10 ud af 13 strande i Frederikshavn Kommune skal måske skifte fra blåt til hvidt flag. Foto: Hans-Christian Lauritzen

Stranden ved Skiveren Camping er en af de strande, hvor der måske kommer hvidt flag i fremtiden. Foto: Hans-Christian Lauritzen

02:24

Frederikshavn Kommune vil udskifte flag på badestrandene

1 af 3

Fra blå strand til hvid strand: - Det er dels for dyrt og dels for restriktivt

Frederikshavn Kommune overvejer at gå væk fra de velkendte blå flag på strandene til næste sommer. I stedet vil kommunen søge om friluftsrådets hvide flag.

Her i januar går vi så småt mod lysere tider, og derfor er man i Frederikshavn allerede nu ved at arbejde på en ny plan for fremtidens strande. I Frederikshavn Kommune overvejer man ved flere strande ikke at ansøge om det velkendte Blå Flag, der fortæller noget om kvaliteten af vand og strand. Fordi ordningen er for restriktiv og dyr.

Det er dels for dyrt og dels for restriktivt.

- Peter Sørensen, Medlem, Teknisk Udvalg, Frederikshavn Kommune.

- Vi er en turistkommune, og strande og havne tiltrækker mennesker. Det ved vi, så derfor skal vi sørge for, de faciliteter vi har, de er up to date, siger Peter Jensen fra Teknisk Udvalg i Frederikshavn Kommune.

På mandag har Teknisk Udvalg i Frederikshavn Kommune det blå flag på dagsordenen. Her bliver det foreslået at skrotte ansøgningerne til 10 af kommunen 13 blå flag strande og i stedet søge om et hvidt flag fra friluftsrådet, der markere et badepunkt.

- Jeg tror ikke, vi skal have et blå flag på alle strande. Det er dels for dyrt og dels for restriktivt, påpeger Peter Sørensen overfor TV2 Nord.

Læs også Flest hvide flag i Nordjylland: Det betyder hunde er velkomne

Ikke alene om hvidt flag

Frederikshavn lægger sig dermed i kølvandet på ni andre nordjyske kommuner, der allerede er begyndt at fravælge det blå flag. I stedet vil Frederikshavn søge om Friluftsrådets hvide flag, som markerer et badepunkt. Et skifte fra blå til hvid betyder ingen krav til kørefri zoner, ingen restriktioner på hunde, intet krav til nødtelefoner, mindre administration og en besparelse på omkring 200.00.

På Skiveren Camping glæder indehaveren sig over kommunens planer. Han oplever at specielt stedets tyske turister har svært ved at finde ud af, hvad man må på hvilke steder, når der er blåt flag.

- Så vil jeg da håbe for kunderne, at hele vejen ned ad vestkysten bliver genkendeligt for dem, og det er det samme flag, vi har, siger Bruno Rytter fra Skiveren Camping.

På Sønderstranden i Skagen, Palmestranden i Frederikshavn og Sæby Nordstrand skal der fortsæt være blåt flag, hvis strandene kan blive godkendt til det.