Beritt føler sig bondefanget af Norlys

Det er ikke længere muligt at skifte el-aftale hos Norlys fra dag til dag, efter vilkårene hos selskabet er blevet ændret.

Flex- eller pulje-el? Det var nok noget, de fleste danskere ikke havde skænket mange tanker for et år siden, men med de nuværende priser kan det have stor betydning. 

Det ved Beritt Mathiesen, som flittigt holder øje med priserne for at sikre sig den billigst mulige løsning. Men da hun 1. oktober fik en noget høj pris på pulje-el for det nye kvartal, kunne hun ikke længere skifte med det samme til den billigere flex-el. Vilkårene hos Norlys er nemlig lavet om, så man kun kan skifte per den første i måneden.

- Så laver Norlys det pludselig om. Så nu er jeg sådan set fanget på den aftale i en måned, fordi de først kommer med prisen den dag, den træder i kraft. Jeg vil jo gerne have kendt den pris, så jeg kunne komme på flex-el for at spare, også for samfundet, siger Beritt Mathiesen.

Se indslaget herunder:

Et spørgsmål om kapacitet

Beritt Mathiesen og hendes mand gør, hvad de kan for at spare på strømmen, de holder for eksempel lyset og varmen slukket så meget som muligt. Alligevel har det stor betydning for dem, om de er på den ene eller den anden el-ordning.

- Vi bruger sådan cirka 5-600 kWh om måneden, og hvis det koster 6,5 krone, som pulje-el gør nu, så kan man regne ud, at det er der ikke mange pensionister, der har råd til - heller ikke os, siger Beritt Mathiesen.

Lørdag ved middagstid lå flexprisen omkring tre kroner, så det kan betyde en forskel på mellem et- og totusind kroner i oktober. 

Fra Norlys lyder forklaringen på de ændrede vilkår, at de har haft så mange henvendelser og ønsker om at skifte el-aftale, at de simpelthen ikke kan følge med.

- Det har været en stor administrativ byrde for os gennem en lang periode, så vi har været nødt til at ændre praksis lidt og kun ændre aftale per den første i måneden, siger Christian Ruhe, der er kommerciel direktør i Norlys Energi.

Lovligt, men ikke forbrugervenligt

Forbrugerrådet fortæller, at de nye vilkår er fuldt lovlige og minder om et flexlån i en bank, men de mener, at Norlys har tilpasset sig samfundssituationen omvendt, med en løsning der ikke er særlig forbrugervenlig.

Er det ikke den præmis, du er gået ind på, når du har købt pulje-el? 

- Jo det er det, men jeg synes jo bare, at jeg gerne ville have kendt prisen på det pulje-el, inden den fanger en til den første, siger Beritt Mathiesen.


Det har især været en stor frustration for hende, at hun ikke kan komme igennem til Norlys på telefon. Fredag ventede hun i telefonkø i to timer, og hun har i løbet af oktober forsøgt flere gange uden held. En situation Christian Ruhe godt kan kende.

- Det er en ekstraordinær situation. Vi har vores medarbejdere på overarbejde hele tiden og har faktisk også 30 mand på arbejde i morgen søndag for simpelthen at komme igennem bunkerne, siger han.

Ifølge Christian Ruhe er Norlys indstillet på at gå tilbage til de gamle vilkår, hvis situationen igen bliver normal hos selskabet.


Energikrise

Screenshot 2022-12-20 085442

Langt færre har brugt låneordning til energiregningen, end politikerne forventede

000_1m91qn-8256x5504ma

Inflation rammer nordjyske diabetikere: Over en fjerdedel fravælger altafgørende behandlinger

20161216-084925-L-4384x3137ma

Trist trend fortsætter: Mødrehjælpen sætter rekord for julehjælp

Varme

Kommunes varmeregning holdes i skak - det virker at sænke temperaturen til 19 grader

indlæs flere

Seneste nyt

fra Nordjylland