LIGE NU:

Nordjyske folketingspolitikere splittede efter nytårstale: Én er meget bekymret - en anden er tilfreds

I sin nytårstale lagde statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), op til, at en sundhedsreform er på vej. Flemming Møller Mortensen (S) er bekymret. Christina Egelund (LA) er tilfreds.

Da Lars Løkke Rasmussen (S) 1. januar traditionen tro gav statsminsterens nytårstale, blev der lagt op til, at en længeventet reform af sundhedsområdet snart kunne være på trapperne. 

Det er tidligere på året meldt ud, at der ville komme et udspil omkring 1. december. Det skete som bekendt ikke, men nytårstalen lagde igen op til, at der kunne være noget på vej. 

- Vi har ventet og ventet og ventet. Og det gør vi stadig. Men jeg er rigtig bekymret, fortæller Flemming Møller Mortensen (S), der er sundhedsordfører for Socialdemokratiet. 

Årsagen til Flemming Møller Mortensens bekymring er, at han frygter, at sundhedsreformen vil bestå i en nedlæggelse af regionerne, som vi kender dem og dermed en centralisering af sundhedsområdet. 

- Jeg er rigtig bekymret, og det er jeg som nordjyde, fordi hvis de fjerner Region Nordjylland, så mener jeg, vi mister rigtig meget. Det bliver langt mindre demokrati, hvis der skal siddee embedsmænd i København og vurdere, hvordan vi nordjyder har det bedst sundhedsmæssigt, fortæller Flemming Møller Mortensen. 

Årsagen til snakken om at lukke regionerne kommer, fordi Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance har meldt ud, at det er det de ønsker. Flemming Møller Mortensen frygter, at Lars Løkke Rasmussen vil bøje sig for deres ønske for at få lov til at blive siddende på statsministerposten. 

- Det er dem, Lars Løkke Rasmussen skal have til at pege på sig, og så bliver han nødt til at give dem noget, og derfor tror jeg, at han er så usaglig, at han giver dem det, fortæller Flemming Møller Mortensen. 

Christina Egelund: Der er ingen grund til bekymring

Libera Alliances Christina Egelund er glad for statministerens nytårstale. Især snakken om indvandrerpolitikken og de internationale udfordringer ramte plet. 

-  Jeg synes, det var rigtig godt. Han kan jo ikke nå at komme omkring det hele på den tid, han har, men jeg synes, han indfangede invandrerpolitikken godt. Jeg kunne godt lide den internationale del af talen, hvor han nævner, at det er et problem, at Trump og USA lukker sig om sig selv, samt truslen fra Rusland, fortæller Christina Egelund. 

I forhold til Flemming Møller Mortensen bekymringer omkring sundhedsområdet, er Christina Egelund af en helt anden opfattelse.

- Jeg synes, det er en rigtig god idé at fjerne regionerne. Vi kan frigøre rigtig mange penge fra bureaukrati og bruge dem på pleje, fortæller Christina Egelund, der ikke mener, at centralisering bliver vildere. 

- Jeg forstår godt, at man kan blive bekymret for, at det bliver meget centraliseret, men det kommer det ikke til at gøre. Statsministeren kommer fint omkring det, at der er nogle typer behandlinger, der ikke nødvendigvis skal foregå på sygehusene, fortæller Christina Egelund.