Nordjylland mangler SOSU'er

Der bliver voldsom mangel på social og sundhedsansatte i de nordjyske kommuner de kommende år. En prognose fra FOA viser, at der om små 10 år vil mangle omkring 5.000 SOSU'er i Nordjylland.

Derfor er der akut behov for at få flere ind på uddannelsen, og nye lokale satellituddannelser er et af de tiltag, som skal få mange flere ind i faget.

Frederikshavn er et af de steder, hvor det nu er muligt at begynde på grundforløbet til enten social- & sundhedshjælper eller social- & sundhedsassisent. SOSU Nords satellit i Frederikshavn åbnede 1. august, og søgningen på uddannelsen har været stor.

Planen var at optage 30 elever på grundforløbet i Frederikshavn, men der var så mange ansøgere, at det blev til 2 hold på i alt 60 elever og flere måtte afvises.

Emma Ottesen fra Frederikshavn er en af dem, som er glade for uddannelsen i byen.

- Da muligheden for at jeg kunne tage uddannelsen her i Frederikshavn kom, så tænkte jeg, at det var dejlig nemt i stedet for at skulle til Hjørring, siger hun.

Hun startede i august på nye social og sundhedsassistentuddannelse på Handelskolen i Frederikshavn. Også Anne Mette Olsen fra Sæby valgte uddannelsen i Frederikshavn. Hun er begyndt på den 14 måneder lange uddannelse til social- & sundhedshjælper.

- Jeg har egentlig bestemt mig for, at jeg først ville starte til næste år, men i og med at det var her, så tænkte jeg, at nu var det nu, siger Anne Mette Olsen.

Flere uddannelsessteder på vej

Udover afdelingen i Frederikshavn har SOSU Nord også oprettet satellitafdeling i Aars, og i Mariagerfjord og Jammerbugt kommuner etableres der SOSU-uddannelser næste år.

- Det at være mere decentral tænker vi er en forudsætning for, at vi kan få løftet optaget helt generelt, siger direktør for SOSU Nord, Lene Kvist.

 

Behovet for at uddanne flere social- & sundhedsansatte er stort i de nordjyske kommuner. Her vil der om 10 år mangle næste 5.000 ansatte svarende til 60 procent af dem, som er ansat i dag.

I Frederikshavn vil der mangle 674 social og sundhedsansatte om 10 år.

- Vi er villige til at prøve noget af og gå nogle andre veje end dem, som vi traditionelt går. Det er også det signal, som vi har sendt politisk, for det lykkes ikke bare med at gøre det, som vi plejer at gøre, siger formanden for Frederikshavn Kommunes sundhedsudvalg, Christina Lykke Eriksen (SF).

Løn fra første skoledag

Et af de nye værktøjer, som Frederikshavn og andre kommuner kan bruge for at tiltrække flere til uddannelserne er, at elever på grundforløbet fra 2021 kan få løn under uddannelse i stedet for SU.

- Det er noget af det, som vi tror på vil gøre det attraktivt for de voksne brancheskiftere at vælge den her uddannelse, siger SOSU Nord direktør, Lene Kvist

Frem mod 2040 vil der være omkring 260.000 flere ældre over 80 år i Danmark, og dermed altså akut behov for at flere tager en social og sundhedsuddannelse ligesom Annemette Olsen og Emma Ottesen.

- Det er dejligt at vide, at der er brug for dig, og at du kan være med til at gøre en forskel, siger Anne Mette Olsen.


Seneste nyt

fra Nordjylland