Ballade i sommerlandet: Turister skændes om sæler på Grenen

En gruppe sæler med unger på Grenen er nuttede, men i jagten på det perfekte feriebillede går turisterne helt tæt på og nogen finder endda på at klappe dem. Det giver hver dag ophedede diskussioner turisterne imellem.

Solen skinner, og Grenen er fyldt med turister, der vil ud og stå med et ben i hvert sit hav. Midt i virvaret ligger der seks sælunger – helt ude på spidsen af Grenen. Både gråsæler og spættede sæler har i årevis holdt til her, og de er blevet en attraktion i sig selv.

Problemet er, at turisterne står i en kødrand rundt om dem kun med et par meters afstand. Enkelte lader deres hunde snuse til dem og gø ad dem. Sælungerne dør ikke af det, men de får en dårligere opvækst end, hvis der ikke var turister tæt på, lyder det fra vildtkonsulent Mogens Sonne Hansen fra Naturstyrelsen i Vendsyssel.

- Det er sådan noget her, der giver sælerne stress. Folk står alt for tæt på. Nogen af sælerne ligger og puster meget, og det kan være et tegn på stress, siger Mogens Sonne Hansen.

Skilte bliver ignoreret

Sælunger går på land for at få et hvil. Der er skilte, opsat af Frederikshavn Kommune og Naturstyrelsen, der fortæller, at man skal holde 50 meters afstand for, at sælerne kan få ro, men der er ikke ret mange, der overholder det. Flere turister indrømmer da også blankt, at de ignorerer skiltene.

- Har du ikke set på skiltene, at man skal holde afstand? Jo, det har jeg set, og jeg er også ked af, at jeg var så tæt på.

Hvorfor gjorde du det så?

Tja, jeg var nysgerrig, siger en kvinde, der ikke vil oplyse sit navn, efter hun satte sig på huk helt klos op af sælerne for at tage et billede.

Andre turister hævder, at de ikke har set skiltene, og derfor ikke vidste, at man ikke må gå tæt på sælerne, før de gjorde det.

Umulig opgave at opdrage turisterne

I følge medarbejderne på Sandormen, der kører folk ud til Grenen, er sælerne hver dag genstand for ophedede diskussioner mellem de turister, der mener, at reglerne skal overholdes og dem, der ignorerer dem. Turisterne forsøger at få chaufførerne til at gribe ind, men de har for længst opgivet at få folk til at holde afstand.

- Vi har set folk sidde og kæle for dem (sælungerne, red.) og sidde og røre ved dem. Vi har set folk tage fat i halen af dem og smide dem i vandet, fordi de tror, de er strandet. Det er en total malplaceret holdning til, hvordan man skal gebærde sig i naturen, siger Toni Jespersen, der driver Sandormen med sin makker Christian B. Hjermitslev.

 

Toni Jespersen bliver ofte kontaktet af turister, der mener, at Sandormens personale har pligt til at oplyse de turister, de kører med, om at man skal holde afstand til sælerne. Det, mener han, ikke nytter noget.

- Mellem 80 til 85 procent af de turister, der besøger Grenen, går langs stranden, siger Toni Jespersen.

Naturstyrelsen har også opgivet at opdrage på turisterne. Ofte er det tyskere, der bekymrer sig så meget om dyrene, at de søger hjælp og spørger om, Naturstyrelsen ikke kan spærre Grenen helt af eller ansætte en guide, der kan stå ude ved sælerne.

- Vi kan ikke have en guide stående heroppe 24-7. Det kan ikke lade sig gøre. Der er mennesker på Grenen fra meget tidlig morgen til meget sen aften. Jeg tror heller ikke, vi vil få ros for at spærre Grenen af, siger Mogens Sonne Hansen.

10-15 meters afstand går an

Vildkonsulenten erkender, at det ikke kan lade sig gøre at holde 50 meters afstand til sælerne på Grenen. Derfor mener han også, at det går an at være der, hvis man holder 10-15 meters afstand og lader være at stille sig mellem sælerne og vandet. Ligger sælerne på den ene side af Grenen, så kan man gå forbi, hvis man holder sig helt over i den modsatte side. Det er nemlig vigtigt for sælerne, at de kan se, at de har en flugtvej ud til vandet.

- Kunne sæler ikke bare flytte sig. De kan jo se at der er mennesker her? Jo, det kunne de godt. Det gør de også nogen gange, men der skal noget tilvænning til, før sælungerne finder ud af, at det her ikke er et godt sted at lægge sig, siger Mogens Sonne Hansen.

I følge medarbejderne på Sandormen har der i år været en del flere mennesker på Grenen end, der plejer, og dermed flere, der lige skal have et billede af sælerne.


Seneste nyt

fra Nordjylland