Sygeplejersker dropper efternavnet for at undgå chikane

Sygeplejersker er en af de faggrupper, der mærker at tonen i det offentlige rum er blevet hårdere. På Aalborg Universitetshospital har sygeplejersker på nogle afdelinger fået lov til at slette efternavnet på deres navneskilt, så de undgår at blive udsat for chikane uden for arbejdstiden.

Langt de fleste af de 70 sygeplejersker i akutmodtagelsen på Aalborg Universitetshospital har stadig deres fulde navn på navneskiltet, men afdelingsledelsen har faktisk givet sygeplejerskerne lov til at dække deres efternavn til.

- Det er især, hvis man har et specielt efternavn, som er nemt at finde på de sociale medier. Det kan man undgå, hvis man dækker efternavnet til, siger Pia Jødal Næss-Schmidt, som er fællestillidsmand for sygeplejersker og radiografer på Aalborg Universitetshospital.

Akutmodtagelsen er en af de afdelinger, hvor sygeplejerskerne mærker, at omgangstonen er blevet hårdere i mødet med patienter og pårørende. I en ny Megafon-måling svarer 78 procent af nordjyderne, at de oplever, at tonen er blevet mere grov. Særligt på de sociale medier er problem et stort - også for sygeplejerskerne.

Hænges ud på sociale medier

- Der er eksempler på, at nogen er blevet hængt ud. Folk skriver, at de har fået en dårlig behandling af en navngiven sygeplejerske, og så bliver det delt og liket. Der er også nogen, der er blevet opsøgt, og jeg har også eksempler på, at nogen får at vide, at de ser lækre ud i uniform. Det er en anden måde at blive opsøgt og krænket på, siger Pia Jødal Næss-Schmidt.

I Dansk Sygeplejeråd er man også opmærksomme på, at tonen over for sygeplejersker er blevet mere rå, og at patienter og pårørende oftere overtræder sygeplejerskernes grænser end tidligere.

- Vi synes, det er en trist udvikling. Der er jo ingen, der skal gå på arbejde og føle sig udsat for trusler af den ene eller den anden slags. Vi kunne egentlig godt tænke os at få en debat omkring tonen i det offentlige rum, siger Christina Lund, kredsnæstformand i Dansk Sygeplejeråd i Nordjylland.

Skal alle droppe efternavnet?

Muligheden for at slette efternavnet fra navneskiltet eksisterer på flere sygehusafdelinger i Nordjylland. Dansk Sygeplejeråd ærgrer sig over, at det er et nødvendigt tiltag.

- Det løser jo ikke det generelle problem med, at der er en omgangstone, som måske skal til debat, siger Christina Lund.

Pia Jødal Næss-Schmidt mener, at patienterne lægger mærke til, hvis sygeplejersken ikke skilter med sit efternavn. Derfor bliver det også drøftet, om alle sygeplejersker skal nøjes med kun at have deres fornavn på navneskiltet.

- Det er noget af det, man er ved at se på fremadrettet. Skal man ændre det, så der slet ikke er efternavn på navneskiltene? Det er lidt for og imod, fordi som udgangspunkt vil man gerne være åben og stå frem, så folk ved, hvem man er, men der hvor det er et problem, har man fra ledelsens side sagt, at det er okay, at man dækker sit efternavn til, siger Pia Jødal Næss-Schmidt.


Seneste nyt

fra Nordjylland