Birgit Hansen: Økonomiaftale er en kommunal sejr
Frederikshavns borgmester Birgit Hansen er tilfreds med økonomiaftalen mellem stat og kommuner, som hun dog ikke vil kalde en gavebod.
I den nye økonomiaftale mellem stat og kommuner er det udskældte omprioriteringsbidrag sløjfet. Det er en sejr for kommunerne, mener Frederikshavns borgmester.
Tilbage i marts var Frederikshavns Kommunens borgmester Birgit Hansen på en mission, da Kommunernes Landsforening (KL) holdt topmøde i Aalborg. Hun ville sende KL's forhandlere af sted med opgaven at få sløjfet det omdiskuterede og udskældte omprioriteringsbidrag, der betyder, at kommunerne skal spare en procent på budgetterne. Den portion penge - i alt 2,4 milliarder kroner - vil kommunerner så måske få en luns af, og måske øremærket til særlige formål, når staten skulle sende pengene tilbage til kommunerne.
Det har betydet stor usikkerhed i de danske kommuner, som derfor har kæmpet for at få omprioriteringsbidraget fjernet. Det bliver det nu, efter at regeringen og KL's forhandlere fredag aften blev enige om en ny økonomiaftale. Det glæder naturligvis Birgit Hansen.
- Det er jeg lettet over, og jeg vil også hidse mig op til at sige, at det er en sejr for kommunestyret og for Frederikshavn Kommunes byråd, siger Birgit Hansen.
Hun understreger, at den nye økonomiaftale på ingen måde er en gavebod, men hæfter sig særligt ved tre hovedpunkter i aftalen.
Først og fremmest afskaffes altså omprioriteringsbidraget, som for Frederikshavn Kommunes vedkommende betød besparelser på 25 millioner kroner. Dernæst glæder Birgit Hansen sig over, at et finansieringstilskud på i alt 3,5 milliarder kroner, der stod til at blive sløjfet, nu bevares, og endelig kan Frederikshavn Kommune nyde godt af, at en særlig tilskudspulje til vanskeligt stillede kommuner forhøjes til 300 millioner kroner.
Hos fagbevægelsen FOA, som organiserer mange kommunalt ansatte, har de også kæmpet mod omprioriterignsbidraget, og selv om der er glæde over, at det nu afskaffes, er formanden for FOA Aalborg, Kristian Gaardsøe ikke udelt begejstret for aftalen. Han frygter, at der ikke bliver råd til bedre service, nærmest tværtimod.
- Man burde have fjernet omprioriteringsbidraget og samtidig tilført penge, så man kunne få vækst ud i kommunerne. Det er jo ikke det, der kommer til at ske. Der bliver om ikke nulvækst, så minusvækst, og det er ikke godt nok. Der er ældre, der skal passes, og der kommer flere flygtninge til og så videre. Så der er noget, der er godt, men det er svært at få armene helt op over hovedet, siger han.
Næste år får kommunerne 2,2 af de 2,4 milliarder kroner fra omprioriteringsbidraget tilbage øremærket borgernære serviceydelser. Fra 2018 erstattes omprioriteringsbidraget med et såkaldt moderniserings- og effektiviseringsprogram, der skal frigive 1 milliard kroner årligt, hvoraf en halv milliard skal kunne bruges "bredt i den offentlige sektor" som det hedder i aftalen.