Flere passagerer giver stort milliontab, viser undersøgelse: - Det er jo volapyk

En ingeniørrapport, som Region Nordjylland og NT har bestilt hos Cowi, har beregnet, at Nordjyske Jernbaner vil tabe 4,6 millioner kroner, hvis de skal stoppe ved et nyt trinbræt nord for Frederikshavn.

Som TV2 Nord har fortalt de seneste dage har den såkaldte stationsanalyse vurderet, at et nyt trinbræt ved Apholmen i Frederikshavns nordlige udkant skal koste mellem 20-25 millioner kroner at anlægge. 

En del af prisen skyldes et paradoksalt regnestykke, som udregner, at det medfører et betydeligt tab for Nordjyske Jernbaner, hvis de skal stoppe og tage passagerer på et nyt trinbræt. 

 Trafikforsker Harry Larhmann, Lektor AAU forstår ikke logikken.

- Cowi vægter forsinkelser for de passagerer, der mister tid ved, at toget stopper tre gange så højt, som den besparelse i tid, de passagerer, der står på toget, vinder. Hvorfor, man gør det, bliver ikke forklaret i rapporten, og det giver ingen mening i min optik, siger Harry Lahrmann, trafikforsker Harry Larhmann og lektor på Aalborg Universitet. 

Tidligere kritiseret for usikre skøn

Helt konkret siger Cowi's regnestykke, at et trinbræt ved Apholmen vil give Nordjyske Jernbaner en øget forventet billetindtægt på 1.3 millioner kroner, men samtidigt et tab på 4.6 millioner kroner.

Det er en præmis for udregningen, som byrådsmedlem i Frederikshavn, June Menne (S), ikke accepterer.

- Det er jo volapyk. Jeg tror simpelthen ikke på den måde, de har sat tingene op. Det vil jo svare til, at det er billigere, hvis man kørte helt uden passagerer. Det er fuldstændig grotesk, siger hun.

Trafikforsker Harry Lahrmann har tidligere kritiseret Cowi's stationsanalyse for ikke at gøre opmærksom på, at de fleste tal i rapporten bygger på usikre skøn og derfor ikke giver et tilstrækkeligt politisk beslutningsgrundlag. 

- Det virker mystisk

TV2 Nords omtale af sagen får da også Region Nordjylland til at se kritisk på sagen igen.

- Vi har selvfølgelig brug for, at vores lokale tog og busser stopper for at samle passagerer op, og derfor er den præmis om, at man ikke skal stoppe også lidt svær at håndtere. Vi kommer da også til at grave lidt i, hvor Cowi har de her tal fra, og hvad de bygger dem på, siger Peder Key Kristiansen (S), der er formand i udvalget for Regional Udvikling.

Region Nordjyllands næstformand Per Larsen (K) er heller ikke imponeret over ingeniørrapportens vurderinger.

- Det virker jo mystisk, at det skulle være så dyrt at tage passagerer op på vejen, fordi så skal man jo sådan set lukke nogle stationer, hvis det er sådan, det er. Der er ingen tvivl om, at hvis vi får et trinbræt på Apholmen, så vil det give Nordjyske Jernbaner nogle flere passagerer i togene, og det er da det, vi efterspørger, siger Per Larsen.

Løsning kan være på vej

Uanset om prisen er astronomisk eller ej, så har Region Nordjylland slet ikke lyst til at betale for et nyt trinbræt ved Apholmen.

- Når vi ser på lokaliteten, er det vores opfattelse, at et trinbrædt nord for Frederikshavn vil komme til at transportere passagerer frem og tilbage til Frederikshavn Centrum, og det synes jeg er en kommunal opgave at sikre den interne transport i byen. Det er ikke en regional opgave, siger Peder Key Kristiansen, (Socialdemokratiet), Formand, Udvalget for Regional Udvikling.

Regionsudvalget, som han er formand for, har til gengæld meldt ud, at de gerne medvirker til at toget stopper på Apholmen, hvis altså Frederikhavn kommune vil etablere et trinbræt – og det kan blive en mulighed. Frederikshavns borgmester afviser ikke idéen.

Vi skal nok tage vore del, men vi skal have nogle tal vi kan stole på. Det vi hører lige nu - det er jo helt hen i vejret og bliver jo en barriere for at vi kan komme videre. Hvis der er tale om en betonrampe, som den der er på trinbrættet ved Napstjert, så finder vi pengene til det, siger Birgit Hansen, (S), borgmester, Frederikshavn Kommune


Seneste nyt

fra Nordjylland