SENESTE NYT:

Nordjysk splittelse om regionernes fremtid

Når regeringen om kort tid skal fremlægge med en ny sundhedsreform, kan det meget vel betyde et farvel til regionerne, som vi kender dem i dag.

Politikerne på Christiansborg fra henholdsvis Dansk Folkeparti og regeringspartierne De Konservative og Liberal Alliance har meldt klart ud. De mener, at den kommende sundhedsreform bør indeholde en lukning af regionerne. 

Statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), og resten af Venstre har endnu ikke meldt klart ud, hvad de vil gøre. De har fredag hovedbestyrelses møde, hvor regionernes fremtid er på dagsordenen.

I Region Nordjylland er der ikke enighed om, hvorvidt det er en god idé. 

Dansk Folkeparti har fire medlemmer i regionsrådet i Region Nordjylland. De bakker op om partitoppen og mener, at regionerne skal lukkes. 

- Vi mener ikke, at det fungerer ret godt, hverken for borgerne eller de ansatte i sygehusvæsnet. Det kan gøres meget bedre, fortæller Erik Høgh-Sørensen (DF), der me dglæde vil fyre sig selv fra regionsrådet.

Det er Venstres Lone Sondrup helt uenig i. Hun mener, ikke at det folkevalgte system skal fjernes. 

- Vi synes, det folekvalgte system er rigtig godt, for det er der borgerne kan holde os op på det ansvar, vi nu har. Vi har nogle rigtig gode samarbejder med kommunerne i Nordjylland, og det misunder de os i de andre regioner, fortæller Lone Sondrup. 

quote Vi går ind for det nære demokrati, og vi mener absolut, at det er det bedste.

Lond Sondrup (V), regionrådsmedlem

Beslutningerne flyttes for langt væk

Forslaget fra partierne på Christiansborg lyder på, at man vil lukke regionerne for at spare penge på bureaukratiet i regionerne. Derfor skal beslutningerne der nu ligger i regionsrådene flyttes til København, hvor det ikke bliver folkevalgte, der står med beslutningerne. 

- De vil have det samlet centralt i Købenahvn, og det er vi meget i mod. Vi går ind for det nære demokrati, og vi mener absolut, at det er det bedste. Du mister det nære. Når du kommer til København så bliver der altså lidt længere til for eksempel Agger, fortæller Lone Sondrup. 

Dansk Folkeparti kalder det dog for en skræmmekampagne. For selvom man lukker regionerne, så mener de ikke, at det behøver betyde, at man ikke har berøring med det lokale. 

- Man kan sagtens have nogle lokale sygehusfællesskaber, som indeholder et lokal-demokratisk element, for eksempel nogle byrådsmedlemmer og samtidig have nogle profesionelle eksperter, som ved hvordan sundhed skal drives og som sikrer, at sundhed er ens for alle overalt i Danmark, for det er jo et af de problemer som reigonerne ikke har løst, fortæller Erik Høgh-Sørensen. 

Herunder kan du se begge interviews med Erik Høgh-Sørensen og Lone Sondrup.