Julefred eller julestress: Holder du den jul, du virkelig ønsker dig?

Ditte Maria Kollerup er chef hos KFS Boligbyg og blogger hos TV2 Nord. I artiklen her opfordrer hun til at stoppe op og reflektere over, hvordan man egentlig gerne vil bruge sin jul i stedet for at gøre, som man plejer.

Synes du at julen er den hyggeligste tid på året - eller ikke?

I Danmark er vi gode til at hygge os! Vi tænder stearinlys og nyder synet af de mange små lys i byerne, ved huse og på altaner. Vi bager og synger og køber gaver til vores kære. I julen bruger vi tid med dem vi holder af; familier, venner og kolleger. Indendørs i hjemmet, til julesammenkomster og julefrokoster.

Følelser forstærkes i julen. Uanset om du er ensom eller lykkelig – eller forvirret.

Refleksion

Julekort eksisterer stadig. I traditionel forstand og online som mail eller online kort.

I den slags julekort, jeg kender til, sendes tanker. Der spørges ind, og der fortælles. Der reflekteres, og der deles ønsker for det kommende år.

Tidligere har jeg praktiseret at skrive julebrev til venner og familie. Og jeg har modtaget skønne familiebilleder, af børn med nissehuer og ønsket om en glædelig jul.

Dem, der sætter tid af til at skrive julehilsner, sætter tid af til refleksion.

Bruger du tid på at tænke på året der er gået?

Måske graver du, som jeg, lidt dybere, for at finde ud af, om du er i livet, som du ønsker dig.

  • Har du gjort og sagt det, du ville?
  • Er hverdagen, som du ønsker dig?
  • Trives du i dine nære relationer?
  • Modtager du, og giver du, den kærlighed, du ønsker?
  • Har du tilbragt tid med de mennesker, der betyder noget?

For mange af os er julen er en gentagelse af sidste år og sidste år og sidste år igen. Det er godt for dem, der er vilde med gentagelser og traditioner. Og for dem, som i øvrigt er glade og tilfredse med deres juleprogram.

Med hvilken bevidsthed, planlægning og indstilling gennemfører du dit Juleprogram?

I ’Jul, det cool’ synger MC Einar sådan her:

"Det er julefrokost tid traditionsspilleri, spritkørsel, utroskab og madsvinderi. Vi har prøvet det før, vi ved præcis hvad der sker, slankekur i januar og alt det der,"

Elsker du højtiden – eller glæder du dig til den er forbi?

Mod til at vælge

Årsagen til at, jeg tager emnet op, er min oplevelse af, at mange giver udtryk for, at de glæder sig til, at ræset er overstået. Ærgerligt. Jeg synes, vi mennesker skal nyde de aktiviteter, vi vælger, og så vælge dem med omhu.

Det kan være svært. Det ved jeg. For der er så meget hensynsbetændelse og uhensigtsmæssige kompromiser blandt os mennesker. Specielt, når det gælder juleprogrammet. Der sendes skyld og skam på tværs af relationer, når valgene træffes om, hvem der holder jul med hvem, og hvis familier der prioriteres.

Skilsmissefamilier. Parforhold, hvor der ikke er enighed om programmets intensitet. Børn, der græder af udmattelse og forventningspres fra forældre. Og bedsteforældre. Og bonusforældre. Og.

Hvem synes, det er tilfredsstillende at sidde til familiesammenkomst, eksempelvis 3. juledag, med en flok forædte mennesker, som bare glæder sig til at komme hjem. Mennesker, der ikke orker at tale mere. Som ikke gider tage stilling til den næste fintanrettede julefrokosttallerken.

Jeg går ind for, at vi spreder vores sociale liv ud over året, og at hvert menneske tænker på, hvad det selv har lyst til, og prioriterer sine relationer og sin tid.

Juletiden er cirka 10 procent af et år. Lad os bruge den (og resten af livet), som vi hver især ønsker.

Frit valg

Jeg ved godt, at det kan give udfordringer i familier og hos det enkelte menneske at lave om på Julen. Men. Har du tænkt over, om du laver lige præcis de ting, der giver dig og dine nærmeste mest værdi?

Eller er du viklet ind i forventninger, traditioner - bør og burde.

Den gode nyhed er: Som voksen har du frit valg til at bruge din tid, som du ønsker det. Og som forælder har du et ansvar for, hvad dit barn bruger sin tid på.

Personlig oplevelse

For et par år tilbage endte det i min familie sådan, at vi skulle ses fire dage indenfor én uge omkring jul.

Traditionen tro henter vi juletræ den sidste eller næstsidste lørdag inden juleaften. Vi ses juleaften og 2. juledag. Og så havde vi netop dét år misset konfektbagning, som så blev planlagt til en hverdagsaften.

Jeg husker, hvor stolt jeg var, da jeg fravalgte juletræshentningen og brugte dagen i mit eget selskab.

Jeg havde lyst, for det er hyggeligt. Men sådan virkelig lyst - det havde jeg ikke! Jeg havde brug for tid hjemme. Og så vidste jeg, at med den prioritering ville jeg kunne nyde de aktiviteter, som jeg tilvalgte. Konfektbagningen meldte jeg også fra til, og det blev en skøn juleaften og julefrokost 2. juledag.

Sidste år byttede jeg 14 dages julefrokosttid ud med en tur til Bali, hvor jeg arbejdede, surfede og havde tid for mig selv. Det var sundt. De julefrokoster, jeg gik glip af, er alle gentaget i år. Så det faktum, at jeg missede dem, er glemt. Bali glemmer jeg ikke.

I år har min kæreste og jeg valgt at tilbringe en decemberuge i varmen. Ud over en portion D-vitamin giver det os en god balance og tid til at tale, tænke tanker og drømme.

Inspiration

Verdens alsidighed giver mulighed for, at du kan lade dig inspirere. I nogle lande rejser de langt for at være sammen med familien til jul. Her kan de ikke køre fra den ene ende af landet til den anden på 5-6 timer.

Jeg kender en dansk muslim, som ikke fejrer jul, men som alligevel nyder højtiden med familiehygge og en god middag. Og måske en enkelt gave. Jeg kender familier som fra og med den 23. til og med 3. juledag suser rundt fra julearrangement til julearrangement. Med en propfyldt bil med gaver og børn i autostole.

De har travlt.

Hvert andet år laver de om på deres valg. For så igen at ende samme sted, fordi de blot glemmer, hvor irriterende et juleprogram de havde fået valgt forrige år.

Og så er der mænd, som hader deres juleprogram. Mange af dem vælger alligevel at acceptere de fælles familiebeslutninger. Og nyder de tilbagevendende julefrokoster, hvor deres hjerner kan få fri på lovlig vis.

Der er også kvinder, som ikke føler det engagement fra deres partner, som eksisterer i deres mentale drømmeverden. Og som for familiefredens skyld - i utilfredshed - fortsætter deres planlægning og koordinering af familiens juleprogram.

Julens output

Samtidig med at indviklede familiemønstre i julen ses i det klareste lys, får vi alle lidt mere tid end normalt til at reflektere over, om livet er som vi ønsker os. Om vi lever vores eget liv, eller om vi har tabt os selv på vejen mod at forsøge og tilfredsstille vores familie.

Måske er her nogle af årsagerne til en høj skilsmisseprocent omkring juletiden.

Måske er den utilfredshed, som mange mennesker bærer på, et udtryk for ansvarsfralæggelse, som utilsigtet går ud over vores børn og vores partner.

Måske bør vi arbejde med vores indstilling og prioritere fællesskabet højere.

Hvordan har du det med dit Juleprogram?

Til dig der trives med det, du gør, og måden hvorpå du gør det – STORT TILLYKKE. Og godt gået.

Til dig der ikke er kommet dertil endnu: Stop op. Stop med at løbe med bind for øjnene.

Du skylder dig selv at ændre vaner og prioriteter, så du ikke spilder livet med adfærd, som du reelt ikke ønsker.

Glædelig jul.

OM BLOGGEREN:

Ditte Maria Kollerup er 34 år og bosat i Gug. Hun er indehaver og kreativ direktør i byggefirmaet KFS Boligbyg og har 15 års erfaring med at udvikle arkitekttegnede boliger, indrette huse og det at designe hele Hjem til Nordjyderne. Derudover holder hun foredrag om generationsskifte, turnaround og byggeri. Hun har undervist i ledelse, hun blogger på sin egen hjemmeside og har lige udgivet e-bogen ‘Hjem’. Ditte Maria Kollerup går op i sundhed, elsker deleøkonomi og prioriterer bæredygtigt. Hun vil blogge om selvledelse, livets finurligheder og hvordan vi kan designe vores liv præcis, som vi ønsker det, når vi er ærlige overfor os selv. Og hinanden!


Debat

210918 René Zeeberg

Turismedirektør: - Håb er ikke en strategi

030118 Christian Roar Pedersen - sognepræst, Hals.jpg

Præst omfavner julesorgen: - Vi skal invitere vores døde med rundt om det tændte juletræ

christian borrisholt steen blog 2020

Blog: At rejse er at leve

Tonny Thorup er direktør for Destination NORD.

Frem med visa-kortet: Gå trygt ud og spis!

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland