LIGE NU:

Hotelkrise: Ikke på Toppen af Danmark

Corona-krisen har tvunget hotelbranchen i knæ. Også i Nordjylland men i Nordjyllands nordligste kommune, Frederikshavn, går det faktisk godt. Sommeren med mange turister har reddet meget.

En af dem som lige nu ånder lettet op er Camilla Frost. Hun er direktør på Hotel Jutlandia i Frederikshavn. Sommeren har været god og august tegner meget bedre end frygter og faktisk lidt bedre end sidste år. 

- Vi har tre værelser ledige, og mon ikke de er besat inden aften, så vi kan melde 100 procent belagt, siger Camilla Frost, da TV2 Nord er på besøg på Hotel Jutlandia.

Hotellet råder over 104 værelser, og selv om sommerferien er slut for mange, så er der stadig meget bookinger de kommende uger, og meldinger er de samme fra andre hoteller i området. Det bekræfter direktør Rene Zeeberg fra Turisthus Nord.

- Vi drager en lettelsen suk, og det billede vi ser fra resten af Danmark med nedgang på omkring 27 procent hos de mindre hoteller har vi heldigvis ikke heroppe, siger turistdirektøren. 

Fald på 69 procent

På landsplan er hotelkrisen bestemt ikke afblæst. Værst ser det ud i København, som henover sommeren har overlevet et dratisk fald i antallet af gæster, da man her især mangler tusindvis af udenlandske turister. I følge tal fra Visit Denmark så ligger hotellerne i København i august i år 69 procent under antallet af bookinger i forhold til august 2019. 

Bookingtallene ser gode ud for Camilla Frost på Hotel Jutlandia.
Bookingtallene ser gode ud for Camilla Frost på Hotel Jutlandia.
Foto: Jesper Christiansen

På landspan ser tallene også sorte ud. Her er faldet på 51 procent. I de nordjysk turistområder som Frederikshavn Kommune, har en stort antal danske turister henover sommer reddet meget.

I Frederikshavn kan Camilla Frost glæde sig over, at et samarbejde med det københavnske rejseselskab Vitus Rejser har været en kæmpe succes. Da TV2 Nord er på besøg er hele to busser med danske turister fra Vitus Rejser parkeret foran Hotel Jutlandia. Selskabet har i år sendt 1.200 gæster til Frederikshavn. 

- VI har solgt Lysets Land til dem, og de gæster, som Vitus Rejser normalt har sendt ud i verden, dem har de sendt til Frederikshavn, Fyn eller Bornholm i stedet for, fortæller Camilla Frost. 

Samarbejde med Vitus Rejser kom i stand, da corona-krisen ramte Danmark og verden lukkede ned. Camilla Frost foreslog Vitus Rejser at sende gæsterne til de tre danske distinationer i stedet, og det har været en gevinst for både Nordjylland og rejseselsabet.

Holdt åbent trods få gæster

De mange gæster har været med til at redde, det som i foråret lignede et katastrofe år, da coronaen ramte Danmark. Mange hoteller valgte i marts at lukke helt ned. I Frederikshavn valgte Camilla Frost at holde åbent, selv om der ikke var mange gæster. I gennemsnit havde hun 18 overnattende gæster i foråret i det 10.000 kvadratmeter store hotel. 

Mens næsten alt lukkede ned, så valgte Hotel Jutlandia i Frederikshavn at holde åbent. Det er sket under særlige retningslinjer, og hotellet har haft gæster hver nat.

- Det har betydet meget for hotellets overlevelse, at vi hele tiden har haft gæster, for jeg var da i tvivl, siger Camilla Frost. 

Turismen skaber alene i Frederikshavn Kommune omkring 3.800 arbejdspladser. Det svarer til 20 % af den samlede beskæftigelse i kommunen, og turismen i Frederikshavn Kommune omsætter hvert år for over 3 millarder kroner, så det er vigtigt for kommunen, at turisterne besøger området. 

- Hjælpepakkerne har været med til at løfte erhvervet igennem, der hvor krisen var værst, og så er det jo rigtig fedt, at vi selv har kunne hjælpe os selv med at få en masse mennesker til at rejse til vores område, siger Rene Zeeberg, direktør for Turisthus Nord.

Hoteldirektør: Tak til danskerne

Tilbage på Hotel Jutlandia. Her har hotellets særlige afsnit kaldet Harbour Living med 26 værelser, hvor gæster har mulighed for at vaske tøj og selv lave mad været en afgørende faktor for at man har haft en fast indtjening i foråret. 

Folk som arbejdede i byen har boet i flere måneder på hotellet. 

- Hele det her segment er fantastisk for vores by, for de ligger bare penge alle steder. Vi har haft en fantastisk sommer. Stor tak til alle de danskere, som valgte at holde deres ferie herhjemme. Det har reddet vores arbejdsplads og vores jobs, siger hoteldirektør Camilla Frost.