Borgmesteren skrider ind overfor omstridt skrothandler: - Bilerne skal væk

Skrothandler Kaj Hansen skal hurtigst muligt fjerne de mange hundrede ulovlige biler, som han har på sin grund.

Det fastslår Frederikshavn Kommune, efter TV2 Nord de seneste dage har afsløret, at skrothandleren igennem flere år har overskredet antallet af tilladte biler på grunden markant.

Ejeren af Knivholt Autoophug får nu påbud fra kommunen og besked på, at han snarest muligt skal fjerne biler fra sin grund i et sådan omfang, at antallet kommer ned på de tilladte 500.

quote Det er en træls sag, og jeg lægger mig ned og siger undskyld, og nu viser vi handling

Birgit Stenbak Hansen, borgmester, Frederikshavn

Borgmester Birgit Stenbak Hansen har onsdag modtaget en hasteredegørelse om forholdene hos skrothandleren på Mariendalsvej 105, og borgmesteren erkender, at kommunen har handle alt for langsomt i sagen.

- Her kan vi ligeså godt lægge os ned og sige, at her har vi været langmodige, og der har også været tider, hvor vi ikke har været opmærksomme og ikke vist handlekraft og det skal vi gøre nu, siger Birgit Stenbak Hansen.

Hvorfor har det fået lov at stå til?

- Her kan man være så bagklog og sige, det er da kolossalt, at det har fået lov til at ligge i så mange år, men jeg vil ikke begynde at rygsvømme, jeg vil bare sige, at det er også for dårligt og det må vi prøve at lære noget af og vise handlekraft, og det gør vi nu, fastslår borgmesteren.

Antallet af ulovlige biler er vokset

Skrothandleren fik tilbage i 2010 en dom i landsretten for at have 800 biler for meget. Alligevel fortsat antallet af biler med at vokse. 

TV2 Nord har fået aktindsigt i sagen, og den viser nu, at kommunen og miljøtilsynet siden 1994 har vidst, at der var mindst 500 biler mere - end der var godkendelse til på ejendommen.

I 28 år har myndighederne altså vidst, at der var alt for mange biler opmagasineret. 

- Det er en træls sag

Og selv om det ene miljøtilsyn efter den andet har dokumenteret, at Knivholt Autoophug overskred sin miljøgodkendelse med langt over 100 procent, så har kommunen ikke skredet til handling og fjernet bilerne.

- Det er en træls sag, og jeg lægger mig ned og siger undskyld, og nu viser vi handling, lyder det fra borgmesteren nu.

Bad om hasteredegørelse

TV2 Nords omtale af sagen fik i mandags formanden for plan- og miljøudvalget, Peter E. Nielsen, til at kræve en redegørelse fra forvaltningen til det næste møde efter nytår. 

Men der skal handles nu, mener borgmesteren, som derfor har bedt om en hasteredegørelse, som hun modtog onsdag.

Og beskeden er klar. 

Skrothandlerens skal fjerne det ulovlige lager af biler - og hvis han ikke selv gør det, så gør kommunen det.

- Jeg har sagt, det skal være så hurtigt som muligt. Og hvis ikke han selv fjerner dem, så gør vi det som selvhjælpshandling, siger Birgit Stenbak Hansen.

Økonomi er nu ingen hindring

Frederikshavn Kommune har tidligere vurderet, at det ville være for dyrt for kommune at fjerne bilerne, og derfor har Knivholt Autoophug igennem 28 år kunnet have langt flere biler stående, end der var godkendelse til.

Nu er der anderledes toner fra borgmesterens kontor:

- Det finder ud af. Så må vi lægge ud. Ellers må vi gøre et udlæg hos virksomhedsejeren. Og måske kan vi tjene penge på skrot.

Hun understreger, at pilen også peger på den virksomhed, der ikke følger loven. 

- Vi tager vores ansvar på os nu - og det er også for sent, erkender borgmesteren.


Seneste nyt

fra Nordjylland