Åbent skib i Skagen: Hollandske forskere fortæller om plasticforurening
Et hollandsk skib er lige nu i Skagen som en del af en rundtur i Danmark, hvor besætningen vil undersøge havene for plasticaffald og samtidig lære os mere om forurening af vores have.
En hollandsk miljøorganisation er lige nu på vej rundt i Danmark for at undersøge mængden af plasticaffald. Første stop var Skagen, hvor besøgende blev inviteret til åbent skib for at høre mere om ekspeditionen.
Det er kendt viden for de fleste, at verdenshavene er fyldt med plastic. Men præcis hvor meget der er derude, og hvor det kommer fra forsøger forskerne hele tiden at blive klogere på.
Nogle af dem, der jævnligt drager på vandet for at undersøge netop udbredelsen af plasticaffald, er den hollandske organisation By the Ocean We Unite, som 1. august tog hul på deres Expedition Denmark, som er en tre uger lang tur rundt i de danske farvande, hvor besætningen indsamler prøver på plasticaffald. Første del af turen gik fra hjemhavnen Rotterdam til Skagen, hvor skibet lagde til sent lørdag aften.
Søndag var den 15 mand store besætning så klar til at tage imod besøgende, de de holdt åbent skib på havnen i Skagen. Turen er nemlig meget mere end en forskningsekspedition. Det er også i høj grad en anledning til at fortælle danskerne meget mere om den forurening, der er i havene. Ud over at holde åbent skib, tager besætningen også lokale med på strandoprydningsture og holder foredrag om, hvad de finder, og hvad det betyder.
- Vi synes, det er vigtigt at give folk et klart og sammenhængende billede af, hvad der er derude, og hvad det gør. Forskere finder ud af meget om konsekvenserne af plastic, men en stor del af den viden bliver i forskerkredse, og når ikke ud til den brede offentlighed. Folk får ofte lidt fragmenteret information via nyheder og medier, men de får ikke altid det fulde billede, siger Nanne van Hoytema, som er havbiolog og forskningskoordinator for "By the Ocean We Unite".
Der var mange besøgende om bord på skibet. En af dem, der lagde vejen forbi, er skagboen Gry Bigum Munck, som selv bruger meget tid på at samle plasticaffald på strandene, når hun går tur. Hun er en del af et netværk i Skagen, som er med til at at få både lokale og turister med på ideen om at samle en smule affald sammen, når man alligevel er i naturen. Hun bifalder det hollandske besøg og deres indsats for at oplyse mere om plasticaffaldet i havene.
- Det er jo noget, der kommer mere og mere op i tiden, og for mig er det noget, der altid har fyldt noget, lige siden jeg var lille og var ude at bade og kunne se, at der var affald. Så jeg er så glad for, at de er kommet og åbner skibet for offentligheden, og jeg synes, det er enormt interessant at tale med dem, fortæller Gry Bigum Munck, som benyttede lejligheden til at tage en lang snak med skibets besætning og forskere.
Den hollandske ekspedition fortsætter til Roskilde, København, og videre syd om Sjælland og Fyn, inden de efter planen er tilbage i Rotterdam 22. august. Først når ekspeditionen er slut har de et klart billede af omfanget af plastic forurening i de danske farvande, men ifølge Nanne van Hoytema, er der formentlig meget mere end de fleste tror.
- Folk har et billede af, at de nordeuropæiske lande er lande, hvor der er godt styr på affaldet, men det vi ser, er at når vi sætter vores net i vandet, iver vi også plasticstykker med op her. Så det er altså et problem, der er tæt på. Det er i vores egne have og på vores egne kyster. Plasticforurening er ikke kun noget, der findes langt væk, siger Nanne van Hoytema.