Sandra frygter for asbeststøv, når Egholm-forbindelsen anlægges

Den 3. Limfjordsforbindelse kommer til at gå gennem flere deponier med asbest. Borgere er bekymrede, og ekspert advarer om, at det kan være sundhedsfarligt.

Sandra Jouatte er urolig.

Mindst tre steder kommer den planlagte motorvej over Egholm til at gå gennem deponier med asbestholdigt affald. Noget, som modstandere af motorvejen – heriblandt Sandra Jouatte - længe har forsøgt at gøre opmærksom på.

- Jeg er bange for det støv, der hvirvler rundt i luften, som man risikerer at indånde, og som så sætter sig på lungerne, siger Sandra Jouatte, der er med i borgerbevægelsen mod en motorvej i Egholmlinjen.

Se indslaget her.

- En kæmpe losseplads

Spørgsmålet er, hvor meget asbest deponierne i Dall, Mølholm og Lindholm indeholder.

På dette billede fra 1970’erne kan man se området, hvor tilkørselsvejen til motorvejen kommer til at være:

PH 200122 Motorvej gennem deponier Still

- Det viser hvilken kæmpe svinsk losseplads, det var, siger Sanda Jouatte.

Få asbestfibre giver øget risiko for kræft

Jakob Hjort Bønløkke er overlæge på arbejds- og miljømedicinsk afdeling på Aalborg Universitetshospital. Han er ikke i tvivl om, at det kan være farligt, hvis man graver i selve depotet.

- Hvis et depot viser sig at strække sig længere, end vi kender til, eller hvis de bliver nødt til at grave tæt på et depot, kan det være farligt, for så kan der være stor risiko for at hvirvle meget asbest op, siger han.

Jakob Hjort Bønløkke er overlæge på arbejds- og miljømedicinsk afdeling på Aalborg Universitetshospital.
Jakob Hjort Bønløkke er overlæge på arbejds- og miljømedicinsk afdeling på Aalborg Universitetshospital.

Det kan få alvorlige konsekvenser, hvis man indånder støvet fra asbest.

- Det er velkendt, at få asbestfibre eller kort tids asbestudsættelse giver en øget risiko for lungehindekræft, siger Jakob Hjort Bønløkke.

Forventer ikke at finde asbest

Transportminister Benny Engelbrecht fra Socialdemokratiet har tidligere sagt på et samråd, at man ikke forventer at finde asbest i linjeføringen.

Skulle det alligevel ske, så vil asbesten blive håndteret efterhånden, som det dukker op. Det kan blive en dyr affære.

- Udendørs kan man ikke holde asbest inde. Det må så være en løsning med kabiner på alle køretøjer, der renser luften, eller dragter, som beskytter fuldstændig, siger overlæge Jakob Hjort Bønløkke.

Tager udfordringer, som de kommer

Orla Hav, der er socialdemokratisk medlem af Folketingets Transportudvalg, er ikke utryg ved tanken om, at der kan dukke asbest op.

Han mener, at det i første omgang handler om at komme i gang med projektet.

- Så må man håndtere de udfordringer, der ligger der, herunder hvis der skulle være mere asbest end det, man er bekendt med på nuværende tidspunkt. Så skal det selvfølgelig behandles efter de forskrifter, der nu engang gælder, siger han.

Orla Hav påpeger, at der er tale om asbest, der ligger i kontakt med vand.

Den 3. Limfjordsforbindelse står foreløbig til at koste syv milliarder kroner. Planen er at anlægsarbejdet skal i gang i 2025.


Seneste nyt

fra Nordjylland