Efter 35 år - og en lang næse - vender hovedværk endelig ’hjem’
I slut 80'erne blev det solgt for snuden af museet - til naboen - for to millioner kroner.
Netop nu er der angstens sved rundt omkring de nordjyske, grønne eksamensborde.
For hvad nu hvis, gisp, du trækker en billedanalyse af Michael Anchers "Ved frokostbordet"?
Anderledes lykkelige er de i Skagen.
Her er hovedværket særdeles velkomment. Faktisk har man på Skagen Kunstmuseer ventet næsten 35 år på, at det kommer hjem.
- Det er jo fantastisk, siger en begejstret Mette Bøgh Jensen, museumsinspektør ved Skagens Kunstmuseer.
Et anderledes værk
Selvom det helt store tilløbsstykke pt er et andet ikonisk Skagen-maleri, det "monumentale P.S. Krøyer-maleri", som det blev kaldt, da "Fra Københavns Børs" blev reddet ud af Børsens flammer for nylig, og nu er placeret til låns i Skagen, forventer de at maleriet fra 1888 bliver velbesøgt.
Modsat Krøyers maleri, er Anchers maleri fremover museets eje.
Og for kunstmuseet vækker også det begejstring.
- Det er et lidt anderledes værk, for vi kender jo mest Michael Ancher som "fiskernes" maler, siger museumsinspektør Mette Bøgh Jensen, hvis direktør Lisette Vind Ebbesen supplerende kalder det "Michael Anchers Hip, Hip, Hurra!"
Ved frokostbordet har siden 1988 været i privateje hos Bendt Fredberg Jensen, som ejede Brøndums Hotel fra 1977 og til han gik bort i 2023.
Siden 1989 har museet ivrigt prøvet at få fingrene i værket, men først da "naboen" og hotelejeren Fredberg Jensen døde, blev det muligt.
Ganske kuriøst vidste hotelejeren ikke at han i 1988 bød på værket for næsen af Skagen Kunstmuseer. Han scorede det historiske maleri for den nette sum af to millioner kroner.
Det er nu Fredberg Jensens søn, Jesper, der efter farens dødsfald, har sagt god for at sælge maleriet, der er kaldt et "hovedværk af en central maler i kunstnerfællesskabet i Skagen,"
- Der er en historisk og stærk forbindelse mellem Skagens Kunstmuseer og Brøndums Hotel, som min far var meget bevidst om at bevare og dyrke, forklarer sønnen og kalder derfor salget "oplagt."