LIGE NU:

Fokus i aften: Kritik af statsministerbesøg – men det er altid noget der virker

I aftenens udgave af Fokus kigger vi nærmere på statsminister Mette Frederiksens besøg i Nordjylland i den forgangne uge. I kølvandet på besøget er statsministeren blevet kritiseret for hverken at mødes med nordjyske minkavlere eller repræsentanter fra erhvervslivet. Alligevel har statsministerbesøget i Nordjylland stor effekt, vurderer TV 2s politiske redaktør, Troels Mylenberg.

Da statsminister Mette Frederiksen i sidste uge besøgte Nordjylland, stod den blandt andet på et besøg på Hjørring Gymnasium og senere et besøg på et landbrug ved Øster Brønderslev. Men i planen for dagen stod der intet om besøg hos nordjyske minkavlere eller møder med det nordjyske erhvervsliv. Noget, som undrer Tonny Skovsted Thorup.

- Det kunne vi virkelig godt have brugt. Der er store udfordringer i det brede erhvervsliv i Nordjylland og i særlig grad indenfor turist- og oplevelsesbranchen, siger han.

Tonny Skovsted Thorup er administrerende direktør i Destination Nord. Selskabet hed tidligere VisitAalborg, men arbejder i dag for at fremme turismen i Frederikshavn, Brønderslev, Læsø og Aalborg kommuner. En opgave, som i de seneste måneder har været vanskelig, og bestemt ikke blev nemmere, da syv nordjyske kommuner blev lukket ned i starten af november.

- Vi blev jo bedt om i Nordjylland at ”tage en for holdet.” Det har jo blandt andet betydet, at vi ikke har kunnet have nogen gæster. Og det har igen betydet, at nogle er blevet tvangslukket, mens andre har måttet lukke ned, fordi de ikke kunne drive deres forretning, fortæller Tonny Skovsted Thorup.

Han fryder sig dog over, at statsministeren har tilkendegivet, at hun gerne på et senere tidspunkt vil tage en dialog med erhvervslivet i landsdelen. En dialog, som ifølge Tonny Skovsted Thorup, ikke bør undervurderes, når det kommer til forståelsen af den dagligdag og virkelighed, som den nordjyske turistbranche befinder sig i.

- Jeg har lidt en fornemmelse af, at man på Christiansborg tror, at man bare kan skrue op og ned for erhvervslivet – og for gæsterne. Men jeg bliver bare nødt til at sige, at hotellerne havde lukket vandet ud af poolen og ordrebogen var tom. Så bare fordi man lige ”drejer nøglen igen” og lukker op for hele Nordjylland, så vælter det altså ikke ind med gæster, lyder det håndfast fra Tonny Skovsted Thorup.

Et besøg virker altid

Selvom statsministeren ved sit besøg i landsdelen den 26. november altså ikke fandt tid til at tale med turistbranchen i Nordjylland, så skal man ikke undervurdere effekten af besøget. Det vurderer Troels Mylenberg, politisk redaktør på TV 2.

- En statsminister med Mette Frederiksens kommunikative evner vil altid gå sejrrigt ud af en ”tur ud i landet”, fordi de mennesker, hun møder, oftest står tilbage med en fornemmelse af faktisk at være blevet lyttet til, siger han.

Samtidig kommer det ikke bag på ham, at statsministeren ikke valgte at koncentrere hele sit besøg i Nordjylland og for eksempel tale med en nordjysk minkavler – fremfor, som tilfældet var, at besøge en minkavler ved Kolding.

- Sådan en tur har et budskab, som sendes til hele Danmark. Så når statsministeren møder en minkavler ved Kolding er det jo for at signalere, at hun gerne vil se minkavlerne i øjnene. Og så er det – ud fra et kommunikationsmæssigt synspunkt – mindre afgørende, om det lige er i Nordjylland. Selvom man i Nordjylland selvfølgelig synes, at det havde været nærliggende at besøge dem, der er allerhårdest ramt, forklarer Troels Mylenberg.

Udover Troels Mylenbergs analyse af statsministerens besøg i Nordjylland i sidste uge, skal det også handle om Brexit i aftenens udgave af Fokus. Forhandlingerne mellem EU og Storbritannien har endnu ikke resulteret i en aftale, hvilket kan få store konsekvenser for det nordjyske fiskerierhverv.
 

Se Fokus i aften klokken 19.50 på TV2 Nord Salto eller smugkig allerede nu i playeren.