sammen med resten af holdet følger de udviklingen i nedbør og netop vandstand nøje.  

I oktober 2014 var situationen en hel anden, da der på to døgn faldt over 140 millimeter regn og åen gik over sine breder. 

Siden har Frederikshavn kommune investeret i et dige-system, som efterfølgende har holdt Elling fri for oversvømmelser.

- Efter 2014 var der mange, der ikke turde tage hjemmefra, hvis de havde lovet to millimeter regn. Men nu tør de tage hjemmefra, og de tør tage på ferie, for de ved, at vi kommer, siger Peter Nielsen.

Trygheden skyldes seks spjæld, der kan regulere vandtilførslerne til og fra Elling Å. Teamet kan derefter dirigere vandet ud til et opsamlingsbassin, og hvis vandstanden overskrider en grænse, går alarmen, og pumperne bliver kørt til opsamlingsbassinerne og sender vandet over diget – ud i Elling Å.

- Når vi lukker de spjæld, så kan alt vandet, der kommer nord fra, fra Elling by ikke komme til åen, ergo ligger det i vores hænder, siger Peter Nielsen.

Alt i alt en dige-succes, mener udvalgsformand Karsten Thomsen (Socialdemokratiet).

- Det har virket fantastisk, der har ikke været noget som helst deroppe, og mere kan man ikke forlange, siger Karsten Thomsen, der er formand for Teknisk udvalg i Frederikshavn Kommune.

En dige-succes, der med fordel kan udbredes.

- Nu har vi været på Sjælland og mange andre steder, hvor man sagtens kan lave et dige, der bare er en meter højt, og så kan man redde mange huse og sommerhuse. Jeg tror, man kan lave det mange steder, siger Peter Nielsen.