900.000 kroner skal bruges på veteranstue i Frederikshavn

Efter et års indsamling kan der nu bygges en veteranstue til KFUM's Orlogshjem i Frederikshavn.

Efter knap et års hårdt arbejde er man nu nået i mål med indsamlingen, der skal sikre en veteranstue til KFUM's Orlogshjem i Frederikshavn. En lokal indsamlingskomité med borgmester Birgit Hansen i spidsen har sammen med KFUM's Soldatermission fået flere tilsagn, der betyder, at man endelig kan sætte gang i byggeriet af den nye veteranstue. 

- Udvidelsen af hjemmet kommer til at betyde, at veteranerne kan være uforstyrede i eget lokale. Samtidig kan Orlogshjemmet benyttes af alle andre, som det plejer at blive brugt i åbningstiden. Det giver samtidig mulighed for at holde arrangementer, siger leder af KFUM's Orlogshjem, Poul Nielsen.

Der er indsamlet 900.000 kroner til projektet, der udvider Orlogshjemmet med 54 kvadratmeter. 

Det planlægges at Veteranstuen kan indvies til Flagdagen 5. september.

Mere støtte til veteranerne

Den nye veteranstue kommer oveni, at Frederikshavn Kommune netop har skrevet under på en samarbejdsaftale med Forsvarets Veterancenter.

I fremtiden vil over 500 veteraner i Frederikshavn blive understøttet af kommunen. Det blev endeligt besluttet mandag, hvor borgmester Birgit Hansen underskrev samarbejdsaftalen med Forsvarets Veterancenter.

- Vi er en flådekommune, så vi har i forvejen et stort fokus på de mange veteraner, vi har her i kommunen, og med den her samarbejdsaftale får vi endnu flere gode kræfter ind, siger borgmesteren i Frederikshavn Kommune.

Den nye aftale vækker også glæde hos Forsvarets Veterancenter.

- Jeg er sikker på, det vil komme kommunens veteraner til gavn, når vi står fælles om veteraner, siger Jesper Eriksen, der er opsøgende rådgiver for Forsvarets Veterancenter.

Indsigt i veteranernes baggrund

Samarbejdsaftalen betyder, at Frederikshavn Kommune og Forsvarets Veterancenter vil bruge hinanden aktivt, når en veteran er i kontakt med kommunen. Det betyder blandt andet, at de på tværs kan koordinere indsatser over for veteranerne, og at kommunens ansatte kan få undervisning og indsigt i, hvilken baggrund veteranerne kommer med.

- Det er vigtigt for os, at vi ikke stigmatiserer veteranerne. 90 procent af dem kommer hjem og fortsætter helt uproblematisk i enten det civile eller i forsvaret. Men nogle få får problemer med skader – enten fysiske eller psykiske – eller med arbejdsløshed, misbrug eller dårlig økonomi, siger Mette Krog Dalsgaard og fortsætter:

- Det er ikke ukendte problematikker, men for at vi kan hjælpe dem bedst muligt videre, er det godt at have et samarbejde med et professionelt center, der kan hjælpe os med at forstå den militære baggrund, som veteraner har med sig.

Samarbejdsaftalen træder i kraft per 1. februar.


Seneste nyt

fra Nordjylland