Bangsbo Fort sår tvivl om fund af eftersøgt krigsskib
På museet i Frederikshavn er de ikke overbevist om, at det er Pionier, der er blevet fundet.
Flere har gennem årene hævdet at have fundet det tyske krigsskib M/S Pionier, og derfor er man skeptiske på Bangsbo Fort over meldingen om, at skibet er dukket op.
Det var lidt af en sensation, da Sea War Museum Jutland 6. september kunne oplyse, at de havde fundet det tyske troppetransportskib M/S Pionier under en ekspedition i Skagerrak.
Skibet har været forsvundet siden 2. Verdenskrig, hvor det sank efter at være blevet ramt af en torpedo, som blev skudt afsted fra en britisk ubåd. Forliset kostede 323 af de ombordværende livet. De mange døde blev efterfølgende begravet i Frederikshavn.
For knap 20 år siden var der andre der påstod, at de havde fundet det.
Kenneth Kristensen, daglig leder, Bangsbo Fort
Nu sår Bangsbo Fort så tvivl om, om der reelt er tale om M/S Pionier. De er nemlig ikke 100 procent overbeviste endnu.
- Det er meget sandsynligt, at det er det, men vi er lidt påpasselige, for for knap 20 år siden var der andre der påstod, at de havde fundet det, siger Kenneth Kristensen, der er daglig leder af Bangsbo Fort.
Gert Normann Andersen, der er direktør for Sea War Museum, er dog helt sikker på, at det er vraget fra 2. Verdenskrig, der ligger begravet på 177 meters dybde.
Vi er ikke det mindste i tvivl om, at det er Pionier.
Gert Normann Andersen, direktør, Sea War Museum
Han sammenligner scanningsbilleder af vraget med billeder af skibet.
- Hvis du tager et foto og lægger over scanningen, så kan du se, at de er fuldstændig identiske. Der er slet ikke noget at være i tvivl om – vi er ikke det mindste i tvivl om, at det er Pionier, siger han.
Når Sea War Museum Jutland igen kommer forbi positionen, er det planen at sende en undervandsrobot ned for at se nærmere på vraget – og måske tage enkelte effekter med op fra skibet.
Se mere i indslaget øverst i artiklen.
TROPPESKIBET M/S PIONIER
- Moderne motorskib med en vægt på 3.285 tons.
- Bygget som køleskib til rederiet F. Laeisz i Hamborg i 1933.
- De første år sejlede det med bananer fra Cameroun til Europa, men i 1940 blev det rekvireret af den tyske krigsmarine og indsat som troppetransportskib mellem Danmark og Norge.
- Sejlede med søofficerer, flypersonel, sygeplejersker og tyske alpejægere, da skibet sank.