Ingen faste læger til borgerne på Læsø
Læsøs to faste læger går på pension 31. marts. Det efterlader øen uden nogen læger til at tage sig af øens patienter, som er bekymrede for fremtiden.
Gunda Bech Nygaard har været læge på Læsø i otte år og har altid sagt, at når hun bliver 67, så går hun på pension. Den tid er nu kommet. Hun er bekymret for Læsøs fremtidige lægesituation. Både hun og hendes kollega går på pension, og Region Nordjylland har endnu ikke fundet nogen faste læger til at erstatte dem.
Tanken, om hvem der skal sørge for borgernes fremtidige lægebesøg, skaber stor utryghed hos både Gunda Bech Nygaard og hendes patienter:
- Patienterne er vældig bekymrede. Alle konsultationerne ender med, at de spørger, hvordan situationen bliver, siger Gunda Bech Nygaard.
Region Nordjylland regner med, at det til at starte med bliver en vikarordning, der styrer lægehjælpen på Læsø, hvor skiftende læger laver konsultationer med øens 2000 borgere. Men med skiftende læger frygter øboerne, at der går noget af det personlige forhold til patienterne tabt.
- De kan jo ikke kende et menneske så godt som Niels og Gunda, de har gjort, siger John Lorentzen Faldt, der bor på Læsø.
Region Nordjylland har meldt ud, at der i hvert fald er lægedækning på øen, men det starter med en vikarordning. De to stillinger til lægeklinikken er slået op, og Gunda Bech Nygaard håber, at der er to læger, der har lyst til at arbejde på Læsø.
- Jeg føler mig lidt som en uddøende race, men jeg håber da i hvert fald, at der måske kan komme en opblomstring, siger Gunda Bech Nygaard, der er læge på Læsøs eneste lægeklinik.
Nyhedsmagasinet Fokus viser torsdag aften 19.50 historien om lægemangel på Læsø. Her taler vi med Læsøs borgmester Tobias Birch Johansen og Regionrådsformand i Region Nordjylland, Ulla Astman, om hvilken betydning en vikarordning kan få for borgerne.