LIGE NU:

Bølgeenergi på vippen: Stor donation tæt på at redde Crestwing

En donation på en halv million kroner fra en norsk forretningsmand betyder, at bølgeenergiprojektet kan fortsætte.

Det strandede nordjyske bølgeenergiprojekt Tordenskiold, som Sæby-firmaet Crestwing står bag, er kommet et kæmpe skridt nærmere at kunne søsættes. Projektet har modtaget en privat donation på en halv millioner kroner.

- Jeg fik tårer i øjnene, og jeg tænker, at der heldigvis stadigvæk findes mennesker, som tør tage en chance, og han har været med ude at se anlægget, og han kan se, at det virker, siger Ruth Bloom, direktør i Crestwing.

Støtten på en halv millioner kroner kommer fra den norske forretningsmand Trygve Natvig, som blandt andet ejer hotellerne Havnebakken og Nygaard på Læsø.

- Det betyder. at jeg ikke behøver at lukke ned her i vinter. Det betyder alt for den videre fremdrift, lyder det fra Ruth Bloom.

Crestwing har tidligere fået 10 millioner kroner i støtte fra Energinet, men da regeringen afskaffede PSO-afgiften, forsvandt muligheden for yderligere offentlig støtte, og det betød, at Crestwing manglede 1,7 millioner kroner for at få projektet gjort færdigt og søsat til foreskellig tests i vandet.

Ruth Bloom har fået tilsagn om yderligere 300.000 kroner, og hun er kun 800.000 kroner fra at kunne sætte den 30 meter lange prototype af bølgeenergianlægget Tordenskiold i vandet.

- Jeg håber, at det bliver lettere at skaffe de sidste midler, end det har været at skaffe dem her, siger Ruth Bloom. 

Ruth Bloom og hendes nu afdøde mand Henning Pilgaard har arbejdet på udvikling af bølgeenergianlægget Tordenskiold i 12 år.