Faunabro hjælper tusindvis af hjorte over motorvej
Foto: Vejdirektoratet
Den 18 år gamle faunabro Jyske Ås over Frederikshavn-motorvejen redder flere hundrede rådyr fra påkørsel hver måned.
Vi har alle sammen set dem i siden af eller midt på motorvejen - dyr, der ikke klarede turen over fire stærkt trafikerede spor motorvej.
Men faunapassager og -broer redder mange dyr fra den visse død. Det viser nye kamera- og videooptagelser fra Vejdirektoratets faunabro Jyske Ås over Frederikshavnmotorvejen. Her er lokale rådyr og dådyr blevet fanget på bånd, mens de har krydset motorvejen sikkert.
Diskrete vildtkameraer var blevet placeret i begge ender af faunabroen i godt seks uger i slutningen af 2016, og i den periode tog hvert kamera billeder af cirka 500 hjorte hver.
- Det er dejlige billeder, fordi de viser, at faunapassagen lige netop bruges det til, som den er skabt til - nemlig at sørge for, at den lokale hjortebestand kan bevæge sig rundt i området uden at skulle ud på selve motorvejen, hvor de risikerer at blive kørt ned, siger Marianne Lund Ujvàri, biolog ved Vejdirektoratet.
- Særligt dådyr og kronhjorte har brug for at vandre rundt i store områder, og hvis man afskærer dem fra det, risikerer man nedgang i bestanden, og i sidste ende at der kommer indavl i bestanden, fortsætter hun.
Biologen er imponeret over, at så mange dådyr bruger faunabroen.
- Da Aarhus Universitet undersøgte brugen af faunapassagen tilbage i 2007, blev den stort set kun brugt af rådyr, der er den mindste hjort, vi har herhjemme. Det er noget nyt, at passagen også bliver brugt af så meget af dådyr, der er en af de mellemstore hjortearter. Det kan dels skyldes, at bestanden af dådyr i Nordjylland er steget, men det kan også være tegn på, at dådyrene med tiden har taget faunabroen til sig, siger Marianna Lund Ujvàri.
Hun understreger, at broen er til for hjortene - ikke for hundeluftning.
- Vi kan se, at en del mennesker går hen over faunabroen - og nogle har løse hunde med. Det er uheldigt, for jo flere mennesker og hunde, der bruger faunabroen, jo færre hjorte. Og hvis hjortene bliver skræmt væk, kan det resultere i, at de forsøger at krydse selve motorvejen med risiko for at blive påkørt, siger biologen.
Faunabroen har ligget over Frederikshavnmotorvejen siden 1999 og er Danmarks første faunabro. I alt har Vejdirektoratet 10 faunabroer på statsvejnettet, så rådyr, dådyr, grævlinger, mår, ræve og sågar mus kan krydse motorvejene sikkert.