LIGE NU:

BLOG: Spiderman og Rudolf Steiner

Christian Borrisholt Steen stiller sig kritisk overfor indførelsen af et særligt tøjforbud i en nordjysk børnehave.

Én af ugens absolut mest læste historier på www.tv2nord.dk har været historien om, at en Steiner-børnehave i Hjørring har indført en tøjregel, som ikke tillader T-shirts eller trøjer med print, da det ifølge børnehavens leder er med til at skabe et skel mellem børnene.

Forbud til fordel for hvem?

Nu ville jeg aldrig vælge en Steiner-børnehave til min søn, men det er af helt andre grunde. Men sønnike ville i øvrigt heller ikke have en chance, for han elsker både sin Spiderman-T-shirt og sine Lego-trøjer med Ninjago.

Min søn, der er fire år, og som tilbringer de fleste af sine vågne timer i en kommunal børnehave uden tøjregler – endnu i hvert fald – har en rigtig god ven i børnehaven. Vennen er ikke så meget til Spiderman og Ninjago, men han går rigtig meget i fodboldtrøjer med AaB og Manchester United.

quote Jeg har endnu ikke oplevet, at de to drenges præferencer for henholdsvis Spiderman-trøjer og fodboldtrøjer har afstedkommet hverken skel eller skår i venskabet.

Christian Borrisholt Steen, blogger

Jeg har endnu ikke oplevet, at de to drenges præferencer for henholdsvis Spiderman-trøjer og fodboldtrøjer har afstedkommet hverken skel eller skår i venskabet. Jeg tror, det er noget andet end hvilke trøjer, de hver især foretrækker at have på, der gør, at de kommer godt ud af det med hinanden – og ofte søger hinandens selskab både i og uden for børnehaven.

Steiner-børnehavens forbud mod T-shirts og trøjer med print er ifølge institutionens ledelse indført, fordi man ønsker at give børnene en ”langt mere rolig og harmonisk hverdag”.

Jeg er ikke helt sikker på, at jeg forstår den dybere logik her. Jeg har umiddelbart svært ved at se, hvad ydre ting som T-shirts og trøjer har at gøre med ro og harmoni – altså med mindre de printløse og kønsløse trøjer, som Steiner-holdet vil proppe ned over hovedet på ungerne, er fremstillet af en særlig form for lyddæmpet stof.

Det, antager jeg, ikke er tilfældet.

Lidt for trygge rammer?

Jeg tror, man gør børnene en bjørnetjeneste, hvis man tror, at man kan sikre ro og harmoni ved at opstille – for mig at se temmelig mærkelige – regler for børnenes påklædning.

Hvad så, når børnene forlader det trygge Steiner-miljø og kommer i skole? Så har vi balladen igen – i de fleste skoler, er der med garanti masser af trøjer med print og sikkert også mange kammerater, der går i skelsættende mærkevaretøj.

Og hvad så, når de engang så trygge Steiner-børn forlader skolen og træder ind på arbejdsmarkedet? Så har vi balladen igen – på arbejdspladsen kører direktøren sikkert i en stor flot BMW, mens man selv kommer trillende i sin Kia Rio.

Før eller siden vil det såmænd også gå op for børnene i de trygge Steiner-rammer, at verden er fyldt med forskellige mennesker i vidt forskelligt tøj og med vidt forskellig smag.

quote Før eller siden vil det såmænd også gå op for børnene i de trygge Steiner-rammer, at verden er fyldt med forskellige mennesker i vidt forskelligt tøj og med vidt forskellig smag.

Christian Borrisholt Steen, blogger

I stedet for at ensrette de kære små vil jeg anbefale både forældre og pædagoger, at de lærer børnene, at forskellighed er helt fint og helt naturligt – og at man sagtens kan være gode venner med én, der render rundt i en AaB-trøje, selvom man selv går i Ninjago-trøjer – eller i ensfarvede T-shirts a la Steiner.  

Gode kammeratskaber og varige venskaber har for mig at se temmelig lidt at gøre med, hvilken slags tøj man har på. Og skulle man alligevel forelske sig i sådan en T-shirt, som én af de andre på rød stue render rundt i, så kan man jo altid ønske sig den til sin fødselsdag.

OM BLOGGEREN

230921 Mette Madsen Dam, Norlys

play Hjemmearbejde betyder rekordfå sygedage: - Det er selvfølgelig noget, vi fejrer

Ole Post Madsen, økonomiformand i Aalborg Freja samt Simon Gasberg som er målmand, anfører og bestyrelsesmedlem i Aalborg Freja.

play Nordjysk pokalsensation: - Giv os AaB i næste kamp

Vestre landsret viborg

Mand idømt fem års fængsel for voldtægt af mindreårig på institution

def_thumb,50_percent

gallery Nordjylland bliver blæst igennem: Vindstød af stormstyrke målt

230921 Mette Madsen Dam, Norlys

play Hjemmearbejde betyder rekordfå sygedage: - Det er selvfølgelig noget, vi fejrer

Ole Post Madsen, økonomiformand i Aalborg Freja samt Simon Gasberg som er målmand, anfører og bestyrelsesmedlem i Aalborg Freja.

play Nordjysk pokalsensation: - Giv os AaB i næste kamp

Vestre landsret viborg

Mand idømt fem års fængsel for voldtægt af mindreårig på institution

Til forsiden

Til forsiden