Der er i weekenden skudt mod butiksruden af Torvets Kaffe & Chokolade i Sæby. Foto: Henrik Christensen/saebyavis.dk

28-årig skød på åben gade i Sæby: Var på 24 timers udgang fra fængslet

To mænd er ved Retten i Hjørring blevet idømt hårde fængselsstraffe.

To skud, løsnet natten til den 28. maj, på gaden midt i Sæby, koster nu en 28-årig mand en ubetinget fængselsstraf på tre års fængsel. Det besluttede Retten i Hjørring mandag.

Sammen med den 28-årige var en 43-årig mand tiltalt i sagen. Det var hans oversavede jagtgevær, der blev affyret, og for det fik han 2,5 års fængsel. Begge mænd modtog rettens dom.

Læs også Skud mod butik i Sæby

- De forklarer i retten, at de havde været på værtshuset Lanternen, hvor de var kommet op at toppes med nogle andre gæster. De to blev så vist bort, men det syntes de var uretfærdigt, så de tog hjem til den 43-årige og hentede et oversavet jagtgevær, fortæller anklager Emil Stenbygaard fra Nordjyllands Politi.

De to mænd gik tilbage til Lanternen, snakkede med en ekspedient, men kom aldrig ind på restaurationen. I retten forklarede de, at de indså, det var dumt at bevæge sig ind på stedet med et ladt jagtgevær. 

- Så de begav sig hjem mod den 43-årige igen, og på vejen tog den 28-årige så geværet og løsnede to skud. Det ene skød han op i luften, og det andet rettede han mod faceden på en kaffebar, fortæller anklageren.

Læs også Efter skyderi i Sæby: Én er anholdt - en anden er stadig på fri fod

Tirsdag efter skyderiet blev den 28-årige mand anholdt. Han var på natten hvor de to skud blev affyret, på 24 timers bevilget udgang fra fængslet, hvor han afsonede en straf for blandt andet røveri. Efter skyderiet mødte han, som han skulle, op til afsoning i fængslet, og her kunne politiet så anholde ham uden dramatik. Inden da havde de identificeret ham på videovervågning.

Små to uger senere blev den 43-årige så anholdt og, ligesom den 28-årige, sigtet for ulovlig våbenbesiddelse, skyderi, samt for hærværk. Da det kom til stykket, blev den 43-årige dog frifundet for skyderiet samt for hærværk, da det var den 28-årige, der løsnede de to skud, hvor det ene altså ramte en butiksfacade. 

Læs også 43-årig varetægtsfængslet for skyderi i Sæby

Han blev istedet dømt efter straffelovens paragraf 192a om våbenbesiddelse under skærpende omstændigheder. Politisk var strafferammen for overtrædelse af den paragraf, fire dage før skyderiet, blevet skærpet, så den mindste straf nu er to års fængsel. Og den 43-årige fik altså 2,5 års fængsel.

- Det handler om, at geværet er ladt, og om at de går på et offentligt tilgængeligt sted. Det er meget skærpende omstændigheder, siger Emil Stenbygaard.

Ingen personer kom til skade ved skyderiet, men glasfacaden og flere montrer i den butik, der blev bskudt, tog skade.