LIGE NU:

Frederikshavn slipper for radioaktivt lager - sender affaldet til Esbjerg

Der er nu fundet en løsning på det radioaktive affald, der kan komme ud af at hugge boreplatforme op for havnen i Frederikshavn.

Det så længe ud til, at Frederikshavn Havn ikke kunne komme af med radioaktivt affald fra de boreplatforme, som snart skal hugges op i byen, når virksomheden MARS åbner på havnen.

Men nu er der fundet en løsning. Ejeren af boreplatformene, Total, sender affaldet til deres lager i Esbjerg.

Der er tale om det såkaldte NORM-affald. Det betyder normalt forekommende radioaktivt materiale fra undergrunden, og dermed et kendt affaldsprodukt fra olieindustrien. Hvis materialet - typisk sand eller slam - ligger under Sundhedsstyrelsens grænseværdier for stråling, kan det sendes til det tidligere Kommune Kemi i Nyborg, hvor det internationale firma Fortum forarbejder det. 

Men hvis det overskrider grænseværdierne, har der hidtil ikke været nogen steder at sende det hen. Nu bliver problemet imidlertid løst, fordi Total, der ejer boreplatformene, selv håndterer affaldet og sender det til sit lager i Esbjerg.

Politisk lettelse

Frederikshavns borgmester Birgit Hansen (S) er lettet:

- Jeg er rigtig glad for, at den sten nu er ryddet af vejen, men det havde jeg nu hele tiden forventet, at den blev. Vi er rigtigt gode til at passe på miljøet i Danmark - og det er vi også i Frederikshavn Kommune. Men det er da en kæmpe lettelse, at problemet nu er løst.

Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), accepterer, at Esbjerg modtager det forventede NORM-affald fra de to boreplatforme Thyra Øst og Thyra Vest, der skal ophugges i Frederikshavn.

- Der er tale om en samlet mængde på skønsmæssigt et ton, og det finder jeg uproblematisk i forhold til de 500 ton, der i forvejen står på lageret, siger Jesper Frost Rasmussen.

quote Jeg er rigtig glad for, at den sten nu er ryddet af vejen, men det havde jeg nu hele tiden forventet, at den blev.

Birgit Hansen, borgmester i Frederikshavn Kommune.

Han vil dog fortsat sammen med Birgit Hansen lægge pres på Folketinget for at få en permanent løsning af problemet.

- Det er nu op til Staten at få styr på, hvad der skal ske med NORM-affaldet på lang sigt, og jeg er sikker på, at de tager det ansvar på sig. Danmark har i mange år profiteret af olien i Nordsøen, og derfor må vi også trække på samme hammel, når der skal ryddes op, siger Birgit Hansen.

MARS kan håndtere affaldet

I et interview til TV2 Nord siger MARS' projektdirektør Abel J. Garcia, at man i virksomheden forventer selv at håndtere det meste af NORM-affaldet:

- Behandlingen af alle typer NORM-affald er relativt almindelig for MARS i USA. Vi har meget gode procedurer og processer til at håndtere den salgs, og vi går meget op i sikker og miljøvenlig håndtering af NORM-affald, både når det kommer til transport og bortskaffelse, siger Abel J. Garcia.

Han tilføjer, at MARS har 30 års erfaring med at håndtere affald, og særligt de seneste 10 år har virksomheden beskæftiget sig med at ophugge boreplatforme fra den Mexicanske Golf.

25_seconds

play Efterretningstjeneste undersøger: Demonstranter i Aalborg var iført militæruniform

140521 19 IN Luksusbaby og lantidsledige.00_02_56_03.Still001

play Kathrine havde det svært i skolen: Nu er hun teamleder

Nordjyllands beredskab  falck brand brandbil 112 genrebillede

Våd nabohjælp: Slamsluger forhindrede større brand på autoværksted

Allan Busk

play Analyse: Allan Busk er fortsat som katten på vejen - helt sin egen

25_seconds

play Efterretningstjeneste undersøger: Demonstranter i Aalborg var iført militæruniform

140521 19 IN Luksusbaby og lantidsledige.00_02_56_03.Still001

play Kathrine havde det svært i skolen: Nu er hun teamleder

Nordjyllands beredskab  falck brand brandbil 112 genrebillede

Våd nabohjælp: Slamsluger forhindrede større brand på autoværksted

Til forsiden

Til forsiden