Seneste nyt:

Ambassade undersøger mulighed for at evakuere russisk besætning

I mere end en uge har et russisk forskerskib været tilbageholdt ud for Skagen Havn. Nu undersøges mulighederne for at evakuere de 61 personer, der er ombord. Det oplyser den russiske ambassade i Danmark til TV2 Nord.

Det russiske forskerskib RV Akademik Ioffe blev tilbageholdt mandag 1. november af de danske myndigheder på anmodning fra Fogedretten i Hjørring, da det canadiske selskab One Ocean Expeditions Inc. fremsatte et krav på omkring 40 millioner kroner i skibet.

Det russiske fartøj har derfor ligget for anker udenfor Skagen siden. Det skyldes, at russerne ikke indtil videre har villet betale de 40 millioner kroner, som myndighederne kræver, for at de kan få lov til at sejle videre.

- Jeg kan ikke bevise det, men jeg ser tilfældet i Skagen som et tydeligt signal til Danmark fra russerne om, at de tager tilbageholdelsen af det russiske skib (Akademik Ioffe, red.) meget alvorligt. De ser det som en diplomatisk krise på allerhøjeste niveau og leger med tanken om, at de kan gå ind med et krigsskib og hjælpe det tilbageholdte skib, siger militæranalytiker Anders Puck Nielsen fra Forsvarsakademiet.

Ombord på RV Akademik Ioffe er der 61 personer. Ifølge den russiske ambassade i Danmark drejer det sig om 38 besætningsmedlemmer og 23 videnskabelige personer.

Den russiske ambassade oplyser til TV2 Nord, at hverken besætningen eller forskerne ombord er blevet pålagt restriktive foranstaltninger af de danske myndigheder, og spørgsmålet om deres tilbagevenden til Rusland overvejes. Ambassaden er klar til at yde nødvendig konsulær bistand og juridisk støtte under deres eventuelle evakuering.

Udenrigsministeriet: Rusland har henvendt sig til os

Udenrigsministeriet bekræfter overfor TV2 Nord, at den russiske ambassade har henvendt til ministeriet. Blandt andet for at høre om de praktiske forhold, såfremt personer om bord ønsker at forlade skibet og rejse retur til Rusland.

Det russiske forskerskib er ejet af den selvstændige organisation i Rusland P.P. Shirshov Institute of Oceanology of Russian, som ejes af den russiske stat.

Kravet på 40 millioner kroner, som er fremsat af det canadiske selskab One Ocean Expeditions Inc. går tilbage til 2018. Her havde One Ocean Expeditions Inc. lejet skibet med besætning og kaptajn. Skibet blev brugt til krydstogtsekspeditioner.

I forbindelse med en ekspedition 24. august 2018 stødte skibet på grund nord for Canada med en større gruppe passagerer ombord. 

Ifølge en udskrift af retsbogen fra Fogedretten i Hjørring, som TV2 Nord har fået aktindsigt i, så er det selskabets opfattelse, at grundstødningen var besætningens skyld, da de ikke havde været opmærksomme på søkortene.

Det var først muligt flere timer senere at få skibet fri igen, og på grund af skibets skader var det nødvendigt både at aflyse resten af turen og resten af sæsonens ture. Det medførte yderligere omkostninger for det canadiske selskab, som har anlagt sag i Canada med et krav mod skibets russiske ejere for knap 40 millioner kroner.

Russerne har ikke betalt

Det har ifølge Fogedrettens retsbog ikke været muligt for de russiske ejere at betale, og derfor vurderede det canadiske selskab, at arrest af skibet var nødvendigt for at sikre deres krav.

Der har tidligere været forsøg på at arrestere skibet i Portugal, men det afsejlede, inden domstolene nåede at forkynde arresten. I Skagen var arresten mulig, da det russiske fartøj var inde i dansk farvand ved Skagen 1. november for at få fyldt brændstof på.

25_seconds

gallery Stormturister trodser vinden: - Det er lidt vildt det her

Klaus Toft

play Skoleleder glæder sig over genåbning, men holder fast i tiltag

Estaldo

Nordjysk mæglerfirma sikrer millioninvestering i Løvens Hule

40_percent

play Anklager: - Politiets anholdelse forhindrede masseskyderi

25_seconds

gallery Stormturister trodser vinden: - Det er lidt vildt det her

Klaus Toft

play Skoleleder glæder sig over genåbning, men holder fast i tiltag

Estaldo

Nordjysk mæglerfirma sikrer millioninvestering i Løvens Hule

Til forsiden

Til forsiden