Fisk føler smerte: Skånsomme fangstmetoder skal undersøges

Et hold forskere skal finde ud af, hvordan fangstmetoderne kan gøres bedre for at sikre den bedst mulige aflivning af fiskene.

Et nyt forskningsprojekt skal undersøge, hvordan fisk dør i forbindelse med trawlfiskeri. Tidligere forskning har vist, at fisk kan føle smerte, men endnu er det ikke kortlagt, hvornår og hvordan fiskene dør i forbindelse med fangst. Det vil et hold forskere nu belyse for at finde ud af, om fangstmetoderne kan gøres bedre for at sikre den bedst mulige aflivning af fiskene.

Fiskeriet, forskere og Dyrenes Beskyttelse er derfor gået sammen om at finde ud af, hvordan fisk dør i turen fra trawlet til lasten.

- Jeg synes, at det er et godt projekt for os at gå ind i. Folk og verden er jo interesseret i dyrevelfærd, og det er vi også, siger Fridi Magnusen, der er skipper på HG 265 Asbjørn.

Aflivningen følges

Projektet strækker sig over flere år, hvor danske og svenske forskere, som de første nogensinde skal følge aflivningen af stimefisk.

- Projektet er tænkt som en baggrundsviden – en generering af baggrundsviden – for at forstå, hvad der sker undervejs i det her fiskeri. Det ultimative mål er at se, om vi kan lave et mere skånsomt fiskeri, siger Jane Behrens, der er seniorresearcher hos DTU Aqua.

Allerede nu er det kendt fra laboratorieforsøg, at fisk kan mærke smerte, men det er ikke belyst, om fiskene lider, når de fanges i de store trawl.

- Der, hvor vi starter, er, at der ikke er nogen i nogen fiskerier, som gør noget for at fiskene bliver aflivet på en skånsom måde, så vi skal i hvert fald se, om vi kan gøre tingene bedre, siger Nicolaj Lindeborgh, biolog og konsulent for fisk og fiskevelfærd hos Dyrenes Beskyttelse.

Dyrevelfærd er et parameter

Fiskerne har i projektet givet forskerne lov til at komme med ud på kutterne og lade dem tage prøver af fiskene både på båden og efterfølgende i laboratorier.

- Vi har været tidligt ude med klimacertificering, med bæredygtighedscertificering og nu fornemmer vi, at dyrevelfærd er blevet en parameter for den moderne forbruger, og vi vil gerne gå forrest i den udvikling, siger Esben Sverdrup-Jensen, direktør, Danmarks Pelagiske Producentorganisation.

I sidste ende skal projektet ende ud i at udvikle nye metoder i fiskeriet, der skal gøre aflivningen mere skånsom for fiskene.

Kan man forestille sig en situation, hvor vi skal fiske på en helt anden måde, end vi gør nu?

- Ja, det tror jeg da godt, at vi kan. Hvis du spørger bagefter, hvordan den er, så får jeg svært ved at svare, men jeg kunne sagtens se en fremtid om ti år, hvor fiskerbådene så ud på en anden måde, svarer Nicolaj Lindeborgh.

Resultater klar i 2022

Hos Danmarks Pelagiske Producentorganisation er man enig.

- Man kan sagtens forestille sig, at man skal justere på den måde, man fisker på, den måde trawlet er bygget på, hastigheden på hvordan man fisker, måske også den proces hvor fiskene kommer ind på båden, Esben Sverdrup-Jensen.

I august går forskerne ombord på den første fiskekutter, og i 2022 ligger de første resultater klar.

- Jeg frygter ikke, at vi ikke kan komme til at fange fisk, og jeg vil også antage, at det er meget i det, vi gør i forvejen, men justeringer og tilpasninger, det tænker jeg, er muligt, siger skipper Fridi Magnusen.


Seneste nyt

fra Nordjylland