Trist Lise Bech: - Jeg er skeptisk over for Messerschmidt

Søren Wormslev
Politisk analytiker, TV2 Nord
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En del af de godt 100 nordjyder, der søndag deltog i Dansk Folkepartis ekstraordinære årsmøde i Herning, vender tilfredse hjem. For de fik med kåringen af Morten Messerschmidt - som blev valgt med 499 af de 825 stemmer i første valgrunde - den partiformand, de ønskede.

Det gjaldt eksempelvis lokalformændene i Aalborg, Brønderslev, Mariagerfjord og Vesthimmerland. Det gjaldt flere byrådsmedlemmer og det enlige regionsrådsmedlem i Nordjylland.

Se interviewet med TV2 Nords politiske analytiker, Søren Wormslev.

Andre er bestemt ikke tilfredse. Det gjaldt byrådsmedlemmer i Hjørring og Thisted, lokalformanden i Hjørring og - nok så væsentligt - de to nordjysk valgte folketingsmedlemmer.

Foretrak en anden formand

Både veteranen Bent Bøgsted og hans nordjyske kollega på tinge Lise Bech anbefalede en anden som formand, nemlig Martin Henriksen. Deres anbefaling lyttede flertallet af de stemmeberettigede ikke til.

quote Demokratiet har talt. Jeg er ikke så overrasket over resultatet, for det har været tydeligt, at der længe har foregået et undergravende arbejde til fordel for Morten Messerschmidt

Lise Bech, Folketingsmedlem, Dansk Folkeparti

Rundt om i Nordjylland, i blandt andet Hjørring, Aalborg, Vesthimmerland og Frederikshavn, kan DF’s folkevalgte nok de kommende år fortsætte arbejdet i by- og regionsråd, uanset om partiformanden blev den, de foretrak eller ej.

I hvert fald hvis de fokuserer på det lokale arbejde og ikke skejer for meget ud.

Men på Christiansborg kommer Bent Bøgsted og Lise Bech - hvis altså de bliver - til i det daglige at skulle arbejde under en partileder, hvis lederevner særligt Bent Bøgsted har sat store spørgsmålstegn ved.

Overvejer at forlade partet

Med 20 års medlemskab af Folketinget i ryggen har Bent Bøgsted på forhånd luftet muligheden for, at han måske ikke ville blive i partiet, hvis Morten Messerschmidt blev formand, men har samtidig forlods bevilget sig selv 14 dages betænkningstid.

For ham bliver det formentlig afgørende, om han - som beskæftigelsesordfører - fortsat kan være med til at udstikke kursen på sit område. Udover at han er kritisk over for den ny formands lederevner, spiller det for Bent Bøgsted ind, om Morten Messerschmidt vil sætte et nyt hold rundt om folketingsgruppen - et hold, der på en anden måde end hidtil vil styre den politiske linje og måske har en anden politisk linje.

At man i andre partier deler hans analyse, så man måske fredag aften. Da landede Bent Bøgsted som sit partis forhandler i Finansministeriet en stor politisk aftale om arbejdskraft. Aftalen har endnu nogle løse ender, men blev angiveligt helt bevidst indgået nu, fordi regeringen var stærkt optaget af at få DF med på vognen inden søndagens formandsvalg.

Lise Bech, der først i den forgangne uge tonede rent flag offentligt og meddelte, at hun også anbefalede Martin Henriksen, pointerede, da hun gjorde det, at hun ikke ville kaste mudder mod de andre kandidater.

Ikke desto mindre sagde hun efter afstemningen til TV2 Nord, at “det er en trist dag, og jeg er meget ked af udfaldet”.

- Demokratiet har talt. Jeg er ikke så overrasket over resultatet, for det har været tydeligt, at der længe har foregået et undergravende arbejde til fordel for Morten Messerschmidt, siger Lise Bech.

Bliver hængende indtil videre

Lise Bech siger, at hun er DF’er med hud og hår.

- Jeg har aldrig været i andre partier, og jeg var i sin tid med til at samle underskrifter, da vi første gang stillede op. Så her og nu bliver jeg og ser, hvad der sker. For mig er det meget vigtigt i forhold til min fremtid, at den nye formand ikke som formand agerer som en enevældig konge, men prøver at få hele folketingsgruppen med og især får genskabt den tryghed, vi længe har savnet. Vi plejede at være som en stor familie, men de seneste år har det desværre meget anderledes, siger Lise Bech.

Hvor stor tiltro har du til, at det vil ske?

- Jeg må indrømme, at jeg er skeptisk.

Men du giver Messerschmidt en chance?

- Jeg bliver indtil videre og ser, hvad der sker de næste måneder, siger Lise Bech.