LIGE NU:

Coronakrisen truer Skagens Kunstmuseer

Skagens Kunstmuseer er hårdt ramt af coronakrisen. Langt størstedelen af museernes indtægter kommer fra det publikum, som ikke længere må besøge dem.

De er der alle sammen. Malerierne af de store skagensmalere Krøyer, Ancher og Drachmann. Det eneste der mangler, er publikum.

- Her i påsken plejer der at være fyldt med gæster. Der er en hel forkert lyd herinde, når der ikke er nogle gæster, siger direktør for Skagens Kunstmuseer Lisette Vind Ebbesen, til TV2 Nord.

Det manglende publikum er en katastrofe for museerne. 82% af de 30 millioner kroner, det koster at drive dem, kommer fra de mange besøgende. Selv om museerne nu er lukket ned, koster det stadig penge at drive dem.

- Vi bevarer 10.000 kunstværker, 11 bygninger, nogle enormt store klimaanlæg og sikkerhedssystemer som kører for fuldt skrald lige nu. Driftsmæssigt kan vi jo ikke skrue ned for noget, som situationen er lige nu, siger direktør for Skagens Kunstmuseer, Lisette Vind Ebbesen.

Der er fuldstændig affolket i de forskellige rum med de mange stykker danmarkshistorie.
Der er fuldstændig affolket i de forskellige rum med de mange stykker danmarkshistorie.
Foto: Mette Nielsen

Mange af museernes ca. 80 ansatte er sendt hjem med løntilskud, men det dækker kun en brøkdel af udgifterne. Indtil nu har ledelsen valgt ikke at afskedige nogle af de ansatte.

- Det er en kæmpe ekspertise, vi har i huset, så vi vil gøre alt, hvad vi kan for at undgå at afskedige, siger direktør for Skagens Kunstmuseer, Lisette Vind Ebbesen.

Museet har henvendt sig til kulturministeren og folketings kulturudvalg, for at bede om hjælp til at komme igennem krisen. Kulturminister Joy Mogensen har sendt dette skriftlige svar til TV2 Nord.

- I Kulturministeriet har et bredt flertal vedtaget målrettede særpuljer til områder med ekstraordinære vilkår. Arbejdet med at revidere de generelle hjælpepakker, identificere og hjælpe områder med særlige behov fortsætter, og jeg mødes med en række kulturinstitutioner om deres konkrete situation henover påsken, skriver kulturminister Joy Mogensen fra Socialdemokratiet.

Lisette Vind Ebbesen har endnu ikke hørt fra kulturministeriet, men understreger, at hjælp er nødvendig, hvis museerne skal overleve.

- Jeg har for første gange nogensinde tænkt den tanke, om et statsanerkendt kunstmuseum, som Skagens Kunstmuseer, kan gå konkurs, siger direktør for Skagens Kunstmuseer, Lisette Vind Ebbesen.

Skagens Kunstmuseer vurderer selv, at de tabte indtægter i marts, april og maj til at ligge i størrelsesordenen 3,5 millioner kroner.