Havneudvidelse: Sejlerne er klar og ligger og venter på ny havn

Der er endnu ikke taget så meget som et eneste spadestik til den kommende havneudvidelse i Sæby, alligevel synes den store udvidelse mod syd langs kysten allerede at være en succes; for sejlerne står i kø for at få lov at ligge der til sommer.

Jeg ved ikke, hvornår entreprenøren går i gang, men det er også lige meget, bare han er færdig som lovet til første juni, for jeg har 240 fastliggere, der er klar.

Sådan lyder det fra havnefoged Birger Isaksen, der er fuld af fortrøstning over, at det nok skal lykkedes at kunne tyvstarte på at tage hul på den "nye" Sæby Havn til sommersæsonen næste år.

Den officielle indvielse af den totale havneudvidelse ventes dog først at være til efteråret næste år. Og det for at det hele er i orden med blandt andet træbroanlæg, stibro samt anlæg og stenkastning ved sydlig indsejling og soppestrand samt etablering af  rekreative anlæg langs promenade, så kræver det, at byrådet i Frederikshavn er klar til at give en tillægsbevillig til projektet.

Det nye havneområde bliver anlagt syd for den nuværende indsejling. Det består blandt andet af en 600 meter lang ydermole, to nye havnebassiner med ekstra bådpladser og et vandaktivitetsområde til vinterbadere, svømmere, kajakroere, dykkere og SUP’ere. Samtidig skal der etableres nye landarealer med plads til vinteropbevaring af både. Foto: Per Frank Paulsen

For den planlagte havneudvidelse af Sæby Havn til hele 63 millioner kroner mangler lige 3.4 millioner kroner til det sidste, og så kan gravemaskiner komme i gang.

Derfor ansøger teknisk udvalg nu byrådet i Freerikshavn om en tillægsbevilling til anlægsprojektet Sæby Havn i form af et rådighedsbeløb på 3,4 mio. kr.

Det er formand for teknisk udvalg, Karsten Thomsen, som onsdag aften skal fremlægge budgettet og nu den ekstra ansøgning for sine byrådskolleger, og han tør på forhånd ikke spå om, hvorvidt det bliver lige til at få tilføjet de forholdsvis få ekstra penge til det store projekt.

Flere sejlerpladser og plads til SUP

Havnefogeden derimod tør godt slå fast, at det bliver en dejlig havn, når havneudvidelsen er færdig.

- Vi har allerede nu en fin havn i Sæby, men for det første så mangler vi plads til sejlerne, og for det andet, så vil vi gerne kunne give folk nogle oplevelser, siger han.

Planerne for en moderne og større havn i Sæby involverer da også et bassin til aktiviteter som stand up paddle-surfing (SUP), havsvømning og vinterbadning. Derudover skal der være plads til flere og større lystbåde.

Der mangler omkring 60 pladser i den eksisterende havn, og allerede nu er halvdelen af de kommende 40 gæstepladser udlejet til næste sommer.

- Vi har denne sæson selvfølgelig godt kunnet mærke, at der ikke er kommet nordmænd og svenskere til havnen på grund af corona, til gengæld er der mange danskere, der har købt båd og er sejlet til Sæby, og det, regner jeg da også med, at de gør næste sommer, siger Birger Isaksen.

Havnen har mellem 7.000 og 7.500 gæstesejlere pr. år, derudover står flere på venteliste til en gæsteplads.

600 meter lang ydermole

Til november begynder maskinerne at snurre på Sæby Havn. Udbuds- og evalueringsprocessen er afsluttet, CG Jensen A/S er udpeget som totalentreprenør og det betyder, at selve anlægsarbejdet til det spændende havneudvidelsesprojekt nu kan sættes i gang.

Samlet set vil Sæby Havns kapacitet komme op på omkring 430 bådpladser, når den nye råhavn står klar og broerne i den gamle havn er blevet renoveret – alt efter bådpladsernes størrelse.

Det er den yderste del af den nye mole, der forventes allerede til juni at kunne tages i brug. Pladserne der vil blive brugt til de både, der har kontrakt, men som midlertidigt ligger på en gæsteplads, og til de bådejere, der står på venteliste.

Det nye havneområde bliver anlagt syd for den nuværende indsejling. Det består blandt andet af en 600 meter lang ydermole. Grafik: Frederikshavn Kommune
Det nye havneområde bliver anlagt syd for den nuværende indsejling. Det består blandt andet af en 600 meter lang ydermole. Grafik: Frederikshavn Kommune

Det nye havneområde bliver anlagt syd for den nuværende indsejling.

Det består blandt andet af en 600 meter lang ydermole, to nye havnebassiner med ekstra bådpladser og et vandaktivitetsområde til vinterbadere, svømmere, kajakroere, dykkere og SUP’ere. Samtidig skal der etableres nye landarealer med plads til vinteropbevaring af både.

Flere funktioner flyttes fra det nuværende havneområde - til det nye, og de to områder skal bindes sammen af broer og promenader langs kajer og moler.

- Det er et flot projekt, der læner sig tæt op af det, vi har udbudt, så vi er selvfølgelig rigtig glade. Det har været en lang proces, men nu har vi nået en vigtig milepæl og kan endelig komme i gang. Udvidelsen af Sæby Havn har stor betydning for lokalområdet og kan bidrage til at gøre Sæby endnu mere attraktiv at bo i, besøge og flytte til, siger Karsten Thomsen.

Det er Kystdirektoratet, der har tilladelse til den omfattende udvidelse af havnen, efter et enigt byråd tilbage i august 2017 blev enige om at sætte 65 millioner kroner af et havneudvidelse i Sæby.

- Jeg er fuldstændig sikker på, at en investering i en perle som Sæby Havn er en god investering, som forhåbentlig trækker andre investeringer med. Der er rigtig mange, der falder for, at vi har en stor og attraktiv lystbådehavn, hvor der er noget for alle. Det er en magnet i sig selv, lød det dengang fra borgmester  Birgit S. Hansen (S).

Sæby noget andet end Skagen

Sæby er en af de byer, som Frederikshavn Kommune satser på at tiltrække både tilflyttere og turister til, og her spiller havnen en afgørende rolle.

- Sæby Havn skal ikke være ligesom Skagen eller Strandby Havne - som vi også har i kommunen, vi går efter at de forskellige havne, vi har, skal supplere hinanden.  I Sæby går vi efter med udvidelsen at folk skal kunne opleve noget i måske et lavere tempo end i Skagen. For eksempel er den korte gåtur fra havnen og op til byen en oplevelse i sig selv med brostensbelagte gader og stokroser, siger Birger Isaksen, havnefoged og samtidig  havnekoordinator for de kommunale lystbådehavne.

Sæby Havn har over en 20-årig periode er ændret fra fiskerihavn med nogle enkelte sejlere til decideret lystbådehavn, er aktiviteterne på land også ændret fra bl.a. at omfatte smedje, værft og lignende til restauranter og butikker. Foruden de mange gæstesejlere og faste brugere af havnen, er havnen også blevet trækplaster for gæster som kommer kørende i busser og biler.

Se eller gense indslaget om de første tanker omkring udvidelsen af Sæby Havn:

Birger Isaksen, havnefoged, og borgmester Birgit S. Hansen (S). 

Fra næste år bliver der således meget mere at se på og opleve, når man gæster Sæby Havn - hvad enten det er til lands eller vands. 

- Der står ikke en nøglefærdig havn klar til næste år. Vi anlægger en råhavn, hvor kommunen står for investeringen i de nye havnebassiner og i infrastrukturen på havneområdet. Den videre udvikling, investering og mere konkrete indretning skal ske i tæt dialog og samarbejde med private og foreninger – og det ser vi meget frem til, siger Karsten Thomsen, formand for teknisk udvalg i Frederikshavn Kommune.

Flere lokale foreninger i Sæby er gået sammen i kølvandet af den kommende havneudvidelse og er i gang med at realisere drømmen om et Vandsportens Hus, hvor blandt andet Sæby Sejlklub og Sæby Vinterbadeklub og Sæby Ro og Kajakklub er med i. 

Selve anlægsarbejdet tager et år, og til november 2021 står råhavnen færdig.

En havneudvidelse til op mod 70 millioner kroner kan være på vej i Sæby, der ønsker bedre faciliteter, som kan være med til at tiltrække nye indbyggere.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland