LIGE NU:

Banker lukker filialer på stribe

Nordeas kunder i Frederikshavn må fremover køre 35 kilometer til Hjørring, hvis de vil hæve penge i bankens automat eller have personlig rådgivning. Nordea har nemlig lukket sin filial i Frederikshavn fra i dag.

I dagene op lukningen er der travlhed ved Nordea i Frederikshavn. Bankens aktiviteter bliver flyttet til Hjørring og kunderne skal beslutte sig for om det vil flytte med eller finde et nyt pengeinstitut.

- Jeg følger ikke med til Hjørring. Det der med at vi skal til at bruge computeren i stedet, det er ikke okay. For mig er face to face kontakt vigtigt, når det handler om penge, siger Laila Birkmose, der indtil nu har været kunde hos Nordea i Frederikshavn.

Vi hilser det selvfølgelig velkomment, når nogen af de store lukker deres afdelinger. Det giver bedre plads til os andre.

Nordea forklarer lukningen med, at kunderne i dag klarer langt de fleste bankforretninger over telefon og internet. Banken vil derfor effektivisere og samle kræfterne i enkelte filialer - i det her tilfælde i Hjørring og de tror at de fleste kunder følger med.

- Det eneste man kommer i sin bank efter, det er en gang om året hvor man skal ind og have det årlige tjek, og det er der vi gerne vil højne kvaliteten for kunderne fremover. Tilgængelighed er ikke at man er tilstede i en by. Tilgængelighed er, at man er der, når kunden har tid, siger Betina D. Jensen, filialdirektør, Nordea Hjørring.

De andre pengeinstitutter i Frederikshavn står klar i kulissen til at overtage Nordeas kunder.

- Vi hilser det selvfølgelig velkomment, når nogen af de store lukker deres afdelinger. Det giver bedre plads til os andre, siger Vagn Hansen, adm. Direktør i Sparekassen Vendsyssel.

Det er forbudt for konkurrenterne at kontakte Nordeas private kunder. Derimod er Sparekassen Vendsyssel er i gang med at kontakte erhvervskunderne og enkelte er skiftet til dem. Sparekassen mener at det er vigtigt for kunderne at de tilstede lokalt.

- Den fysiske tilstedeværelse, det betyder rigtig meget for kunder, at de kan møde deres rådgiver face to face. De kan ringe på et direkte telefonnummer til rådgiveren og man kan komme til møde i afdelingen når man har lyst til det, siger Vagn Hansen.

Alene i de seneste to år har de store banker lukket mindst 13 filialer i mindre og mellemstore byer i Nordjylland. I Nordea spår de at tendenser fortsætter - flere filialer vil lukke.

- Der er mange filialer i det hele taget. Der vil ske flere filiallukninger i hele sektoren. Det er jeg sikker på, siger Betina D. Jensen, filialdirektør, Nordea Hjørring.

Laila Birkmose har taget beslutningen.

- Jeg må jo desværre skifte. Det bliver nok til Jyske Bank, siger hun.