Elling frygter nye oversvømmelser: Borgere: Staten vil ikke hjælpe byen

Elling Å står i disse dage så højt, at borgerne i den lille by bekymrede følger med fra deres vinduer.

(Artiklen er opdateret 9. januar 2023 med svar fra transportministeren)
- Det fylder. Og det fylder også alt for meget. Mange kan huske katastrofen i 2014, og hvor hurtigt det gik, lyder det fra Bo Greve, der er en af de borgere, der har hus ned til åen. 

I 2014 oplevede byen enorme oversvømmelser efter et gigantisk skybrud. Vandet i åen kunne ikke komme ud under Skagensvejen mod udløbet i Kattegat. Det resulterede i de værste oversvømmelser på egnen i mands minde. 

- Jeg blev kørt på arbejde klokken halv syv om morgenen. Klokken halv ni blev jeg ringet hjem af min kone. Da stod der 10 centimeter vand i indkørslen. Én time senere måtte vi hoppe ud af vinduerne. Der stod der 75 centimeter vand overalt inde i huset, husker Bo Greve. 

I Elling krydser borgerne fingre. 60 kilometers åløb opsamler lige nu de seneste dages regnvand, og på fredag kommer der mere.
I Elling krydser borgerne fingre. 60 kilometers åløb opsamler lige nu de seneste dages regnvand, og på fredag kommer der mere.
Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Grænsen ved at være nået

Efter oversvømmelserne opførte Frederikshavn Kommune diger langs med åen for at beskytte byens borgere. Digerne forhindrer vandet i at trække op i de nærliggende villakvarterer. Alligevel er borgerne nervøse for følgerne efter store mængder regn i juledagene, og mere er på vej i denne uge. 

- Problemet er hullet under Skagensvejen. Kommunen har gjort, hvad de kan med diger og pumper, men så længe vandet ikke kan komme ud af åen, nytter det jo ingenting. Grænsen er meget tæt på at være nået allerede nu, fortæller Bo Greve og viser vandmåleren ved hullet under Skagensvej. 

Måleren viser, at der nu kun er 50 centimeter tilbage, før vandet når helt op til toppen af udløbet. Onsdagens regnvejr vil i det kommende døgn trække fra Elling Å’s 60 kilometer lange vandsystem og ned til udløbet. Samtidig varsler DMI om store mængder regn igen på fredag. 

Her til eftermiddag var der 50 centimeter tilbage, inden åen ville ramme toppen af udløbet.
Her til eftermiddag var der 50 centimeter tilbage, inden åen ville ramme toppen af udløbet.
Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord


Staten vil ikke hjælpe

- Kommunen har gjort hvad de kan for at passe på byen. Nu må Staten altså gøre deres pligt og få udvidet udløbet, forklarer Bo Greve, og han bakkes op af Frederikshavn Kommunes borgmester: 

- Vi har forsøgt at råbe skiftende transportministre op, men uden held. Skagensvejen er en statsvej, og dermed er det en statslig opgave, at få udvidet underførslen af åen. Vi kan ikke forsvare at bruge borgernes kommunale skattekroner på et projekt, der er statens ansvar, lyder det fra borgmester Birgit Hansen (S). 

Problemet er bare, at staten ikke vurderer, at det overhovedet er nødvendig at gøre hullet under vejen større, men den køber borgmesteren ikke:

- Vi har adskillige rapporter, der viser, at hullet er for lille. Samtidig kan man jo se al den billeddokumentation, der er lavet i forbindelse med de forskellige oversvømmelser. Vi har haft besøg af flere trafikministre gennem årene, men måske skal vi invitere den nye fra den brede regering. Så kan det jo være, at der, for at blive i terminologien, er mere ”hul igennem”, slutter borgmesteren.

Og måske får borgmesteren held med det ønske. 

I et skriftligt svar til TV2 Nord 9. januar skriver transportminister Thomas Danielsen (V): 

- Digerne holder heldigvis vandet væk fra boligerne, men jeg forstår godt usikkerheden, når vandet er så tæt på som de seneste dage. Det er nødvendigt at sikre, at danske byer er beskyttet mod de øgede vandmængder, vi forventer kommer med klimaforandringerne. Jeg går derfor gerne i dialog med Frederikshavns Kommune om sagen, så vi kan drøfte, hvad der kan gøres.


Seneste nyt

fra Nordjylland