ANALYSE: Stor Egholm-modstand kan påvirke kommunalvalget

050820 Søren Wormslev bliver ny politisk analytiker på TV2 Nord.
Søren Wormslev
Politisk analytiker, TV2 Nord
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Den dugfriske meningsmåling fra Jysk Analyse, lavet i dagene efter trafikforliget, hvor et stort flertal i Folketinget slog fast, at der kommer en ny Limfjordsforbindelse over Egholm, viser, at det ikke er en beslutning, nordjyderne samlet bakker op.

Det kan godt være, at alle borgmestre ønsker en Egholm-forbindelse. Men det er langt fra alle nordjyderne, der gør det!

Ser man på det samlede resultat, hvor hele Region Nordjylland er repræsenteret, synes cirka en tredjedel, at det er en rigtig beslutning, mens en anden tredjedel svarer, at det er det ikke. Den sidste tredjedel svarer "ved ikke".

Tvivlerne bor længst væk

Tvivlerne findes naturligt nok i særligt højt tal i de dele af Nordjylland, der ligger længst fra Aalborg, og hvor borgerne sandsynligvis i mindst omfang vil benytte den ny motorvej. Ser man på kommunerne i Vendsyssel, er der lidt flere tilhængere end i regionen under ét. Men også her - i landsdelen, der angiveligt har været bekymret for at blive hægtet af uden en ny forbindelse - er cirka hver tredje imod beslutningen.

Mest entydig støtte til den ny forbindelse finder man i de to kommuner tættest på Aalborg mod nord og vest, Jammerbugt og Brønderslev. I de to kommuner, opgjort samlet, svarer 42 procent, at forbindelsen er en god idé.

Men måske mest bemærkelsesværdigt: I kommunen, hvor forbindelsen skal anlægges, er der et markant flertal imod den: I Aalborg Kommune svarer 33 procent, at de synes, beslutningen om en Egholm-forbindelse er rigtig, men hele 45 procent er imod. 22 procent svarer her "ved ikke".

Disse tal kan gøre efterårets kommunalvalg i Aalborg ekstra spændende. I dag udgør de partier, der officielt er imod Egholm-forbindelsen, knap 10 procent af byrådet. Men det er altså ifølge målingen hele 45 procent af vælgerne, der ikke synes, det er en god beslutning. 

Ikke overraskende modstand

Partierne, der i Aalborg er imod forbindelsen, har indgået et valgforbund til valget i november. At så mange som 45 procent af vælgerne er enige med dem i dette spørgsmål, kan sagtens give dem medvind på valgdagen. Omvendt vil ens kryds formentlig blive påvirket af partiernes politik på andre områder end dette - også fordi byrådet i Aalborg de facto ikke på nuværende tidspunkt har mange muligheder for at bremse projektet.

Det er set andre steder, at nye motorveje sjældent udløser jubelråb hos dem, der bor nærmest. Så på dén måde er det ikke overraskende, at der i Aalborg er modstand mod de 20 kilometer motorvej, der vil gå vest om Aalborg og Nørresundby. Men der skal nok være folkevalgte på Christiansborg, der synes, at aalborgenserne er utaknemmelige over den investering til syv milliarder kroner, der nu er indgået forlig om.

Jysk Analyse har stillet de, der erklærede sig imod en Egholm-forbindelse eller svarede "ved ikke", et supplerende spørgsmål. De er blevet spurgt, om de generelt er for eller imod, at der etableres en tredje Limfjordsforbindelse ved Aalborg - underforstået et andet sted end via Egholm.

Her viser tallene, at der, både i Nordjylland under ét og i Aalborg Kommune, er meget stor velvilje over for en sådan forbindelse - blot den anlægges et andet sted end det, politikerne på Christiansborg har lagt sig fast på. 

Forsiden lige nu

eg

Grundstødt Egholm-færge i drift igen: - Folk tog det i stiv arm

niels jensen

play Niels tæller hver en dåse, inden han panter: - Det er jo reel tyveri

PH 040623 19 IN Naturparkens Dag Still

play Her er der både plads til ro og ræs

20230603-163859-L-1449x925ma

play AaB-veteran takker fans: - Vi rejser os igen

eg

Grundstødt Egholm-færge i drift igen: - Folk tog det i stiv arm

niels jensen

play Niels tæller hver en dåse, inden han panter: - Det er jo reel tyveri

Til forsiden

Til forsiden