Han har skrevet verdens bedste kogebog: - Jeg ville bare fortælle, hvad vi laver heroppe

Køkkenchef Jack Cramer fra Ruths Hotel i Skagen har netop vundet den internationale pris Gourmand Awards 2023 for sin kogebog Ruths Hotel.

- Jeg tror ikke, det er helt gået op for mig, hvor stort det er, men jeg har fået at vide, at jeg godt kan være stolt af det, så det er jeg - meget stolt.

Sådan lyder det fra Jack Cramer, der er køkkenchef på Ruths Hotel i Skagen, efter han netop har modtaget den fornemme pris Gourmand Awards 2023 for sin kogebog Ruths Hotel. 

Med andre ord så er bogen kåret som verdens bedste i kategorien af udgivelser inden for hotelvirksomhed.

- Jeg ville bare lave en bog om, hvad vi går og laver heroppe, men jeg får at vide, at den pris kan jeg godt være stolt af – så det er jeg, siger Jack Cramer, køkkenchef på Ruths Hotel i Skagen. Foto: Henriette Maj Pedersen
- Jeg ville bare lave en bog om, hvad vi går og laver heroppe, men jeg får at vide, at den pris kan jeg godt være stolt af – så det er jeg, siger Jack Cramer, køkkenchef på Ruths Hotel i Skagen. Foto: Henriette Maj Pedersen
Foto: Henriette Maj Pedersen / TV2 Nord

Overrumplet over stjernedrys

Og selv om den kendte kok fra det eksklusive Ruths Hotel er vant til at arbejde i de gastronomiske høje luftlag, så er han overrumplet over det internationale stjernedrys, som hans bog har fået.

- Det har aldrig været en målsætning med bogen, at det skulle blive til sådan noget verdens bedste - som jeg egentlig har det lidt mærkeligt med - altså jeg ville bare lave en bog om, hvad vi går og laver heroppe, siger Jack Cramer.

150 gourmetopskrifter

Stjernekokken selv åbner op for flere gourmet-hemmeligheder med sine 150 opskrifter i bogen, og de er krydret med historier fra og om det berømte hotel.

Det er opskrifter, som man kan lade sig inspirere af hjemme i køkkenet – eller følge helt slavisk.

Bogen er en ordentlig moppedreng på mere end 500 sider og nu kåret som verdens bedste i sin genre. Billederne i bogen er taget af fotograf Jesper Rais. Foto: Henriette Maj Pedersen
Bogen er en ordentlig moppedreng på mere end 500 sider og nu kåret som verdens bedste i sin genre. Billederne i bogen er taget af fotograf Jesper Rais. Foto: Henriette Maj Pedersen

quote Jeg er ordblind, så det har nogle gange været lidt tungt for dem, der har hjulpet med at skrive

Jack Cramer, køkkenchef og forfatter, Ruths Hotel

Bogen har fået den fornemme pris for blandt andet opskrifter, hvori man bruger lokale råvarer og har fokus på smagen, og det er netop det, som køkkenchefen og hans team dagligt arbejder benhårdt på at have i centrum.

- Vi prøver at tage så meget lokalt med som muligt - både for at vise ansvar over for klimaet, og ganske simpelt fordi det der bliver gravet op lige herude, det er mange gange friskere end det, der skal komme langt fra. Og så har vi bare mange dygtige producenter blandt andet inden for grønthandlere og mejerier her i Nordjylland, lyder det fra den prisbelønnede køkkenchef.

Udgiver bog trods ordblindhed

Hvorvidt køkkenchefen nu vil forlade det fashionable køkken på toppen af Danmark til fordel for en karriere som kogebogsforfatter, lyder det prompte:

- Nej, jeg er kok, og jeg laver mad. 

Jack Cramer lægger ikke skjul på, at det har været en hård kamp at skrive bogen. Det har taget ham tre år, og han har fået en del hjælp undervejs.

- Jeg er ordblind, så det har nogle gange været lidt tungt for dem, der har hjulpet med at skrive, siger Jack Cramer og tilføjer:

- Jeg har hele tiden vidst, hvad bogen skulle indeholde, og hvordan den skulle samles. Inde i mit hoved har der altid været en rød tråd i bogen, så det giver mening at læse den og forstå den, men der har nok været nogle gange, hvor jeg ikke helt har skrevet det, så det helt har kunnet forstås på grund af, at jeg er ordblind.

Måske bog nummer to

Den kendte stjernekok fra Ruths Hotel har ifølge ham selv så meget på hjertet, at han havde svært ved at begrænse sig i sin bog Ruths Hotel.

Bogen er endt med 564 sider og en kampvægt på 2,5 kilo. Dertil kommer en eksklusiv udgave, der er lidt større i formatet, og den lister sig op på fem kilo.

- Jeg ved ikke, om det gik galt som sådan, men jeg havde så meget at fortælle, så jeg kunne i virkeligheden nok have lavet en, der var dobbelt så tyk, lyder det fra køkkenchefen, der nu også kan skrive prisbelønnet forfatter på cv´et.

Derfor er det da også nærliggende, at han igen kaster sig til tasterne for at kreere en opfølgning på debut-bogen.

Og han vil da heller ikke helt afvise, at der på et tidspunkt kommer endnu en kogebog fra hans hånd.

- Hvis der kommer en to´er, så går der lige et par år endnu, for lige nu har jeg rigtigt travlt i køkkenet, siger Jack Cramer.


Seneste nyt

fra Nordjylland