02:19

Der mangler vodbindere, og det går ud over fiskerierhvervet. Frederikshavn Kommune er klar med en ny uddannelse, der skal sikre, at fiskeriet i fremtiden har tilstrækkeligt mange vodbindere, og at konkurrenceevnen dermed bevares.

Vodbinderi er en vigtig del af dansk fiskeri, men branchen er truet på sin eksistens, og fiskeriet kan ikke få opfyldt behovet for reparation af net og udskiftning af trawl. Det skal en ny uddannelse rette op på. Foto: Frederikshavn Kommune

1 af 2

Kæmpe boost til fiskerierne og Det Blå Danmark

En ny uddannelse i Frederikshavn skal sikre erhvervet den efterspurgte service og samtidig skabe arbejdspladser og vækst på havnene.

De maritime virksomheder og Det Blå Danmark bliver nu for alvor skubbet i gang.

Nu kommer der nemlig også en trawl- og netmontøruddannelse, der er den første af sin art. Uddannelsen har sit udspring i Frederikshavn, og er oprettet fordi som Frederikshavn Kommune og EUC Nord har konstateret, at der er et behov for sådan en uddannelse efter en analyse af branchens behov.

Analysen viser, at antallet af vodbindere er i frit fald, og fiskerierhvervet kan ikke undvære kompetencen, der udgør et vigtig led i værdiskabelsen både på de mindre havne og ikke mindst for at understøtte servicenetværket på Danmarks største fiskerihavn i Skagen. Derudover tiltrækker Skagen Havn stadig flere udenlandske fiskere, og står foran endnu en havneudvidelse.

- Da vi blotlagde omfanget af behovet for reparation af fiskenet og udskiftning af trawl, og så hvilke alvorlige konsekvenser det har for havnenes konkurrenceevne og fiskeriets vækstmuligheder, så kunne vi se, at det var et spørgsmål om at handle hurtigt. Der er ingen tvivl om, at det har afgørende betydning for en fiskerihavn, at den også tilbyder de nødvendige servicefag, siger Kåre Holdt Madsen fra Virksomhedsservice i Frederikshavn Kommune.

Eleverne skal undervises i både produktion, men også vedligeholdelse af net og trawl. Derudover vil der være teoretisk indhold af eksempelvis lovgivning for fiskeriet og almene fag.

- Uddannelsen har været et stort ønske fra fiskerierhvervet, og giver både virksomheder og uddannelsessøgende en ny mulighed. Mange unge i havnebyerne får sig et ekstra tilbud om en erhvervsuddannelse til en branche med gode fremtidsudsigter. Og virksomhederne sikrer sig ny faglært arbejdskraft og hermed nye udviklingsmuligheder. Målgruppen er fra hele Danmark, dvs. også fx fra Vestkysten og Bornholm,” siger Søren Nielsen, uddannelseschef, EUC Nord.

Trawl- og netmontøruddannelsen er ikke den eneste nye uddannelse i Frederikshavn. Onsdag kunne vi nemlig offentliggøre, at der også er oprettet en Fich Tech uddannelse, som en uddannelse i IT, produktionsformer og sikkerhed, som skal sikre fiskeindustrien kvalificeret arbejdskraft i fremtiden. 

Læs også Ny erhvervsuddannelse skal sikre fiskeindustrien kvalificeret arbejdskraft