LIGE NU:

Efter demonstrationer: Minimumsnormeringer på dagsordenen i Frederikshavn

SFs enlige byrådsmedlem i Frederikshavn har fået minimumsnormeringer på den kommunalpolitiske dagsorden, da partifællerne på Christiansborg mislykkedes.

Det er kun få uger siden at forældre over hele landet gik på gaden for at demonstrere. De ønsker bedre normeringer i dagsinstitutionerne, fordi pædagogerne lige nu løber for stærkt. 

SF har forsøgt at få en minimumsnormering stemt igennem på Christiansborg - dog uden held. Nu har deres partifælle i Frederikshavn Kommune så fået normeringen på dagsordenen i byrådssalen til byrådsmøde onsdag aften. 

quote Vi er nødt til at have nogle ambitioner, og have nogle høje ambitioner og sige, at det her, det vil vi.

Christina Lykke (SF), byrådsmedlem, Frederikshavn Kommune.

- Det har jeg selvfølgelig gjort, fordi vi føler i SF, at vi har stødt panden mod en mur i Folketinget, hvor vi har haft forslaget på dagsordenen og haft det til afstemning, og det kunne vi ikke få flertal for. Jeg synes ikke bare, at vi kan læne os tilbage og accepterer det, så nu er vi nødt til at prøve lokalt, og se om det kan sættes i gang herude, fortæller Christina Lykke (SF). 

Forslaget modtages positivt af borgmester Birgit S. Hansen (S), der dog ikke tror på, at kommunen selv kan løfte den opgave. Hun peger fingeren tilbage mod Christiansborg, der altså tidligere har nedstemt forslaget. 

- Vi skal have flere hænder og mere personale på børneområdet, men der er grænser for, hvor meget vi kan løfte selv kommunalt, fordi i Frederikshavn Kommune bruger vi alle de penge vi har. Vi vil gerne bruge flere penge på børneområdet, men vi skal have hjælp udefra, fortæller Birgit S. Hansen. 

Den minimumsnormering, Christina Lykke og SF gerne vil have, er anbefalet af BUPL og vil være en garanti for, at der i vuggestuer er mindst én voksen pr. tre børn, mens det i børnehaverne skal være minimum én voksen pr. seks børn. I følge en tidligere undersøgelse vil det koste 36 millioner kroner i Frederikshavn. 

-  Det er altid nemt at sige, det ikke kan lykkes og finde alle mulige årsager til, at det ikke kan lykkes, men jeg synes, vi er nødt til at have nogle ambitioner, og have nogle høje ambitioner og sige, at det her, det vil vi, fortæller Christina Lykke. 

Der er behov for bedre normeringer

Står det til pædagogernes fagforening BUPL, så vil bedre normeringer være på sin plads. Særligt i Frederikshavn Kommune, hvor man gennem de seneste år har skåret og kæmpet voldsomt med økonomien. 

- Vi har nogle dygtige pædagoger i kommunen, men de mangler nogle kollegaer, og havde de de kollegaer, så ville de også i endnu højere grad kunne leve op til de forventninger, der er til dem, fortæller Kristian Tornby, der er faglig sekretær i BUPL. 

De seneste år har Frederikshavn Kommune afsat flere penge til børneområdet, men der kan altså gøres endnu mere. På aftenens byrådsmøde skal kommunalpolitikere diskutere, om Frederikshavn Kommune skal igangsætte en grundigere undersøgelse af de nuværende normeringer, og hvad det vil koste, at hæve normeringerne til den SFs og BUPLs ønskede normering. 

Så det bliver ikke et møde, hvor man finder ud af hvordan Frederikshavn Kommune 100 procent selv kan skaffe minimumsnormeringer i dagsinstittionerne? 

 Det gør det ikke, fordi det kan vi ikke. Vi kan ikke finde over 30 millioner kroner selv, men jeg vil rigtig gerne være med til den snak om, hvordan vi får skaffet nogle flere varme hænder til det her område sammen med landspolitikerne også, fortæller Birgit S. Hansen. 

- Jeg er spændt på at mærke stemningen. Hvad er stemningen i byrådssalen for at gå den her vej. Jeg håber, der er et drive og en energi fra de andre, der siger, okay, vi kærer os om børnene og ikke kun med ord, men også med et engagement, der siger, lad os prøve noget, fortæller Chistina Lykke. 

Der er endnu ikke nogen kommuner i Danmark, der har indført minimumsnormeringer i dagsinstitutioner. 

I Nordjylland er flere kommuner blandt de dårligste, når det kommer til normering.

Se hvad normeringen i din kommune er på kortet herunder.

 

 
 
Foto: Grafik