Betjente fra Nordjyllands Politi arbejder på stedet, hvor den 15-årige dreng blev fundet død den 28. marts. Foto: Per Frank Paulsen

15-årig dreng død: 33-årig nægter sig skyldig

I dag starter retssagen mod en 33-årig mand fra Frederikshavn, der er tiltalt for at have forårsaget en 15-årig drengs død. TV2 Nord er til stede i Retten i Hjørring, hvor tiltalte afgiver forklaring på dagens retsmøde.

01:17

I dag begyndte retssagen mod en 33-årig mand, der er sigtet for grov vold, og for at have efterladt en 15-årig dreng i hjælpeløs tilstand. Sagen drejer sig om den 15-årige dreng, der tilbage i marts måned blev fundet død på idrætsanlægget i Hørby.

Luk video

 

TV2 Nords reporter Simon Mølgaard, der er til stede i retssalen, oplyser, at dagens retsmøde startede med en længere votering om dørlukning. Det afviste dommeren.

Derefter blev sagen indledningsvist gennemgået, og den tiltalte 33-årige mand blev i løbet af formiddagen afhørt af anklager Mette Bendix. Her kom det blandt andet frem, at tiltalte og afdøde har mødt hinanden én gang tidligere, og at de den pågældende aften 27. marts i år mødtes efter aftale på en app.

- Jeg gik ud fra, at han var 18 år, sagde den tiltalte. I retten kom det frem, at den afdøde oplyste sin alder i chatten, men det kunne tiltalte ikke huske.

- En bane hver anden time
I retten forklarede den tiltalte, at han kun husker brudstykker fra dagen, hvor han mødtes med den afdøde. I løbet af dagen havde den tiltalte set en veninde og været i Skagen og Frederikshavn. Han havde også drukket øl og taget amfetamin, oplyste han.

- En bane hver anden time løbende, forklarede den tiltalte om sit stofindtag på dagen, hvilket han betegnede som "lidt i løbet af dagen, men ikke i store mængder".

På den første retsdag onsdag blev der lagt en ekstra dag ind i sagen, så der nu er to dage tilbage af retssagen, som foregår i Retten i Hjørring. Foto: Simon Mølgaard

Han forklarede, at de mødtes ved hallen i Hørby, hvorefter de kørte hjem til tiltaltes adresse. Tiltalte kunne dog ikke huske, hvornår han hentede afdøde. Anklageren fortæller, at det ifølge internetoplysninger skulle være lidt over klokken 03 om natten. Under den første efterforskning blev der lavet en gennemgang af internetdata på blandt andet afdødes telefon. 

Nægter grov vold og hensættelse i hjælpeløs tilstand
Ifølge den 33-åriges vidneforklaring tog de i løbet af natten det euforiserende stof MDMA og havde omgang af seksuel karakter. I retten blev der blevet afspillet en video, hvor pressen ikke måtte være til stede. 

Desuden forholdt anklageren den tiltalte nogle tidligere afhøringer foretaget på politigården i Aalborg 16. april i år. Anklageren læste op, hvad politiet dengang skrev ned. Tiltalte kunne dog ikke huske om det, han dengang forklarede, var det, der foregik den pågældende nat.

Igennem sin forsvarer nægter den 33-årige sig skyldig i grov vold. Den tiltalte erkender at have forladt den 15-årige, men ikke at have hensat ham i hjælpeløs tilstand, som han er tiltalt for. De to paragraffer har en straframme på henholdsvis seks og otte års fængsel.

Den tiltalte erkender også at have været i besiddelse af narkotika til eget forbrug.

Fra klokken 11.30 er der middagspause, hvorefter retsmødet bliver genoptaget. Senere fremlægger anklageren øvrigt bevismateriale. 

Onsdag eftermiddag oplyser TV2 Nords reporter Simon Mølgaard, at der er blevet lagt en dag ekstra ind sagen, så der er to dage tilbage af retssagen.

Baggrund: En grusom sag

Det er en grusom voldssag med den værst tænkelige udgang, som Retten i Hjørring i dag og de kommende dage skal behandle.

Her sidder en 33-årig mand fra Frederikshavn på anklagebænken, tiltalt for at have forårsaget en 15-årig drengs død i marts i år.

Ifølge anklageskriftet tog sagen sin begyndelse ved 3-tiden natten mellem den 27. og 28. marts i år, hvor den nu 33-årige tiltalte udsatte den 15-årige dreng for ”vold i betydeligt omfang.”

Først på en adresse i Ravnshøj ved Frederikshavn, derefter under en køretur til Hørby udenfor Sæby og endelig på en adresse i byen, hvor volden fortsatte.

Den tiltalte udsatte ifølge anklageskriftet den 15-årige for slag med både hænderne og bælter, ligesom han udsatte ham for kvælning med både et hundehalsbånd og et bælte.

Som følge af den vold han blev udsat for, pådrog drengen sig adskillige skader i ansigtet og på kroppen.

Fundet livløs ved stadion

Ved 8-tiden om morgenen den 28. marts blev den 15-årige dreng, som var bosat i Hørby, fundet livløs ved boldbanerne på byens stadion. En halv time senere blev drengen erklæret død.

Godt to timer tidligere, omkring klokken 6.30 om morgenen, var den 15-årige dreng blevet efterladt på stedet af den tiltalte.

Ifølge anklageskriftet havde den dengang 32-årige, udover at udsætte ham for særlig grov vold, også givet den 15-årige stoffet MDMA (bedre kendt som ecstasy, red.)

Begge dele efterlod drengen i så hjælpeløs en tilstand, at han kort tid efter afgik ved døden.

Det siger paragrafferne:

Straffeloven § 245
Den, der udøver et legemsangreb af særligt rå, brutal eller farlig karakter eller gør sig skyldig i mishandling, straffes med fængsel indtil 6 år. Har et sådant legemsangreb haft betydelig skade på legeme eller helbred til følge, skal dette betragtes som en særligt skærpende omstændighed.

 

Straffeloven § 250
Den, som hensætter en anden i hjælpeløs tilstand eller forlader en under den pågældendes varetægt stående person i en sådan tilstand, straffes med fængsel indtil 8 år.

 

Kilde: danskelove.dk

Chokbølger gennem byen

Tragedien satte sig i dagene efter tydelige spor blandt de godt 400 beboere i Hørby. Den blev beskrevet som noget, der havde sat sig hos og rystet de fleste i byen.

TV2 Nord mødte blandt andre Tage Bøgh Jensen, der beskrev den afdøde dreng som en altid høflig og smilende fyr, som var herlig og nem at komme i kontakt med.

Derfor havde det også været en voldsom oplevelse for Tage Bøgh Jensen, da han som hjerteløber i byen blev kaldt til stadion den skæbnesvangre morgen i marts.

- Der var de jo allerede i gang med at arbejde på ham. Men man får jo et chok, når man ser, at det er ham, der ligger der, fortalte han TV2 Nords reporter.

Læs også 15-årig kvalt med hundehalsbånd

Risikerer længere fængselsstraf

Den 33-årige tiltalte, som blandt andet er tidligere reality-deltager, risikerer at skulle tilbringe adskillige år bag tremmer, hvis han bliver fundet skyldig.

Han er tiltalt efter straffelovens §245, som handler om ”legemsangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter,” ligesom han også er tiltalt efter §250, der handler om at ”hensætte og forlade en person i hjælpeløs tilstand.”

De to paragraffer har en straframme på henholdsvis seks og otte års fængsel.

Manden er desuden tiltalt for at have været i besiddelse af 64 gram MDMA til videresalg samt at være i besiddelse af amfetamin og kokain til eget forbrug.

Indslag fra TV2 Nord den 29. marts om sagen:

02:33

Nordjyllands Politi har i dag fængslet en 32-årig mand i forbindelse med sagen fra Hørby, hvor en 15-årig dreng lørdag blev fundet død på en boldbane. Manden er sigtet for at have efterladt drengen i hjælpeløs tilstand.

Luk video