Seneste nyt:

Imponerende glasværk installeret på havnen i Sæby

Ideen med kunstværket "Et hav af liv" er at skabe et stedbundet, poetisk og inspirerende kunstværk til ære for borgerne, der færdes på Sæby Havn.

Et værk af store glasbobler i forskellige farver står fra onsdag og pynter på vejende stængler af jern på Sæby Havn. 

- Jeg ville gerne lave noget, der er let og legende, og som fanger lyset og himlen og havet ligesom glasset. Det er så smukt, når lyset spiller med de forskellige farver, siger kunstneren Leni Bille selv om værket, der er givet i gave til byen af Melsen Fonden. 

Kunstværket "Et hav af liv" opstilles i anledning af den Sæbys nye havneudvidelse, og består af 10 glaskugler, som skal stilles op to forskellige steder på havnen.
Kunstværket "Et hav af liv" opstilles i anledning af den Sæbys nye havneudvidelse, og består af 10 glaskugler, som skal stilles op to forskellige steder på havnen.
Foto: Christopher Høeg Lundberg / TV2 Nord

Onsdag formiddag har Leni Bille og flere unge smedelærlinge fra FGU i Elling været i gang med at installere det store kunstværk i stål og glas ude i vandet.

Samarbejdet om skulpturens jernstængler, som med tiden bliver rustrøde, er kommet i stand med smedeafdelingen på Frederikshavn Produktionsskole for at aktivere eleverne på en ny og betydningsfuld vis. 

Det har betydet meget for de unge - der hver har særlige udfordringer - at få lov til at være med i projektet. 

- Det har været en udfordring, og vi har været meget spændte, siger smedelærling Victor Løkke til TV2 Nord og fortsætter: 

- Jeg vil gerne lave mere af sådan noget her, som folk bliver glade for og har brug for i deres omgivelser, når jeg bliver færdiguddannet, lyder det fra den stolte lærling. 

Mere end bare glaskugler 

De 10 glaskugler og jernsøjler er alle forskellige med hvert sit udtryk og farve, og de understreger på én gang den sårbare natur og de voldsomt omvæltende kræfter, der er på spil i det kystnære miljø. 

Kuglerne er så store, at kunstneren Leni Bille har været i Wien i Østrig for at puste de store glasbobler på et større glaspusteri, som har ovne, der kan rumme så store kugler som disse. Hvert værk vejer omkring fem til seks kilogram. 

Leni Bille er i forvejen kendt i Sæby for at lave brugskunst, men fik tanken om at lave et kunstværk til sin hjemby, da hun første gang stod i det nye udsigtstårn på Sæby Havn og observerede havneudvidelsen: 

- Jeg synes, det var så vidunderligt med den her organiske form, den nye havn har. Og så tænkte jeg, at det ville jeg virkelig gerne være en del af, fortæller hun. 

Det var en glædens dag på Sæby Havn, da det specielle kunstværk endelig kom op og stå på havnefronten.
Det var en glædens dag på Sæby Havn, da det specielle kunstværk endelig kom op og stå på havnefronten.
Foto: Christopher Høeg Lundberg / TV2 Nord

Materialerne til glaskuglerne er nøje udvalgt til at kunne stå på havnen i alt slags vejr. 

Der er blandt købt gummi ved en gummivarefabrik i Nørresundby, hvor de har gummi til færger, som kan tåle saltvand og alt det vind og vejr, der er på en havn. 

- Vi håber meget, at det holder og at folk passer ordentligt på dem, lyder det fra Leni Bille.

Kunstneren selv håber, at værket bliver til glæde for alle borgerne, der kommer på den nye havn, og at de vil huske at se op og nyde det:

- Jeg forestiller mig for eksempel fiskerne, der lige kaster blikket op mod himlen en gang i mellem og ser nogle andre bobler end dem, de hele tiden spejler efter i vandet, lyder det fra den tilfredse kunstner.

På lørdag bliver både Sæby Havn med den nye udvidelse og kunstværket "Et hav af liv" officielt indviet.