Foto: Christian Henriksen

Hjælpemiddel eller overvågning? Kommune i strid med tilsyn

En rumalarm og en trædemåtte med alarm er et hjælpemiddel. Det mener Frederikshavn Kommune. Nej siger Socialtilsyn Nord. Det er magtanvendelse.

Er trædemåtter og rumalarmer hjælpemidler eller overvågning? Det er det helt store spørgsmål i en sag mellem Socialtilsyn Nord og Frederikshavn Kommune, hvor sidstnævnte nu er endt med to påbud.

Vi synes, det er helt urimeligt. Vi synes, at vi laver en god indsats over for borgerne ved at have en trædemåtte.

Ole Rørbæk Jensen, Frederikshavn Kommune

Det sker, efter kommunen ifølge socialtilsynet har brugt ulovlig magtanvendelse ved installere netop trædemåtter og rumovervågning på to botilbud.

Noget, formand for Socialudvalget i Frederikshavn Kommune, Ole Rørbæk Jensen, langt fra er tilfreds med.

- Vi synes, det er urimeligt. Vi synes, at vi laver en god indsats over for borgerne ved at have en trædemåtte, siger Ole Rørbæk Jensen (S).

- Vi anser det som hjælpemiddel

Det er ifølge Serviceloven ikke tilladt at bruge trædemåtten til at overvåge beboerne. Derfor har Socialtilsyn Nord givet kommunen påbud om at ændre praksis, da tilsynet vurderet, at det er ulovligt. 

- Vi har ikke kunnet finde en bedre måde at beskytte borgerne på. Vi anser det som et hjælpemiddel, at vi bruger de elektroniske ting. Vi har heller ikke fået klager, siger Ole Rørbæk Jensen. 

Læs også Ingen OL-åbning til nordjysk OL-skiløber

Anders Hind fra Landsorganisationen LEV mener, at kommunen skal gør mest muligt for at beskytte borgerne. Men overvågning er ikke den rigtige løsning.  

- Problemet er, at man erstatter omsorg med teknisk hjælpemiddel. Det, der er brug for i en situation med overvågning, er, at der er fagligt kompetent personale, som kan skabe relationer, så man ikke har behov for at låse døre og overvåge folk, siger Anders Hind. 

Klaget til Ankestyrelsen

Socialtilsyn Nord har også givet Frederikshavn Kommune et påbud for at have en såkaldt rumalarm i boligerne i Koktvedparken. Rumalarmerne har været i boligerne, siden de blev opført for 10 år siden.

- Når vi ikke mener, at reglerne er overholdt, har vi først en dialog med tilbuddene om dette. Ændrer den dialog ikke på vores vurdering af om reglerne er overholdt, og ændrer tilbuddet ikke praksis, kan vi vælge at udstede påbud.
Det er vores opgave som tilsynsmyndighed og den skal vi selvfølgelig være troværdige i forhold til, skriver tilsynschef i Socialtilsyn Nord Sigrid Fleckner i et svar til TV2 Nord. 

Læs også Veganer-bøffer får blandet modtagelse i Nordjylland

Frederikshavn Kommunes socialudvalg har klaget til ankestyrelsen over påbuddene. 

- Jeg synes, at det sund fornuft at man bruger den teknologi til at hjælpe borgerne. Det er omsorg for borgerne, siger socialudvalgsformand Ole Rørbæk Jensen.

Får kommunen ikke medhold af Ankestyrelsen, skal forholdene på de to botilbud ændres indenfor fire uger. 

02:41

Et bosted må ikke bruge advarselsmåtter

Luk video