Peter Møller Madsen, Mette Kirstine Goddiksen og Christian Roar Pedersen sidder denne gang i panelet i debatprogrammet "DigiTALT". Foto: Torben Hedemose

DigiTALT-debattør om klimaspørgsmålet: - Vores generation har et ansvar, som vi skal tage på os

Unge menneskers bekymring – og for nogle frygt – for fremtidens klima er blandt andet til debat i denne uges udgave af DigiTALT. Og hele bordet rundt er der støtte til de unges kamp for klimaet.

Man skulle ikke umiddelbart tro det om en præst. Men sognepræst og samfundsdebattør, Christian Roar Pedersen, har en fortid som aktivist. Det afslører han i næste afsnit af TV2 Nords debatmagasin, DigiTALT.

I programmet er en ung kvindes frygt for fremtidens klima til debat. Og adspurgt hvad han synes om de mange markante holdninger til klimaet blandt unge, fortæller Christian Roar Pedersen om sin fortid på barrikaderne.

- Jeg har været med til at slå ring om G8-topmøder og været på kursus hos den svenske kirke i, hvordan man skal forholde sig, hvis man bliver anholdt, fortæller han.

Af samme grund hylder han ungdommens kamp for fremtidens klima og har samtidig en markant holdning til de ældre generationers brug af eksempelvis dieselbiler og flyrejser.

- Vi har en skyld, som min generation og den, der kom før os, skal tage på os. Og det er fedt, at der kommer nogle unge og siger: ’I har ikke gjort det godt nok!’ siger Christian Roar Pedersen.

Samtidig er det også et emne, som jævnligt dukker op blandt de konfirmander, som han hvert år underviser:

00:46 Luk video

Christian Roar Pedersen bakkes op af Peter Møller Madsen og Mette Kirstine Goddiksen, som også sidder i denne uges debatpanel i DigiTALT.

- Man kan jo synes, at hun er hysterisk og hun burde gå til porcelænsmaling i stedet for. Men bekymringen er jo reel nok for hende, siger Mette Kirstine Goddiksen om den 23-årige studerende, Anna Markman, der er så bekymret for fremtidens klima, at hun overvejer, om det overhovedet er en god idé at sætte børn i verden:

00:53 Luk video

 

Ugens panel i DigiTALT:

Christian Roar Pedersen
Sognepræst og samfundsdebattør

 

Mette Kirstine Goddiksen

Journalist, Kunsten Museum of Modern Art Aalborg

 

Peter Møller Madsen

Festivalleder, Nibe Festival

Det bliver dog også til de mere fredsommelige og nuttede emner i denne uges DigiTALT. Blandt andet vender panelet den blinde Stena-passager, ”hr. Nilsson.” Den 11 uger gamle kattekilling blev et kæmpe viralt hit – både i Danmark og Sverige – da han sneg sig ombord på en færge fra Stena Line i Göteborg og sejlede med til Frederikshavn.

- Bare det at kalde den hr. Nilsson er jo genialt! Det er jo en historie i historien, siger Peter Møller Madsen om tilnavnet, som killingen fik efter sin bemærkelsesværdige færgerejse.

Snakken om den nuttede blinde passager tager dog også en drejning til den alvorlige side, da enkelte facebookbrugere har kaldt den for ”verdens sødeste flygtning.” En bemærkning, som blandt andet falder Mette Kirstine Goddiksen for brystet.

- Det havde jo været lidt anderledes, hvis det var en ung mand fra Marokko, der var sprunget ombord på den færge. Det kan vi vist hurtigt blive enige om, siger hun.

I programmet kommer panelet også omkring programmet ”Trækkerdrengene,” færre besøgende i Fårup Sommerland og dissektionen af en død hval på Nordsøen Oceanarium i Hirtshals.

Se hele denne uges udgave af DigiTALT herunder:

27:58 Luk video