Frederikshavn håber på nyt grønt eventyr: Amerikansk virksomhed har vist interesse for Recycling City
Her kan du se, da TV2 Nord sendte live fra borgermødet i Frederikshavn.
Der er allerede international interesse for det kommende grønne erhvervsområde, Recycling City. Ambitionerne er mindst lige så store som det geografiske område vest for byen, som Frederikshavn Kommune har udpeget til det, man håber, bliver et nyt eventyr for grøn omstilling.
Hele 1000 hektar eller det, der svarer til størrelsen på selve Frederikshavn midtby, er med i den foreløbige skitse, som Frederikshavn Kommune, Frederikshavn Havn og Erhvervshus Nord lige nu arbejder med i forhold til at omdanne området til en samlet plads for bæredygtighed og grønne omstillinger.
Med andre ord at kunne omdanne industriaffald til noget, man kan bruge igen til andre produkter.
Det skal ske under navnet Recycling City.
Selvom planerne fortsat er planer på et tegnebræt, så er der allerede nu interesse fra udlandet i forhold til, hvad Recycling City vil kunne bidrage med på det globale miljøområde.
- Helt konkret har vi samarbejde med en amerikansk virksomhed, der har udviklet et nyt produkt til 3D-printer, hvor man bruger pulver fremstillet af titanium til at printe med. Titanium er et restprodukt fra blandt andet skibe, og noget af det, der allerede i dag bliver sorteret på havnen, fortæller Niels Bay Christensen, der er direktør for Erhvervshus Nord i Frederikshavn.
Fra skibsaffald til 3D-printer
Erhvervsdirektøren understreger, at man er i dialog med amerikanerne. Intet endnu er afgjort, men det at man i Frederikshavn har ambitionerne og allerede har erfaringer med recycling i kraft af verdens første specialbyggede recyclingværft Modern American Recycling på havnen, gør en forskel på den internationale scene.
- Efterspørgslen er der, og vi oplever, at det er vigtigt at have rammerne klar i forhold til, om man bliver valgt til eller fra, når virksomheden skal investere i grøn omstilling, siger Niels Bay Christensen.
Vil være på forkant
- Vi skal kunne sige til virksomhederne; vi er klar til at tage imod jer. Det nytter ikke noget at være bagud med planlægning, når man vil tiltrække internationale investorer, der vil være grønne på øverste klinge, lyder hans forklaring på, hvorfor Frederikshavn Kommune nu tager første skridt i retning mod en hel ny bydel; Recycling City.
Onsdag aften stod han sammen med de øvrige aktører i Recycling City klar på Knivholt til at forklare byens borgere om visionen bag, da der var indkaldt til borgermøde.
Det skulle vise sig at blive et tilløbsstykke, da knap 200 borgere var mødt frem for at høre mere om, hvad der for de flestes vedkommende kommer til at ske nærmest ude i deres baghave.
Lokal skepsis om planerne
Mens folkene bag arbejdet med Recycling City til aftenens møde havde svært ved at holde begejstringen tilbage, så var der skepsis blandt en del af de fremmødte i salen.
- Jeg ved faktisk ikke så meget konkret om, hvad der egentlig skal ske, men jeg bor i nærheden og har i dag et dejligt rigt dyreliv lige uden for døren. Jeg er derfor bekymret for det, som skal ske bare 250 meter fra vores skelpæl. Jeg frygter store vindmøller 600-700 meter fra vores hus, lugten fra et biogasanlæg, som vestenvinden fører ind over Golfparken, samt tung trafik, siger Søren Magnusson, der var en aftenens mange fremmødte borgere.
Det blev der sagt på borgermødet
Ros til byrådet. Hvor hurtigt kan vi komme i gang? (erhvervsleder)
Svar: Vi skynder os alt det, vi kan, men 2023 er planlægningens år.
Hvad betyder det for vores ejendomsskat? (beboer i området)
Svar: Der er helt sikkert nogle, der vil blive berørt, men vi planlægger ikke efter at genere borgerne.Vi har planer om at udvide vores forening, kan vi det? (kasserer fra forening i området)
Svar: Det er et godt spørgsmål. Send os jeres overvejelser, så vil det indgå i helhedsplanen.Bliver vi lukket helt inde i et industriområde? (borger lige uden for Recycling City)
Svar: Vi ved godt, at noget af det her ikke er populært, men vi er opmærksomme på vigtige grønne områder.Har I planer om at forlænge Vendsysselvej, så trafikken ledes uden om byen og ikke ind på Hjørringvej? (beboer)
Svar: Du har en pointe, og det er vi opmærksomme på.Hvad sker der i min baghave med udsigt til industri og tung trafik? (borger i nærområdet)
Svar: Vi er ikke så langt endnu, at vi ved, hvor trafikken skal ledes hen, men vi skal finde en klog måde at gøre det på, og det skal fungere, ellers bliver det her projekt ikke til noget.Husk også os i Ravnshøj og Kvissel og husk at samarbejde. (borger i nærheden)
Svar: Det skal vi gøre og med borgermødet her er der lagt op til samarbejde.Er der økonomi i det her, kommunen har jo ingen penge?
Svar: Vi opkøber ikke jord og indtil videre, er der ingen penge i det fra kommunens side.Hvad vil I råde os til, der kommer til at bo midt i skidtet? Skal vi blive boende? (borger i området)
Svar: Jeg ville beholde mit hus og jord der. Det kan være prisen stiger pga efterspørgsel.Jeg kan være bange for det dejlige naturområde ved Knivholt bliver ødelagt. Hvorfor skal Recycling City ikke ligge på havnen? (borger i nærheden)
Svar: Knivholt skal være centrum i det her, og naturen skal bevares.Jeg er bekymret for infrastrukturen, støj- og lugtgener. I kommer for tæt på rigtig mange menneskers boliger som en tyv om natten, tænk jer om, det er ikke det rigtige område! (borger i nærheden)
Svar: Det kan ikke undgås, at der vil komme gener for nogle, men vi lytter, og et møde som i aften er netop til for at vi kan få input.
Grønt hele vejen igennem
Den nye industribydel, der strækker sig fra Hjørringvej mod syd og ud til Ravnshøj og Kvissel og videre nordpå til Elling-området, er nøje udvalgt, idet der allerede er flere genanvendelsesvirksomheder i området. Dertil kommer den kendsgerning, at der er afgørende strømforsyning i området, og det netop derfor lader sig gøre, at transportere strøm til og fra Recycling City.
- Det skal være grøn strøm, for når man vil arbejde på den højeste grønne klinge, som er ambitionen her, så handler det, om hele vejen igennem en produktion at kunne sikre, at det faktisk er grønt. Det lykkedes ikke at tiltrække de virksomheder, der vil grøn omstilling og er klar til at betale for det, hvis for eksempel strømmen er sort, forklarer Niels Bay.
Der er også allerede vist lokal interesse for netop to store solcelleanlæg i området, ligesom der i planerne er mulighed for biogasanlæg.
Muligheder i affaldsbunker
På spørgsmålet om, hvad det egentlig er, der kan og skal genbruges eller recycles, lyder svaret fra erhvervsdirektøren:
- Det kan være metaller, nedtagne vindmøller, der skal sorteres og genbruges, og det kan være noget, vi slet ikke har tænkt på endnu.
Det er med andre ord et spørgsmål om at se affaldsbunker i alle afskygninger som store erhvervspotentialer.
Gode ideer og inputs efterlyses
Niels Bay Christensen anerkender i lighed med de øvrige aktører, der onsdag aften foldede de store ambitioner om det ligeledes geografisk store projekt formentlig ikke vil blive modtaget med kyshånd alle steder.
Det er ifølge erhvervsdirektøren også derfor, at borgermødet onsdag aften blev holdt.
- Vi tager glædeligt imod kritik, for det er vigtigt for, at vi kan komme videre. Det er godt, at der kommer spørgsmål og inputs i forhold til, om vi har overset noget, og om vi mangler at tage højde for noget, siger Niels Bay Christensen.
Nu er der åbnet for idéfasen, hvor alle kan dele sine input og forslag til, hvad der skal og ikke skal indgå i det videre arbejde med helhedsplanen.
Man kan komme med idéer frem til 10. april 2023. Det kan ske på hjemmesiden her, som løbende bliver opdateret med information om Recycling City.